Възстановяват храм във видинското село Цар Петрово

Храмов празник отбелязва днес църквата "Св. Св. Кирил и Методий" във видинското село Цар Петрово. Ще бъде отслужена литургия, след което ще бъде раздаден курбан за здраве и благополучие.

През 2012 година каменният храм ще навърши 100 години. Дълго време е затворен и не са извършвани служби. В началото на годината- на 19-ти януари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, Величкият епископ Сионий посети селото, като целта беше въдворяването на новия енорийски свещеник- архимандрит Евтимий. По време на посещението са обсъдени и някои строително-реставрационни дейности.

За възстановяването на храма е сформиран и инициативен комитет. "За да стане това реалност, трябва да накараме хората да ни подкрепят и да се присъединят към подобна кампания. Имаме подкрепата на Видинската и Кулската духовни околии"- каза в "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН д-р Емил Лилов, член на инициативния комитет. Той посочи, че ще кандидатстват и с проект, по който да бъдат отпуснати допълнителни средства. "Целта ни е през 2012-та година храмът в селото да придобие първоначалния си вид"- каза д-р Лилов.

Храмът "Св.св Кирил и Методий" в с. Цар Петрово е изграден през 1910 година. Предприемач е бил Филип Тасов от Видин, а майстор - Лазар Иванов. Камбанарията е отлята в селото, като средствата са събирани от селяните при свещеник Никола и тогавашния кмет Гено Стоянов. Текста на камбаната гласи: "Успение на света Богородица, село Цар Петрово, 1896 година". Иконите са дело на дебърския зограф Милетий Божинов. През 1912 година храмът, който е умалено копие на видинския катедрален храм "Св. Димитър", е осветен от видинския митрополит Неофит.
Вижте още

Отбелязваме Световния ден на поезията

Поезията върви ръка за ръка с човечеството от край време и ще продължава да го следва. Тя разказва за тъгата и за щастието, за живота ни посредством рими. Чрез поезията човечеството може да се огледа, както в огледало, а творбите на поетите представляват съкровищница, която съхранява многобройните човешки чувства и емоции. По повод Световния ден на..

публикувано на 21.03.19 в 18:05

Отбелязваме Световния ден на гората

На 21 март отбелязваме Световния ден на гората. Той се отбелязва от 1972 година в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Младежкият парламент в Бяла Слатина ще отбележи Деня на гората със залесяване. За..

публикувано на 21.03.19 в 15:20

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00

Търсят се 350 души за разкопки по трасето на газопровода "Турски поток" край Видин

60 свободни работни места предложиха представителите на 30 местни работодатели, по време на проведената Трудова борса във Видин. Борсата е организирана от Бюро по труда Видин. Близо 100 човека търсещи работа посетиха форума и се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни..

публикувано на 20.03.19 в 15:20

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45

"Неделник" от 17 март 2019 година

"Неделник" брой 249- и ви очаква на сайта. За начало разлистваме старите вестници, а след това ще направим един скок във времето. Всеки видинчанин знае къде е бившата модна къща "Валентина" . Емблематично място в центъра на Видин. Някога самата сграда не е изглеждала така. Били са 4 къщи, които после са преструктурирани в една голяма..

публикувано на 17.03.19 в 13:31