Свети Йоан Лествичник ни наставлява да се изкачим по духовната стълбица към Бога

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост, посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа..

публикувано на 26.03.17 в 08:00

Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. Чрез припомняне кръстните страдания на Господ Иисус Христос по..

публикувано на 19.03.17 в 08:00

Втора неделя на Великия пост – Свети Григорий Палама

Втората неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител – Св. Григорий Палама . Той завършил своя живот като Солунски архиепископ, но преди това..

публикувано на 12.03.17 в 08:00

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. Празникът в днешната Първа Неделя от Великия пост е учреден в 842 година, след окончателната победа над..

публикувано на 05.03.17 в 08:00

Днес да простим прегрешенията на хората, за да ни бъде простено и на нас от Бога

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните. Денят преди Великия пост е широко известен..

публикувано на 26.02.17 в 08:00

Нека правим добро с вяра, за да бъдем и наследници на Божието царство

Неделята, която отбелязваме днес, е третата подготвителна неделя за Великия и спасителен пост - Неделя Месопустна . Църквата ни запознава и говори за начина, по който всеки един от нас трябва да живее, за да може заставайки пред..

публикувано на 19.02.17 в 08:00

Божието човеколюбие е велико, нека не го пренебрегваме!

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Също така, намираме се във Втората неделя от Триода, която ни подготвя за Великия..

публикувано на 12.02.17 в 08:00

Да бъдем примерни в канона, но да не занемаряваме човещината

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. Неделята е посветена на евангелския разказ - притчата на Господ Иисус Христос за..

публикувано на 05.02.17 в 08:00

Спасението се дава на онези, които го търсят и се смиряват

Неделята, в която се намираме, е Петнадесета неделя след Неделя подир Въздвижение. Тя  е посветена на евангелското събитие – срещата на Господ Иисус Христос със Закхей, началник на митарите и богат за онова време човек. Този..

публикувано на 29.01.17 в 08:00
Чудото с изцеляването на йерихонския слепец. Мозайка от XIV в. в манастира Хора в Истанбул.

Да отворим очите си, за да видим и познаем Господ Иисус Христос

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. Освен това,..

публикувано на 22.01.17 в 08:00