Наредба за прозрачност на разходите на Община Видин

Наредба за прозрачност на разходите на Община Видин- тази идея бе коментирана на дискусия, организирана от Граждански комитет "Възраждане на Видин", представители на Институт за модерна политика, Видински младежки парламент и представители на местната власт.

"Проектът за новата Наредба ще бъде предложен за обществено обсъждане за срок от 10 дни, след което ще бъде внесен за дебат и гласуване в Общински съвет Видин", каза Петър Кичашки от Инициативния комитет.

"Целим пълна прозрачност на направените разходи от Община Видин, а конкретната ни идея, след приемането на Наредбата е Общинският съвет да делегира на кмета правото и задължението да изгради уеб сайт, на който месец за месец да се публикуват всички разходи на общинската администрация, или до 20 число на следващия месец да могат да се видят разходите за предходния", уточни Кичашки.

"Целта ни е упражняване на граждански контрол върху властта. Идеята ни е почерпена от американската практика. Това е силното оръжие на гражданския и медийния контрол", каза Борислав Цеков от Института за модерна политика.

"За нас е удоволствие и чест да подкрепим подобна инициатива. Подкрепяме всичко това, не като организация, а по-скоро като млади граждани на Видин, които поемат персонално отговорност за това, което се случва в града ни и които, като бъдещи данъкоплатци, искат да са наясно какво ще се случва с нашите пари, как те ще бъдат разходвани и да вземат най-адекватните решения. Наредбата е адаптирата към нуждите на гражданите и общината", каза Александра Мирчева, председател на Видинския младежки парламент.

Организаторите се надяват да получат широка обществена подкрепа и проектът за Наредба да бъде приет от Общинския съвет.
Вижте още

Снимката на 16 ноември 2018 година

Видинското училище "Любен Каравелов" отбеляза Световния ден в памет на жертвите от пътно-транспортни злополуки , който е на 18 ноември. Програмата започна с изложба на детски рисунки и предаване по училищното радио. Ученици от 2-ри и 3-ти клас, учители и родители излязоха след това на шествие от кръстовището на ул. „Христо Ботев“ и „Широка“ до..

обновено на 16.11.18 в 17:48

11 златни сватби в Мездра за Деня на християнското семейство

Община Мездра организира златни сватби за Деня на християнското семейство – 21 ноември. Инициативата е първа по рода си, в която 11 двойки от Мездра ще подновят брачните си клетви след 50 години съвместен живот, съобщават от местната управа. Тържеството ще се проведе в Ритуалната зала от 10.30 ч., където съпрузите ще могат отново да си..

публикувано на 16.11.18 в 16:18

Ломчани излизат на протест

Жители на град Лом излизат на протест  утре срещу високите цени на горивата, високите данъци и цялостната политика на правителството. Това каза за Радио ВИДИН един от организаторите на недоволството  Анатоли Цветанов :  "Протестът е насочен срещу високите цени на горивата, високите данъци и искаме да се вдигне минималната заплата... Северозападна..

публикувано на 16.11.18 в 16:01

Започна монтирането на коледния базар във Враца

Започна монтирането на първите къщички за коледния базар във Враца . За поредна година той ще бъде позициониран на площад „Христо Ботев“. Кметът на Враца Калин Каменов : „Очаква се да бъде открит в края на ноември. Той ще работи до 31 декември, а в началото на новата година, при подходящи атмосферни условия, ще започне ремонтът на..

обновено на 16.11.18 в 15:56

Шестокласници от Белоградчик говориха за наркотиците

Учениците от 6 клас на СУ „Христо Ботев” в Белоградчик се срещнаха с обществените възпитатели към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Темата, която беше представена на децата беше „Видове наркотици и влиянието им върху организма”.  „Наркотикът е вещество, чийто прием променя функционирането и на..

публикувано на 16.11.18 в 14:44

Кметът на Монтана: "Готови сме за първия сняг"

Екипите и техниката на Общинско предприятие „Чистота” в Монтана имат пълна готовност за почистването на първия сняг , заяви кметът Златко Живков. Извършена е профилактика на 15-те тежкотоварни машини, които покриват градските зони. В складовете има 800 тона пясък и 70 тона сол. Предварителната подготовка за зимата включва и санитарна..

публикувано на 16.11.18 в 14:36