Покаянието извисява човека до Бога

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска..

публикувано на 14.04.19 в 08:00

Животът ни е стълбица, която води към Бога и Неговото Царство

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост ,посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа..

публикувано на 07.04.19 в 08:00

Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост "Днес Светата Църква почита Светия Кръст Господен, този Кръст, на който Спасителят Христос принесе Себе Си в жертва за спасението на човешкия род. Възлюбени..

публикувано на 31.03.19 в 08:00

Свети Григорий Палама – отецът на духа и единението с Бога

Втората неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител – Св. Григорий Палама . "И дойдоха при Него с един разслабен, когото носеха..

публикувано на 24.03.19 в 08:00

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. "Друго наименование на Първата неделя на Великия пост е "Тържество на Православието". Свързано е..

публикувано на 17.03.19 в 08:00

Днес да простим прегрешенията на хората, за да ни бъде простено и на нас от Бога

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните. " Ако простите на човеците съгрешенията им,..

публикувано на 10.03.19 в 08:00

Нека правим добро с вяра, за да бъдем и наследници на Божието царство

Неделята, която отбелязваме днес, е третата подготвителна неделя за Великия и спасителен пост - Неделя Месопустна . Църквата ни запознава и говори за начина, по който всеки един от нас трябва да живее, за да може заставайки..

публикувано на 03.03.19 в 08:00

Бог ни дава свобода, но ни и приема, когато се връщаме при Него

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас..

публикувано на 24.02.19 в 08:00

"Всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат"

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Бог, истинският Сърцеведец, съзира всяка мисъл, която се таи в човешката..

публикувано на 17.02.19 в 08:00

Господ изпитва нашата вяра, но не ни отхвърля

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета неделя след Петдесетница. Днешната неделя  е посветена на евангелската среща на Спасителя Иисус Христос с жената хананейка. Текстът на Евангелието ни открива, че Бог изпитва..

публикувано на 10.02.19 в 08:00