Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 юни 2012 година

Само един от проверените 9 басейна не отговаря на изискванията и на собственика му е бил съставен акт за административно нарушение, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Враца. Осем от взетите проби на водата за микробиологични и химични показатели са в норма. От РЗИ Враца се заканиха, че ще засилят контрола над плувните басейни в града и региона, тъй като горещото време предразполага повече хора да търсят прохладата на басейните. В област Враца са регистрирани 17 плувни басейна, като 12 от тях са открити, а 5- закрити. Съгласно нормативната уредба е одобрена мониторингова програма за контрол на качеството на водата. На всеки 14 дни се вземат проби за съкратен химичен и микробиологичен анализ.

Всеки четвърти в област Монтана е хипертоник- сочат данни на Регионалната здравна инспекция. 94 400 жители на областта са засегнати от болести на органи на кръвообръщението, а 58 хиляди са имали проблеми с дихателната система- съобщи директорът на РЗИ д-р Даниела Караилиева.

Продължава дарителската акция за спасяване на църковния храм "Св. Георги", създаден през 1866 година в село Орешец. Църквата е обявена за паметник на културата, но покривът се нуждае от ремонт. След граждански инициативи през миналата година вече са събрани 4 000 лева- каза за РАДИО ВИДИН кметският наместник Костадин Филипов.

Споразумение за разсрочване на задълженията за общински наеми ще подпишат живеещите на улица "Доспат" във Враца. Максималният период на разсрочването е 2 години, като в същото време наемателите ще плащат и текущите си задължения към местната управа, съобщиха от пресцентъра на община Враца. Обещанието беше дадено от наемателите на общински жилища на ул. "Доспат" при срещата си с ресорния заместник кмет Светозар Луканов. Той припомни в разговор с ромите, че натрупаните от тях общи задължения са в размер на 84 000 лева. Средният наем на общинските жилища в района е 20-25 лева. По официални данни на посочения адрес са настанени над 270 души, неофициално обаче се знае, че в района пребивават над 800.

В Брегово утре- 22 юни, ще отвори врати поредният магазин на Централния кооперативен съюз, съобщи председателят на Областния кооперативен съюз Ваня Цакинска. Новият магазин е реконструиран и обновен. Той е с площ около 100 кв.м. и ще бъде обслужван от 2 души.

Тази година Белоградчишкият панаир ще се проведе от 26 юни до 01 юли. При организацията Общината ще бъде подпомогната от спонсори. Предвидена е богата програма, в която ще участват съставите на читалище "Развитие", Младежкия дом и Детския комплекс. Като гости в програмата ще се представят самодейци от Брегово, фолклорни групи от селата Салаш и Стакевци, духовият оркестър на село Бело поле. На Петровден- Деня на Белоградчик, концерт ще изнесе народният певец Райко Кирилов. Иначе- на панаир като на панаир- ще има въртележки за най-малките, амбулантни търговци, бирарии и музика до късно през нощта. Панаирът се провежда в местността "Панаирището". По традиция от 106 години на огромната поляна за панаира са се събирали жителите на града и околните села и се е люлеело пъстро хоро.

Полицията в Лом обяви за общодържавно издирване 18-годишната Иванка Благоева. Момичето е от село Игнатово, учило е в гимназията във Вълчедръм. След бала си на 24 май Иванка тръгнала към Долни Пасарел- Софийско, при свои роднини, за да търси работа. Когато пристигнала, звъннала на семейството, но от следващия ден близките й изгубили връзка с нея, казаха криминалисти от Лом. Роднините от Пасарел твърдели пред майката, че Иванка си е тръгнала, но до дома си не е стигала, телефонът й е изключен. Седмица по-късно семейството потърсило помощ от полицията. Междувременно Иванка се обадила у дома и казала, че е добре и работи на пазара в град Трън. Момичето позвъняло от скрит номер, разказват полицаи. С помощта на колегите си от Трън ломските ченгета обаче установили, че абитуриентката никога не е била на пазара в граничния град. Днес Иванка Благоева бе обявена за общодържавно издирване.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28