Неверието на Тома е достоверност на Възкресението Христово

Днес, Христовата Църква празнува Втора неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена Томина, защото си спомняме за радостта на апостол Тома от срещата си с възкръсналия Бог – Иисус Христос...

публикувано на 23.04.17 в 08:00

Днес е Възкресение Христово – Пасха

Днес, Христовата Църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Цялата вселена ликува и се поздравява с всепобедния поздрав: "Христос Воскресе! Воистину Воскресе!" Тържествуват хората и се радват на Христовия мир,..

публикувано на 16.04.17 в 08:00

Днес е Вход Господен в Йерусалим - Цветница

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . Евангелското четиво на днешния..

публикувано на 09.04.17 в 08:00

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска , една от най-дивните пустиножителки на древната Църква, останала за пример на целия християнски свят за смирение, търпение, борба със..

публикувано на 02.04.17 в 08:00

Свети Йоан Лествичник ни наставлява да се изкачим по духовната стълбица към Бога

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост, посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа..

публикувано на 26.03.17 в 08:00

Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. Чрез припомняне кръстните страдания на Господ Иисус Христос по..

публикувано на 19.03.17 в 08:00

Втора неделя на Великия пост – Свети Григорий Палама

Втората неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител – Св. Григорий Палама . Той завършил своя живот като Солунски архиепископ, но преди това..

публикувано на 12.03.17 в 08:00

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. Празникът в днешната Първа Неделя от Великия пост е учреден в 842 година, след окончателната победа над..

публикувано на 05.03.17 в 08:00

Днес да простим прегрешенията на хората, за да ни бъде простено и на нас от Бога

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните. Денят преди Великия пост е широко известен..

публикувано на 26.02.17 в 08:00

Нека правим добро с вяра, за да бъдем и наследници на Божието царство

Неделята, която отбелязваме днес, е третата подготвителна неделя за Великия и спасителен пост - Неделя Месопустна . Църквата ни запознава и говори за начина, по който всеки един от нас трябва да живее, за да може заставайки пред..

публикувано на 19.02.17 в 08:00