Николай Гергов: "В новата 2012 влизаме без задължения към кредитори"

"В община Грамада 2012 година започва без задължения към кредитори, а с преходен остатък"- каза в рубриката "Добро утро, кмете!" в "Посоките на делника" преизбраният за нов мандат Николай Гергов.
 
"Делничният ден на кмета започва с опашки от чакащи- кой за парични помощи, кой за съдействие за решаване на друг житейски проблем. Основните отрасли за препитание в общината са земеделие и житновъдство. Един от основните инвеститори е голяма ферма, изградена по европейски стандарт, в която се грижат за около 1200 крави и сами си произвеждат и фуража. Фермата осигурява работа на 60 човека от региона- голяма помощ при тежката безработица"- обяснява Николай Гергов.
 
"Лекар в селото идва само за по 4 часа на ден"-отчита като пропуск Николай Гергов. За щастие, в Грамада живеят двама фелдшери, които се отзовават и помагат за болежките на хората.
 
В разгара на зимния сезон, въпреки липсата на сняг, в Грамада се подготвят, за да не се окажат изненадани от късния сняг. В аварийната група има 30 човека от програма към Бюрото по труда, които със своя техника ще действат при зимни условия.
 
Кметът се похвали с добрата работа и на общинската противопожарна машина, с която през изминалата година успешно са загасени пожарите в три къщи на местни хора. За бърза реакция, въпреки съпротивата на много инстанции, в общината имат и своя лична линейка, с която веднага да отреагират при спешен случай.
 
В плановете на Николай Гергов за следващите четири години е реализацията на проекти за изграждане на етнографски музей и за облагородяване на двата градски парка, за които финансирането е осигурено. Подготвя се и проект за ремонт на 10-километровия път Грамада-Водна, както и на сградите на читалището и административната сграда на Общината, с които тя да придобие един по-европейски вид.
Вижте още

Расте броят на училищните психолози- подобрява ли се дисциплината в клас

Преди дни от Министерство на образованието и науката обявиха, че двойно се е увеличил броя на училищните психолози и педагогически съветници в страната за последните две години. Това съобщи заместник- министърът на образованието Деница Сачева , по време на Международната конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя допълни, че всичко това..

публикувано на 13.11.19 в 12:39

30 години след 10 ноември- докъде я докарахме?

Изминаха 30 години от падането на Берлинската стена и свалянето на Тодор Живков от власт- събития, които промениха страната ни, Европа и света. Това е началото на така наречения "преход" в България.  Какво спечелихме и какво изгубихме три десетилетия след началото на промените в държавното устройство на страната? "Преходът приключи някъде..

публикувано на 12.11.19 в 15:14

300 машини ще чистят снега в Северозапада

Готовността за зимно поддържане на пътищата беше обсъдена на заседания в областните администрации в Северозапада в началото на месеца. Институциите- пожарната служба, спешна помощ и други отчитат, че имат готовност да реагират при усложнена зимна обстановка. Каква готовност имат Общините?  "Крайно съм недоволен... По принцип винаги ни изненадва..

публикувано на 11.11.19 в 13:55

Жители на Дъбравка: "Младите трябва да имат реални стимули, за да се върнат по селата"

"Преди години имаше две постановления на Министерски съвет, които бяха насочени към младите хора. По това време също имаше един период на обезлюдяване на граничните райони и правителството търсеше начини за връщането на младите хора по селата. И наистина тогава се получи, но бяха дадени и много преференции. Тук имахме в стопанския двор над 1000..

публикувано на 08.11.19 в 16:00

Българинът между модата и традицията

Модерен или традиционалист е българинът? Според изследване на Галъп интернешанъл българинът остава близо до традицията. Обществото ни проявява редица традиционалистки навици. Връзката на българина със земята остава валидна, повече от половин век след форсираната урбанизация и индустриализация. Личат разликите в поколенията и жизнената перспектива...

публикувано на 07.11.19 в 14:15

Правителството с нови идеи за подобряване живота на възрастните хора

Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България е публикувана в интернет за обществено обсъждане, а неин вносител е Министерството на труда и социалната политика. Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните..

публикувано на 06.11.19 в 12:53

Избори и... изводи

Местни избори '2019 вече са в историята. Резултатите показват, че управляващата партия ГЕРБ загуби няколко областни града спрямо вота преди четири години, но запази увереното си предимство пред останалите политически формации, като добави редица по-малки общини и кметства. Видин е едно от изключенията- тук кметското място спечели местна дясна..

публикувано на 05.11.19 в 16:34