Творчество, разпознаваемо в този претоварен с информация свят

" Как да минем през живота си?… Като по струна над бездна- красиво, внимателно и стремително."                                                                               Николай Рьорих Днес в нашия шарен Северозападен сборник с..

публикувано на 04.11.17 в 17:32

За болката да виждаш как се чупи човешката душа

Днес в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота редим страничка, посветена на писателя Нинко Кирилов . Роден е във Видин на 7 декември 1983 година, възпитаник на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков"...

публикувано на 07.10.17 в 20:38

Душата знае

Анна Мария Петрова-Гюзелева е родена на 4 август, 1959 година, в град Лом . Тя е българска балерина, актриса, хореограф, кино и телевизионен продуцент, журналист и автор на поезия . Ето какво казва за нейното творчество поетът Лъчезар Еленков : "..

публикувано на 30.09.17 в 21:14

Внучка на опълченец

Колко хора днес пазят родовата връзка с миналото и могат да кажат: "Моят дядо е опълченец" ? През август 2017 година под връх Шипка на родова среща се събират около стотина души- потомци на опълченци, участвали в сраженията под историческия..

публикувано на 16.09.17 в 18:40

За лятото, като време за четене

Говорим си днес в "Калейдоскоп" с Валентина Вълчева . За книгите. За връзката, която те могат да ни помогнат да изградим с нашите деца. Защото лятото е родителско време. Слънцето, плажовете, игрите могат да бъдат обща територия с нашите деца,..

публикувано на 24.06.17 в 19:58

Уроци по родова памет

Днес в "Калейдоскоп" си говорим за паметта и доверието . Повод за това са поредните номинации на Видинския държавен архив , с които служителите на Архива удостояват наши сънародници, взели решение да предоставят пазените с години в..

публикувано на 10.06.17 в 21:26

За да не угасва българското огънче в сърцето

Днес в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота страничката е посветена на един шарен и весел рожден ден . Видинският професионален ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" стана на 45 години . Ще кажете зряла възраст- по..

публикувано на 27.05.17 в 19:35

Оля Миланова: "Нямаме по-голяма даденост от Баба Вида"

Днес в "Калейдоскоп" с археолога от Видинския исторически музей Оля Миланова си говорим за видинския замък "Баба Вида" . Знаете ли, че в помещенията на замъка, които през Средновековието са били използвани за затвор, са запазени надписи и..

публикувано на 20.05.17 в 19:07

Обичам го този ансамбъл!

Днес в "Калейдоскоп", в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, отваряме страничка, посветена на любовта към българските народни песни и танци. Правим това заедно с момчета и момичета на различна възраст, обединени от спомените..

публикувано на 13.05.17 в 20:10

Уроци за математиката на живота

В празничния месец май на 2017-тата година "Калейдоскоп" гостува на Видинската математическа гимназия. Защото за ППМГ "Екзарх Антим I" годината преминава под знака на 45-тия рожден ден на училището и защото в началото на този месец се..

публикувано на 06.05.17 в 21:56