Възстановяват храм във видинското село Цар Петрово

Храмов празник отбелязва днес църквата "Св. Св. Кирил и Методий" във видинското село Цар Петрово. Ще бъде отслужена литургия, след което ще бъде раздаден курбан за здраве и благополучие.

През 2012 година каменният храм ще навърши 100 години. Дълго време е затворен и не са извършвани служби. В началото на годината- на 19-ти януари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий посети селото, като целта беше въдворяването на новия енорийски свещеник- архимандрит Евтимий. По време на посещението са обсъдени и някои строително-реставрационни дейности.

За възстановяването на храма е сформиран и инициативен комитет. "За да стане това реалност, трябва да накараме хората да ни подкрепят и да се присъединят към подобна кампания. Имаме подкрепата на Видинската и Кулската духовни околии"- каза в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН д-р Емил Лилов, член на инициативния комитет. Той посочи, че ще кандидатстват и с проект, по който да бъдат отпуснати допълнителни средства. "Целта ни е през 2012-та година храмът в селото да придобие първоначалния си вид"- каза д-р Лилов.

Храмът "Св.св Кирил и Методий" в с. Цар Петрово е изграден през 1910 година. Предприемач е бил Филип Тасов от Видин, а майстор - Лазар Иванов. Камбанарията е отлята в селото, като средствата са събирани от селяните при свещеник Никола и тогавашния кмет Гено Стоянов. Текста на камбаната гласи: "Успение на света Богородица, село Цар Петрово, 1896 година". Иконите са дело на дебърския зограф Милетий Божинов. През 1912 година храмът, който е умалено копие на видинския катедрален храм "Св. Димитър", е осветен от видинския митрополит Неофит.
Вижте още

Къпачи ще обикалят в Кула за здраве и плодородие

Около 20 януари, Ивановден (по стар стил), в  Кула  се провежда уникалният по своята обредност обичай  „Къпачи на Ивановден“ . Повече от 100 години традицията не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци и от бащи на синове. Вече има участници в групата и ритуала, които са пето или шесто поколение къпачи. Те са наследници на стари..

публикувано на 16.01.19 в 10:56

Карамановден- празник на биволовъдите или не съвсем

Карамановден е, празник на биволовъдите. Редица ритуали са изпълнявали хората в миналото, за да отдадат почит на животното, което съществува в бита на българина от дълбоки старини. Биволът като животно е вдъхновявал редица художници и писатели. И днес отбелязват празника, но с малко по-свити сърца, защото проблемите са много. Най-големият от тях-..

публикувано на 15.01.19 в 18:57

Уикипедия става на 18 години

В не толкова далечните години от миналия век, за да узнаеш нещо, което ти е необходимо, трябваше на преравяш десетки източници на информация. 15 януари 2001 г. е датата, която преобръща нещата и е важна за абсолютно всеки, дори да не си даваме ясна сметка за това. Защото на този ден започва да се развива проектът Уикипедия - свободна енциклопедия в..

публикувано на 15.01.19 в 17:30
Белоградчишки скали

Белоградчишките скали с юбилей

Има едно място, където накуп може да видите Адам и Ева, монахини, куче, ученичка, лъв, динозавър, кукувица, замък, че дори и самия хайдут Велко. За някои от тях ще ви трябва повече въображение, но пък докато се вглеждате във формите може да имате късмет и да чуете как "кука" кукувицата като задуха силен вятър. Става дума за неповторимите..

публикувано на 15.01.19 в 17:30

Нови правила важат за имитиращите продукти

От вчера са в сила нови правила за имитиращите продукти . Млечните имитиращи продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална опаковка, а потребителите ще могат да ги намерят на отделен от оригиналните стоки щанд. Какви са конкретните изисквания към преработвателите и търговците, посочи началникът на отдел "Контрол по храните" в Областна..

публикувано на 15.01.19 в 15:41
Ремонтът на централната пешеходна зона във Видин

Площадите във Видин и Враца- "Градски бъг на годината"?

Ремонтът на площад „Бдинци“ и централната пешеходна зона във Видин е включен в номинациите на архитектурната платформа whata.org в категорията "Градски бъг на годината" . Видинският площад попада в категорията на лошите примери на ремонти, като доказва засилилата се тенденция през 2018 година за унищожаване на архитектурния детайл в..

публикувано на 15.01.19 в 15:08