Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови социални услуги във Врачанско

Официално и особено тържествено започва учебната година за децата и учителите от основното училище във Врачанското село Паволче. Причаната- посещението на социалния министър Тотю Младенов. В програмата му е включен и стартът на две нови социални институции, които ще предлагат социални услуги за хората от областния град и от град Бяла Слатина.

И в двата града започва изграждането на Общностен център за деца и семейства. Идеята е той да приобщава социално бедни и уязвими семейства и групи, да работи и развива децата им, за да попречи на бедността да сложи отпечатък още в детските години. Центърът ще помага и на семейства с деца с увреждания. Работата му е предназначена за деца от бебешка до 7-годишна възраст и родителите им. С тях ще се занимават различни консултанти и специалисти, като центърът ще предлага здравни грижи, специализирана работа с децата, подготовката им за училище и детска градина, ще следи имунизациите им и ще има ранна интервенция при уврежданията. Родителите ще се учат как да общуват с децата си, как да се намесват в различни ситуации и да се справят с много проблеми.

Центърът във Враца няма да бъде в чисто нова сграда. За него ще се пригоди сградата на закритото училище "П.Р.Славейков", което се намира край сградата на пожарната служба. Постройката е голяма и ще може да побере всички консултативни и специализирани кабинети и зали. Ще се изградят асансьор и тоалетна за деца и възрасти с увреждания, на стойност 200 хиляди лева.

Центърът в Бяла Слатина ще предоставя 10 вида интегрирани услуги за 2 995 деца и още 850 родители. Този център ще се помещава в сградата на стария съд, която ще бъде преустроена. И двете трябва да са готови до една година. За работата на центровете е осигурено финансиране само за една година. След изтичането й ще се търсят възможности услугите да продължат.
По публикацията работи: Ева Каралийска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05