Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите срещат Банго Васил

За да е здрава, богата и успешна новата година, ромите си пожелават на 14 януари първият човек, който прекрачва прага на дома им, да е щедър и усмихнат. Защото на този ден те празнуват един от своите най-големи годишни календарни празници- Банго Василий (Куция Василий). Празникът се посреща по Юлианския календар, в деня на Св. Василий.

Празнуването на Василица е свързано с легендата, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Друга легенда представя Банго Васил като куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява циганин, бягащ от лоши хора. Трета легенда разказва как Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващо море, когато водите щели да погълнат ромите, но беловласият Светия им изпратил ято гъски- ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг.

Традицията повелява след полунощ на 13 срещу 14 януари на трапезата ритуално да се поднесе печена гъска, наречена на Закрилника Свети Василий.

"Хайде, Банго Василе, да ядеме гъска"- наричат стопаните. Вярва се, че в полунощ Светията посещава всеки ромски дом и носи щастие и късмет на стопаните.
 
"На този ден е прието по-младите да искат прошка от по-възрастните в семейството, за да започнат всички новата година с леки, спокойни и весели сърца"- разказват роми от Монтана в репортажа на Биляна Борисова.

Банго Василий е семеен празник, при който на трапезата присъства птиче месо- гъска или петел. Задължително е от момента, в който започва вечерята, та до полунощ вратите на къщата да бъдат здраво затворени- та никой от семейството да не излиза навън и никой външен човек да не влезе в къщата. В полунощ, когато настъпва Новата година, започва сурвакането. В някои райони през нощта се сурвакат основно членовете на семейството, а при другите роми децата могат да обикалят и съседните къщи, тъй като след полунощ вратите им вече са отворени за посетители.
По публикацията работи: ЕКИП на РАДИО ВИДИН


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13