Със залесявания във Видин отбелязаха Седмицата на гората

Днес беше залесен дворът на Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин. 95 са новите фиданки, от тях 80 западни туи, които ще образуват жив плет покрай оградата на учебното заведение и улица "Райна Княгиня". "В останалата част на зоната около..

публикувано на 12.04.18 в 15:41

Залесявания в Седмицата на гората

Седмицата на гората тази година преминава под мотото "Децата и гората на България - за бъдещето на зелена Европа". Във Враца вече бяха проведени две инициативи. В двора на филиала на Великотърновски университет се проведе акция по залесяване с участието..

публикувано на 05.04.18 в 16:17

Отбелязваме 22 март- Световен ден на водата

Днес е 22 март- Световния ден на водата. Във Видин се проведе XXI екоконкурс , посветен на тази дата. Инициативата е на екокомисията към видинското туристическо дружество, с ръководител Богомил Петров. "Има изключително много хора, само грамотите за..

публикувано на 22.03.18 в 15:28

Хранилки за птици радват видинчани

Хранилки за птици, изработени от пластмасови шишета, са поставени в парк "Рова" във Видин , в алеята до средно училище "Цар Симеон Велики". Ето какво казаха минаващи през парка видинчани: "Това е хубаво... Аз се загледах по големите туби. Идеята е..

публикувано на 15.03.18 в 17:35

В "Еко Свят" днес: За по- чист въздух, борбата с бракониерите и 40-метрова мартеница във "Врачански Балкан"

Запрашеността на въздуха е проблем от години за видинчани. "Въздухът в нашия град е замърсен. Замърсяването идва най-вече зимно време от твърдото гориво и лошите въглища, които се ползват. За лятото почистването на улиците и извозването на отпадъците..

публикувано на 01.03.18 в 16:01

Антарктида през погледа на видинския лекар Цветан Василев

Д-р Цветан Василев е хирург във видинската болница. Преди дни се завърна от участие в 26-ата експедиция до Антарктида. За първи път стъпва на ледения континент през 2011 година, когато е 20-ата юбилейна експедиция, следващото му участие е през 2015..

публикувано на 22.02.18 в 16:58

В "Еко Свят": какви са шансовете на Белчо, "Извънземните места на Земята" и фотоконкурс за минералните извори

Ученици и учители от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин събраха 160 лева от благотворителен базар и дариха парите за лечение на блъснатото от лек автомобил бездомно куче Белчо. Историята на четириногото трогна много..

публикувано на 15.02.18 в 16:46

Комисар Петър Петров: "Законодателят е предвидил сериозни санкции за жестокост над животни"

Служителите на видинската полиция, които се занимават и със случаи на насилие над животни вече имат автомобил, който е обозначен с надпис "зоополиция". Още от 2015 година са определени в Областната дирекция на МВР- Видин конкретни полицейски..

публикувано на 08.02.18 в 16:19

Отбелязваме Деня на влажните зони

Експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ в Монтана запознаха ученици от 5 и 6 клас на видинското средно училище "Петко Рачов Славейков" с 11-те влажни зони в България. Сред тях е и остров Ибиша, който попада в териториалния..

публикувано на 01.02.18 в 17:49

Забравеното минерално богатство на село Градец

Минерална вода, с лечебни свойства, откриват във видинското село Градец преди близо 60 години. За извора бързо се разчува и заради лековитите му свойства  започват да идват хора от целия регион. Държавните ведомства правят анализи и взимат проби, които..

публикувано на 25.01.18 в 15:31