Радио Варна - другата сцена!

Концерт посветен на годишнини на Станислав Монюшко и Панчо Владигеров

| обновено на 07.05.19 в 12:50

КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА 200-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТАНИСЛАВ МОНЮШКО И 120-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ

Съвместната работа в Националната музикална академия в София, обединява желанието на няколко утвърдени в професията си музиканти, да отбележат кръглите годишнините на две имена от световната културна съкровищница, превърнали се в знакови фигури за своите национални музикални школи. 200-години на един от най-ярките представители на полския романтизъм Станислав Монюшко и 120 на българският музикален гений Панчо Владигеров, когото поетът Николай Лилиев определя като „един от най-изтъкнатите, най-живите, най-темпераментните, най-личните представители на българската музикална култура“. Композиторът, който проправя път на българската музика в чужбина. Автор на първия български концерт за цигулка, на първия български концерт за пиано, на емблематичната Рапсодия "Вардар". Негови почитатели са били имена като Херберт фон Караян и Алберт Айнщайн.

На 5 май тази година, световната музикална общественост отбелязва двете столетия от раждането на основоположника и създател едновременно на полската и белоруската оперни школи, Станислав Монюшко. Освен забележителен композитор, написал опери, оперети, балети, музика за театрални представления, духовни произведения, пиеси за орган, пиано и оркестър и много други, той е бил прекрасен концертиращ изпълнител, талантлив диригент и педагог. Заедно с Фредерик Шопен, той е един от създателите и на полската камерна вокална лирика. Недостатъчно познат дори и в Европа е фактът, че песенното му творчество, незаслужено останало в сянката на неговите опери, включва над 400 лирични миниатюри с изключително богата и разнообразна тематика.

В изпълнение на Илиана Генева, Елена Каралийска и Марчо Апостолов ще прозвучат арии от най-известната опера на Монюшко „Халка“, песни от двамата композитори, както и дуети от Виктор Райчев и Димитър Вълчев.

Концертът се организира с любезното съдействие на Полския институт в България. Ще се състои на 7 май 2019 г. от 18.00 ч. в Концертното студио на Радио Варна.

7 май, Концертно студио на Радио Варна


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия