Радио Варна - другата сцена!

Пролетен салон на изкуствата 2019 представя „Книга за Никола Радев“

| обновено на 19.04.19 в 16:32

Пролетен салон на изкуствата - Варна 2019 представя „Книга за Никола Радев“.

Никола Радев е най-стойностният български маринист. В неговите творби с военноморски теми и сюжети за пръв път в националната ни маринистика главни герои са обикновени матроси, а не морски офицери и командири. Той е първият български писател, който пише реално за морето.
Големите творци остават в литературата с извънредни по стойност книги, които им осигуряват трайно място в националната им литература. Такава творба е „Когато Господ ходеше по земята“, която е литературният венец на Никола Радев. Никак не е случаен фактът, че през 2005 година „Когато Господ ходеше по земята“ получи най-високата литературна награда на Русия „Михаил Шолохов“, която е не по-малка от Хердеровата награда. При това за стогодишнината на Шолохов! Никола Радев е първият чуждестранен писател извън страните от ОНД, удостоен с наградата. Това е висока и пълноценна литература в същностния смисъл на понятията с всички шансове за трайно присъствие в националната ни книжнина. Мястото на тази харизматична книга несъмнено е по рафтовете за най-стойностната и представителна българска литература.
„Книга за Никола Радев“ съдържа 4 части. Първата част включва най-важните литературнокритически текстове за неговото творчество. Във втората част са публикувани поетични творби, посветени на Никола Радев. В третата част автори споделят спомени за писателя, а четвъртата част е с интервюта, които Никола Радев е давал през годините. Така книгата създава цялостна представа за човека и твореца Никола Радев.
Никола ИВАНОВ
19 април, Арт салон на Радио Варна


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!