Възстановяват храм във видинското село Цар Петрово

Храмов празник отбелязва днес църквата "Св. Св. Кирил и Методий" във видинското село Цар Петрово. Ще бъде отслужена литургия, след което ще бъде раздаден курбан за здраве и благополучие.

През 2012 година каменният храм ще навърши 100 години. Дълго време е затворен и не са извършвани служби. В началото на годината- на 19-ти януари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий посети селото, като целта беше въдворяването на новия енорийски свещеник- архимандрит Евтимий. По време на посещението са обсъдени и някои строително-реставрационни дейности.

За възстановяването на храма е сформиран и инициативен комитет. "За да стане това реалност, трябва да накараме хората да ни подкрепят и да се присъединят към подобна кампания. Имаме подкрепата на Видинската и Кулската духовни околии"- каза в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН д-р Емил Лилов, член на инициативния комитет. Той посочи, че ще кандидатстват и с проект, по който да бъдат отпуснати допълнителни средства. "Целта ни е през 2012-та година храмът в селото да придобие първоначалния си вид"- каза д-р Лилов.

Храмът "Св.св Кирил и Методий" в с. Цар Петрово е изграден през 1910 година. Предприемач е бил Филип Тасов от Видин, а майстор - Лазар Иванов. Камбанарията е отлята в селото, като средствата са събирани от селяните при свещеник Никола и тогавашния кмет Гено Стоянов. Текста на камбаната гласи: "Успение на света Богородица, село Цар Петрово, 1896 година". Иконите са дело на дебърския зограф Милетий Божинов. През 1912 година храмът, който е умалено копие на видинския катедрален храм "Св. Димитър", е осветен от видинския митрополит Неофит.
Вижте още
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36

Във Видин отново ще излязат на протестно автошествие

На протестно автошествие ще излязат в неделя граждани във Видин . Организират се в социалната мрежа. Срещу какво е недоволството и какви са искания, обяснява Вартан Папикян: „Искаме да не се увеличават данъците, да не се повишава „Гражданска отговорност“, да се повишават цените на горивата, на хляба, на всичко и да си ходят. Да..

публикувано на 15.11.18 в 18:37

В частен приют ще се грижат за бездомните кучета във Враца

Във Враца сдружението за защита на животните "Енимъл хелп" е закупило частен имот в село Веслец, който трябва да приведе във вид, съгласно изискванията на българското законодателство, за да изгради на мястото приют. И въпреки че публикуват в интернет информация кога и от какви материали и труд имат нужда, доброволци не се отзовават и жените от..

публикувано на 15.11.18 в 16:44