Радио Варна - другата сцена!

ДУМИ ОТ ДЪЛГИЯ ПЪТ - представяне на книга за поета Борис Христов

| обновено на 03.04.19 в 10:00

Второто издание на Пролетния салон на изкуствата е за всички любители на музиката, литературата и танца. Събитието се провежда под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних и с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Инициативата е наследник на досегашния Майски салон на изкуствата, организатор е дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Част от планираните събития ще се провеждат в залите на Радио Варна. Първото от тях е премиерата на книгата на Ангел Дюлгеров „Думи от дългия път“, посветена на поета Борис Христов.

03 април, сряда

18:00 часа, Арт салон на Радио Варна

 Ангел Дюлгеров:
"Преди началото на тази книга бях убеден, че злобата и омразата в миналото, а през последните 30 години - апатията и меркантилността на обществото ни мотивираха интереса ми към творчеството на Борис Христов. Заблуждавал съм се. Всеки пореден прочит във времето беше само началото на един дълъг процес от повече или по-малко осъзнати идентификации с поетовото присъствие в мен. Така в неизменното търсене на измеренията на друг, по-съвършен свят, се научих да не забравям, че светът не се изчерпва с онова, което разумът може да види; границите на възможното се простират далеч отвъд способността ни за обяснение".

Човекът е длъжен своевременно да приеме от това настояще всичко, от което може да се изгради етическо богатство. Това Борис Христов постига с помощта на селективна енергия, осигуряваща връзката на настоящето с този или онзи аспект на миналото. Устояването е осъществяването – единствено достъпното осъществяване за покръстените в свободата. Настоящето диктува отношенията с миналото, представлява излизането от изкуствения continuum на историята.

Чо­векът жадува да разкъса преградите, да си възвърне слуха за онзи вик на ближния.

Пуснал въженцето в джоба си…

Пристъпвайки по ръба на познатото и взирайки се отвъд, в тайната, в безмерните загадки на битието, Борис Христов си остана Човека, който е близо до земята и естеството, верен на библейското увещание: „Никаква гнила дума да не излиза от устата ви, но онова, което е добро, за назидание според нуждата, за да принесе благодат на тия, които слушат“ (Ефесяни 4:29). Ако перифразирам казаното в едно от писмата на Микеланджело, „той си остана само такъв, какъвто Бог е пожелал.

Благодарен съм на Борис Христов - чрез неговите творения душата ми се сдоби с тяло, намери се в себе си и заживя пълнокръвен живот".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!