Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещу грипа с шал, ръкавички, топъл чай и ...чисти ръце

    Още два дни продължава грипната ваканция за учениците в няколко училища във Видинско. В грипна епидемия до края на седмицата са и в област Монтана. Като превантивна мярка за неразпространение на грипа родителите предпочитат да останат у дома с най-малките. "Затова групите в детските градини през последните седмици са малобройни", казват детски учителки от Мездра. Наред с песничките и стихчетата, децата в детските градини учат и как да се предпазват от хепатит и грип.

     "С шал, шапка и ръкавици"..., "С миене на ръцете преди хранене"..., "С редовно пиене на топъл чай с лимон"- обясняват малчуганите.
И пак като превантивна мярка в детските градини и детските млечни кухни всекидневно се следи за хигиената и качеството на храната, каза за РАДИО ВИДИН директорът на дирекция "Здравни дейности" в Община Видин д-р Пеко Пеков. Към качеството на храната родителите нямат забележки- установи в блиц-анкета репортерът на РАДИО ВИДИН Десислава Андреева.


    "Всекидневно следим за хигиената и качеството на храната", уверява началникът на отдел "Контрол на хранителните обекти и храните" в РИОКОЗ Видин Красимира Стойкова. 

По публикацията работиха: Ева Каралийска, Пенка Милушева, Десислава Андреева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38