Христо Блажев: "За мен книгите са страст, въздух, всичко!"

В нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота пишем с широкия размах и свободата на младостта. Гост в "Калейдоскоп" е Христо Блажев , роден и израснал  във Видин. Възпитаник на видинската природоматематическа гимназия „Екзарх..

публикувано на 16.04.18 в 15:09

Пътуване към себе си и Вселената с терапевта Дора Прангаджийска

В това издание на "Калейдоскоп"   пишем историята на Северозапада с  Дора Прангаджийска. Тези дни е във Видин, оттук е нейният съпруг и тя почти 15 години е живяла в този град.  Нейният живот е като на стотици други хора, преживели процеса на..

обновено на 13.04.18 в 13:44

Митрополит Даниил Видински: "Когато човек живее с добродетелите, животът му е духовно богатство"

На Лазаровден, осмият ден преди Великден и ден преди Цветница в " Калейдоскоп" ви представяме отблизо Негово Високо Преосвещенство Видинския митрополит Даниил . Той не е роден в Северозапада, но е и ще бъде един от хората, които пишат..

обновено на 02.04.18 в 16:55

Любомир Мечков: "През очите на художника природата и светът са винаги по-красиви"

В "Калейдоскоп" тази събота ви срещаме с родения в Монтана Любомир Мечков - творец и общественик, направил много за родния си град. През 1982 г. той завършва НХА "Николай Павлович" - София, специалност "Изкуствознание", а през 1989 г. защитава..

публикувано на 24.03.18 в 18:15

Мирослав Джоканов: Животът е смислен, ако оставиш следа

В "Калейдоскоп" днес пишем историята на Северозапада с Мирослав Джоканов - един уверен в себе си, усмихнат и ведър млад човек, от когото струи много енергия и сила . Той е само на 29 години, но има големи и амбициозни цели, свързани не само с..

публикувано на 17.03.18 в 18:30

Д-р Сашка Бизеранова: "Стремя се да правя добро, не мисля дали ще ми се връща"

Днес, в нашия пъстър "Калейдоскоп" с истории за живота, гостувам е  на Сашка Бизеранова в Регионален исторически музей-Видин. Тя е етнограф  и посвещава 25 години от живота си в проучване на обредната система в традиционната култура на българи,..

публикувано на 10.03.18 в 18:20

Михаил Стефанов: "Искаме деца, които да мислят, да променят и да горят"

На националния празник на България в "Калейдоскоп" избрахме да ви срещнем с един човек, който не е роден в Северозапада, но е един от хората които пишат съвременната история на нашия край. Той се казва Михаил Стефанов и от девет години..

публикувано на 03.03.18 в 18:40

Юри Крумов: "Като нашия фолклор няма никъде по света"

Днес в нашия   многоцветен "Калейдоскоп" ви представяме народния певец Юри Крумов от град Враца.  Самият той се определя  с една дума - "Артист". Наистина неговият съзнателен, житейски и творчески път е свързан с изкуството. В пълния смисъл..

публикувано на 24.02.18 в 18:25

Славчо Симов: "Имането не са парите и вещите, а това да виждаш щастливи хората около себе си"

В нашия пъстър "Калейдоскоп" с истории за живота  ви срещаме със Славчо Симов - Даскала.   Роден в село Мали Дреновец, през 1943 година, днес той е един от малкото хора, които съхраняват и практикуват различни занаяти. Можем да го видим на всеки..

публикувано на 17.02.18 в 18:15

Доц. д-р Нарцис Торбов - живот между античността и настоящето

Доц. д-р Нарцис  Торбов е гостът в поредното издание на "Калейдоскоп". Археологът  и завеждащ  отдел "Археология" в Регионален исторически музей град Враца е автор на 35 научни публикации на български, английски и немски езици. Участвал е в..

публикувано на 10.02.18 в 18:40