Бог се яви след Възкресението първо на жените мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите Мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус..

публикувано на 22.04.18 в 08:00

Неверието на Тома е достоверност на Възкресението Христово

Днес, Христовата Църква празнува Втора неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена Томина, защото си спомняме за радостта на апостол Тома от срещата си с възкръсналия Бог – Иисус Христос...

публикувано на 15.04.18 в 08:00

Днес е Възкресение Христово – Пасха

Днес, Христовата Църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Цялата вселена ликува и се поздравява с всепобедния поздрав: "Христос Воскресе! Воистину Воскресе!" "Дивна, пълна с необозрима красота, с..

публикувано на 08.04.18 в 08:00

Днес Господ влиза в нашите сърца

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . Евангелското събитие ни предава : "Шест дни преди..

публикувано на 01.04.18 в 08:00

Благовещението като избавление на човешкия род от "древното проклятие"

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост. Еваннгелски текст /Лк. 1:24 – 38/: " След тия дни зачена жена му Елисавета, и се таеше пет месеци и казваше: тъй ми стори Господ в дните, в които ме погледна..

публикувано на 25.03.18 в 08:00

Животът ни е стълбица, която води към Бога и Неговото Царство

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост ,посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа..

публикувано на 18.03.18 в 08:00

Трета неделя на Великия пост – Кръстопоклонна

Неделята, в която се намираме днес е Трета на Великия пост, посветена на Кръста Христов. Кръст, на Който бе разпънато тялото на нашия Спасител и Господ Иисус Христос. Чрез припомняне кръстните страдания на Господ Иисус Христос по..

публикувано на 11.03.18 в 08:00

Втора неделя на Великия пост – Свети Григорий Палама

Втората неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, е обявена от Църквата Христова и посветена на един велик отец и учител – Св. Григорий Палама . Той завършил своя живот като Солунски архиепископ, но преди това..

публикувано на 04.03.18 в 08:00

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. Празникът в днешната Първа Неделя от Великия пост е учреден в 842 година, след окончателната победа над..

публикувано на 25.02.18 в 08:00

Днес да простим прегрешенията на хората, за да ни бъде простено и на нас от Бога

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните. Денят преди Великия пост е широко известен..

публикувано на 18.02.18 в 08:00