Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развръзката с врачанското депо за небитови отпадъци

Площадката за складиране на отпадъци край Противочумния институт във Враца, която се запали в началото на май и в продължение на 3 дни обгазяваше града, ще бъде затворена.
Това обеща кметът инж. Николай Иванов. Градоначалникът припомни, че фирмата- собственик на обекта е обещала да изчисти площадката до края на месец юни, но не е изпълнила ангажимента си.
Това е установила внезапна проверка на общинската управа, водена от главния архитект на Враца Данаил Дилков. Направената инспекция е довела до изготвянето на констативен протокол, чието заключение е, че имотът не се използва по предназначение. От община Враца се заканиха да изпратят протокола в регионалната дирекция за национален и строителен контрол, в чиито правомощия е да затвори площадката. Как обаче врачанските медии ще разберат дали ще последва такава санкция? Тази мисия може да се окаже невъзможна, тъй като от няколко месеца строителното министерство е ограничило контактите с журналисти и за всякакви въпроси в провинцията трябва да се задават въпроси до ведомството на министър Лиляна Павлова в София.

Според кадастралната карта на Враца и по данни от нотариалния акт за покупко-продажба на имота, намиращ се в хранително-вкусовата зона на града, площадката край Противочумния институт е с предназначение да бъде складова база. По време на пожара беше установено, че теренът се ползва като площадка за третиране на отпадъци. Община Враца изпрати писмо до собственика "Екобулпак" да предостави устройствния план и строителните книжа, с които е разрешено имотът да се използва за площадка за третиране на отпадъци. В отговор прокуристът на фирмата-наемател "Екобулсорт" Георги Славчев е изпратил част от поисканите документи.

"Това, което са ни изпратили, е едно разрешение за строеж на ограда VІ категория, издадено от община Враца Враца през 2008 г. и регистрационен документ, оформен от Стефан Борисов, директор на РИОСВ- София. Регистрацията е валидна за извършване на дейности по събиране, транспортиране и съхранение на отпадъци /в това число: хартиени и пластмасови опаковки, стъкло, дървесина, батерии, акумулатори, ел. оборудване, текстил и др. Площадката не съответства на подробния устройствен план, няма издадено разрешение за строеж и се ползва в нарушение на закона за устройство на територията, без да е въведена в експлоатация. В наредбата, регламентираща изискванията към площадките за третиране на отпадъци, изрично се казва, че те се отреждат с влязъл в сила подробен устройствен план, изработен и одобрен по реда на ЗУТ. В закона за управление на отпадъците пък е записано, че площадките за третиране трябва да се намират на територии, определени с общи устройствени планове, за производствени и складови дейности, а по нашия общ градоустройствен план имотът не попада в такава територия", обясни главният архитект на Враца Данаил Дилков за получените документи. Той допълни, че в изготвения след проверката констативен протокол, е записано, че отпадъците са разположени на площ около 15 дка с височина приблизително 3 метра. Този протокол ще бъден изпратен на дирекция "Строителен контрол" за последващи административни действия в посока забрана ползването на площадката. Главният архитект на Враца допълни, че според него от РДНСК трябва да забранят ползването на площадката за съхранение и обработка на отпадъци, тъй като тя е незаконна.

Кметът на Враца Николай Иванов пък изрази сериозно притеснение, че над града е надвиснала сериозна опасност от ново запалване на отпадъците, които в началото на май донесоха толкова тревоги на хората. Тъй като още не са събрани достатъчно доказателства от прокуратурата за умишлен палеж, градоначалникът предположи, че високите температури могат да доведат до ново избухване на пожар на площадката. Николай Иванов обяви готовността на община Враца да предприеме всички законови мерки за затварянето на обекта.

По данни на фирмата- наемател, на площадката край Враца са били получени 7 563 тона. От тях 7 136 тона са предадени на циментовия завод в Бели извор, а 41 тона - на предприятието в Златна Панега. Към края на годината на площадката е имало 1 752 тона отпадъци. Колко от тях са изгорели - обаче остава тайна. Според неофициални данни една трета от складирани тонове отпадъци са изгорели. Точните щети ще установи проверката, назначена от Окръжна прокуратура във Враца, откъдето потвърдиха, че продължават да работят по изясняване на случая.
По- притеснителни за хората си остават резултатите от изпълнителната агенция по околна среда, която публикува резултатите от измерванията на замърсяванията на атмосферата над Враца дни след пожара на площадката за битови отпадъци. Освен 3-кратното повишение на прахови частици е отчетено и високите концентрации на полиароматни циклични въглеводороди/бензопирен/- при допустима стойност нула, на 3 и 4 май, когато беше пикът на пожара, са били измерени стойности съответно 14 ng/m3 и 6.9 ng/m3. За да е още по-ясно ще уточня, че бензопиренът е най-често срещаният химичен канцероген в околната среда, опасен за хората, дори при ниски концентрации, тъй като има свойството за биоакумулиране. Като относително стабилен химикал, бензопиренът може да съществува дълго време, да преминава от един обект в друг. В резултат на това много обекти и процеси на околната среда, които нямат способността да синтезират бензопирен, стават негови вторични източници. Бензопиренът има и мутагенен ефект. В тялото бензопиренът може да проникне чрез кожата, дихателната система, храносмилателния тракт и трансплацентарно. При опити с животни е доказано, че при всички тези начини на въздействие може да причини злокачествени тумори.

Потърсихме за коментар и представители на "Екобулсорт". От фирмата обещаха да отговорят на въпросите ни, но до началото на предаването "Еко Свят" не успяхме да получим писмено становище или потвърждение за участие в предаването.
По публикацията работи: Жоро Александров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50