Наредба за прозрачност на разходите на Община Видин

Наредба за прозрачност на разходите на Община Видин- тази идея бе коментирана на дискусия, организирана от Граждански комитет "Възраждане на Видин", представители на Институт за модерна политика, Видински младежки парламент и представители на местната власт.

"Проектът за новата Наредба ще бъде предложен за обществено обсъждане за срок от 10 дни, след което ще бъде внесен за дебат и гласуване в Общински съвет Видин", каза Петър Кичашки от Инициативния комитет.

"Целим пълна прозрачност на направените разходи от Община Видин, а конкретната ни идея, след приемането на Наредбата е Общинският съвет да делегира на кмета правото и задължението да изгради уеб сайт, на който месец за месец да се публикуват всички разходи на общинската администрация, или до 20 число на следващия месец да могат да се видят разходите за предходния", уточни Кичашки.

"Целта ни е упражняване на граждански контрол върху властта. Идеята ни е почерпена от американската практика. Това е силното оръжие на гражданския и медийния контрол", каза Борислав Цеков от Института за модерна политика.

"За нас е удоволствие и чест да подкрепим подобна инициатива. Подкрепяме всичко това, не като организация, а по-скоро като млади граждани на Видин, които поемат персонално отговорност за това, което се случва в града ни и които, като бъдещи данъкоплатци, искат да са наясно какво ще се случва с нашите пари, как те ще бъдат разходвани и да вземат най-адекватните решения. Наредбата е адаптирата към нуждите на гражданите и общината", каза Александра Мирчева, председател на Видинския младежки парламент.

Организаторите се надяват да получат широка обществена подкрепа и проектът за Наредба да бъде приет от Общинския съвет.
Вижте още

Отбелязваме Световния ден на водата

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Тази година мотото на инициативата е "Вода за всички" , каза Леночка Ангелова , началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Може би това мото е продиктувано от факта, че все повече с нашата намеса, с нашата човешка дейност се противопоставяме на природните дадености, нарушаваме..

публикувано на 22.03.19 в 08:05

Снимката на 21 март 2019 година

Медицински сестри от Видин се присъединиха към протестите на своите колеги от страната и се събраха в центъра на града. Те не приемат болниците да са търговски дружества и настояват професионалистите по здравни грижи да започват работа с месечно възнаграждение от две минимални заплати. Професионалисти по здравни грижи от Враца излязоха..

публикувано на 21.03.19 в 17:55

Български студенти представиха родния фолклор на фестивал в Англия

Група български студенти участваха във фестивал на културите в английския град Портсмут . Пред препълнена зала с над 400 зрители българските представители изпълниха своя хореография на български народен танц. Ансамбълът се нарича М&M, съкратено от българското им наименование „ Моми и момци“ . Групата е сформирана съвсем скоро, едва от преди два..

публикувано на 21.03.19 в 17:39

35 кърмака извадиха от Дунав за два дни

35 незаконни уреди за риболов извадиха от река Дунав инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Двудневната проверка бе извършена от екипи на ИАРА от Видин, Враца и Монтана. Кърмаците се използват за улов на моруни- риби с изключително скъп хайвер и месо на черния пазар, които сега навлизат в река Дунав, за да си хвърлят..

публикувано на 21.03.19 в 17:08

Протестите на медицинските специалисти във Видин ще продължат, ако няма решение (видео и снимки)

Медицински сестри от Видин се присъединиха към протестите на своите колеги от страната и събраха в центъра на града. Те не приемат болниците да са търговски дружества и настояват професионалистите по здравни грижи да започват работа с месечно възнаграждение от две минимални заплати. Казаха, че са принудени да работят при унизителни условия:..

публикувано на 21.03.19 в 16:30

Очакват се решенията за избор на изпълнител на отсечката Мездра-Ботевград

Скоростният път "Видин - Ботевград" е ключов обект за съживяването на Северозападна България. В най-напреднала фаза е отсечката Мездра - Ботевград , информират от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Мобилизацията за изграждане на участъка е голяма. Очакват се решенията на комисиите за избор на изпълнител за допълнително..

публикувано на 21.03.19 в 16:17

Медицински сестри протестираха във Враца

Медицински сестри от Враца излязоха на протест и настояха за достойно заплащане на своя труд. Специалистите по здравни грижи, както вече се наричат онези, които помагат на докторите да лекуват, преживяват с минимална заплата. „Запознаваме обществеността с отворено писмо, което изпращаме до институциите. Ако не ни чуят днес, утре ще е..

публикувано на 21.03.19 в 15:59