Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Петров: "Купените състезатели не стават българи..."

В началото на миналата седмица президентството на Република България излезе с позиция по повод статия в спортен всекидневник, обвиняваща институцията в бизнес с даването на българските паспорти за чуждестранни футболисти. Да припочним:
 
"Президентството се превърна в част от трансферна схема редом до комисионери и гешефтари", се посочва във въпросната статия, публикувана във в. "7 дни спорт" под заглавие "Бизнесът с БГ тескеретата". Според авторите на статията, от началото на века президенти и вицепрезиденти на България са дали 157 паспорта на чуждестранни футболисти с мотива "Особено важни за националния отбор". В същото време в този тим са се появили точно 7 чужденци с български паспорти- Загорчич, Симонович, Янкович, Вагнер, Пажин, Томашич и Маркиньос.
 
"Останалите 150 тескерета са си чиста проба бизнес с държавата. И то наказуем, защото една институция- президентството, подведена от две организации- БФС и съответния клуб, издава български паспорти като част от трансферната политика на Левски, Литекс и ЦСКА. Няма друг бизнес, в който държавата, в частност президентството да участва като едноличен търговец", се посочва още в публикацията.

От президентството веднага излязаха с официално становище, че българско гражданство се дава по силата на Закона за българското гражданство, в който няма отделни клаузи и изисквания, нито ограничения за спортисти или за каквито и да са професии. Цитираният брой спортисти, получили българско гражданство- 157, представлявал едва 0.2% от всички, които са включени в указите от 2002 година досега. В документа се напомня още, че е съвсем естествено инициативата за получаване на българско гражданство за спортисти да идва от спортните клубове и съответните федерации.
 
"Те носят отговорност за направените предложения. Всяко от тези предложения на следващ етап се преценява от министъра на спорта, който прави предложение до министъра на правосъдието. Чак след това подадените документи се разглеждат в Съвета по гражданство към Министерството на правосъдието. След разглеждането на всеки отделен случай се изготвя предложение до президента (вицепрезидента) за издаване на указ. Ако някъде има неразбирания, неяснота и нарушения на изискванията за даване на българско гражданство, те не са в президентството. Затова е недопустимо президентството да се нарежда в някаква схема "редом до комисионерите и дребните гешефтари" или други подобни...", се казва в прессъобщението.

Каква е картината в Северозапада?
 
"Във врачанския ПОФК "Ботев" няма никакви проблеми с паспортите или работните визи на чужденците, играещи за клуба сега. Но точно забавянето на работна виза преди половин година стана причина за пропадналия трансфер на алжирски футболист в града под Околчица"- проучи ситуацията във Враца сътрудника на РАДИО ВИДИН там Александров.

"И трите професионални клуба в Монтана- баскетбол, волейбол и футбол- към този момент нямат проблеми с узаконяването на работния престой на ангажираните чужденци. Но проблемът е познат във ФК "Ком Миньор" Берковица- когато легално нает играч през есента на миналата година остана на пейката няколко кръга заради забавена работна виза", допълва картината сътрудникът ни в Монтана Любо Андреев.

"Имал съм такива случаи, имам и в момента"- коментира казуса президентът и старши треньор на клуба по самбо и джудо във Видин Пламен Петров.

"Талантливи момчета останаха извън кариерата заради забавяне на документите, нещо повече- срещу някои от тях дори имаше повдигнати обвинения за нелегален престой... Деветгодишно момче, с родители арменци, започна да тренира при мен и много бързо заяви потенциал за шампион. Но макар от дете да живее у нас, ако няма българско граждансво не може да участва в нашите републикански първенства нито да се състезава за България. Затова е много важно да са ясни правилата и сроковете, в които такива спортисти могат да получат българско гражданство. Купените набързо състезатели няма да станат българи... Но деца, които са пораснали у нас и в наши клубове са се формирали като спортисти, не бива да бъдат спирани"- смята Пламен Петров.

Повече по темата чуйте в рубриката "Абсурдизми" в "Посоките на делника".
По публикацията работи: Пламен Коцев и Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50