Наредба за прозрачност на разходите на Община Видин

Наредба за прозрачност на разходите на Община Видин- тази идея бе коментирана на дискусия, организирана от Граждански комитет "Възраждане на Видин", представители на Институт за модерна политика, Видински младежки парламент и представители на местната власт.

"Проектът за новата Наредба ще бъде предложен за обществено обсъждане за срок от 10 дни, след което ще бъде внесен за дебат и гласуване в Общински съвет Видин", каза Петър Кичашки от Инициативния комитет.

"Целим пълна прозрачност на направените разходи от Община Видин, а конкретната ни идея, след приемането на Наредбата е Общинският съвет да делегира на кмета правото и задължението да изгради уеб сайт, на който месец за месец да се публикуват всички разходи на общинската администрация, или до 20 число на следващия месец да могат да се видят разходите за предходния", уточни Кичашки.

"Целта ни е упражняване на граждански контрол върху властта. Идеята ни е почерпена от американската практика. Това е силното оръжие на гражданския и медийния контрол", каза Борислав Цеков от Института за модерна политика.

"За нас е удоволствие и чест да подкрепим подобна инициатива. Подкрепяме всичко това, не като организация, а по-скоро като млади граждани на Видин, които поемат персонално отговорност за това, което се случва в града ни и които, като бъдещи данъкоплатци, искат да са наясно какво ще се случва с нашите пари, как те ще бъдат разходвани и да вземат най-адекватните решения. Наредбата е адаптирата към нуждите на гражданите и общината", каза Александра Мирчева, председател на Видинския младежки парламент.

Организаторите се надяват да получат широка обществена подкрепа и проектът за Наредба да бъде приет от Общинския съвет.
Вижте още

Изложба в Белоградчик разказва за проф. Виден Табаков

Документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум" беше открита в Белоградчик . Експозицията разказва за живота и делото на проф. Виден Табаков . 23 пана са подредени по хронология и всяко има своето заглавие. Най-застъпена е темата за аеронавтиката и астронавтиката, където са и най-големите постижения на учения. Изложбата има за цел да..

публикувано на 16.01.19 в 14:27

В пъти повече зимуващи птици преброиха в Северозапада

Петкратно увеличение на зимуващите водолюбиви птици са регистрирани в 43-то Средно-зимно преброяване в областите Монтана и Видин в сравнение с предходната година. Увеличение от два пъти има и при видовете. Представители на екоинспекцията в Монтана и Природонаучен музей към БАН участваха в 43-то Средно-зимно преброяване на водолюбивите птици..

публикувано на 16.01.19 в 13:59

Изложба за проф. Виден Табаков се открива в Белоградчик

Днес от 11.00 ч. в Художествена галерия "Вълчо Вълчев" - Белоградчик се открива документалната изложба "Безпределният космос на човешкия ум", посветена на проф. Виден Табаков (1919-2015 г.). Експозицията проследява с документи и фотографии изключително интересната съдба на блестящия български учен.  Виден Табаков е роден в с. Стакевци, учил е в..

публикувано на 16.01.19 в 08:50

Нов общински съветник във Враца

Нов общински съветник се закле на извънредна сесия във Враца . Огнян Огнянов , инженер по образование, попълни мястото на починалия преди няколко дни дългогодишен лидер на Земеделски народен съюз Пламен Ганецовски. Заседанието на местния парламент, което се проведе във вторник, започна с минута мълчание в памет на инж. Ганецовски Извънредна..

публикувано на 16.01.19 в 08:13

Читалището в Мездра обяви литературен конкурс в памет на Георги Тодоров

За четвърта поредна година  НЧ ”Просвета 1925”- Мездра обяви литературен конкурс „Георги Тодоров” –дългогодишен преподавател по български език и литература, писател, краевед, журналист и общественик. Право на участие имат всички жители на Община Мездра, навършили 18 години, включително учениците от 11 и 12 класове. Конкурсът е анонимен –..

публикувано на 16.01.19 в 07:45
д-р Мария Каменова, заместник директор на РЗИ- Монтана

Монтана е далече от грипна епидемия

За последната седмица е регистрирана заболеваемост от 77.71 на 10 000 души население.  “Най-много са болните при децата до 4 години и от 5 до 14 години” , съобщи д-р Мария Каменова , заместник директор на Регионална здравна инспекция в Монтана. За областта грипна епидемия се обявява при заболеваемост над 500 на 10 000.   "Обикновено..

публикувано на 16.01.19 в 07:32