Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тролейбусният транспорт във Враца- надежден, качествен и евтин

Тролейбусният транспорт е с приоритет във Враца, затова и стойността на билетчето няма да се променя, въпреки увеличението на електроенергията. В тролейбусният транспорт е бъдещето, затова и в следващите 10 години доста средства ще бъдат насочени към развитието му - в това е убеден управителят на общинската фирма "Тролейбусен транспорт" - Илиян Йончев.

"Наистина тролейбусният транспорт е с приоритет в нашия град. Ние сме основният превозвач в областния център. Около 85% от линиите в нашия град се покриват от "Тролейбусен транспорт" ЕООД. Предпочитанията към тролейбусния транспорт се коренят в неговата ефективност и по-ниската себестойност на превозите, което го прави предпочитан не само в нашия град, но и в национален, дори в европейски мащаб"- каза управителят на общинската транспортна фирма Илиян Йончев.

Според Илиян Йончев електротранспортът е бъдещето и затова в следващите 10 години доста средства ще бъдат насочени именно към развитието му. В същото време увеличението на електроенергията у нас от 1 юли изправя фирмата пред сериозно предивзикателство.

"Въпреки трудностите засега цената на билетчето за тролей във Враца ще остане 60 стотинки",
обеща Илиян Йончев. Така той се надява да привлече повече пътници в управляваната от него фирма, тъй като автобусите и маршрутките в града возят за по 70 и 80 стотинки. Управителят на транспортната фирма добави, че запазвянето на цената се прави с цената на много усилия от мениджърския екип, тъй като за последните 4 години, откакто не е коригирана цената на билетчето, са се увеличили разходите на фирмата за подддържа, данъци, осигуровки и ремонт на остарялата техника. Така на фона на икономическата ситуация врачани получав качествен и сигурен транспорт на една приемлива цена.

Общинската фирма "Тролейбусен транспорт" във Враца беше дадена за пример преди около 3 седмици от КНСБ като дружество, което в максимална степен защитава интересите на работниците и е предоставило доста социални придобивки на заетите в него 100 човека. Фирмата има сключен колективен трудов договор, който задължава работодателя да защитава своите работници. Бъдещето на фирмата изглежда вече малко по-розово, след като държавата е отправила поглед към инвестиране в електротранспорта. Изготвена е обобщена справка за всички градове, в които има тролейбусен транспорт. Идеята е със средства от Кохезионния фонд да бъдат доставени нови тролейбуси във всички градове, в които има електротранспорт.

"Идеята на Европейския съюз е през следващите години електротранспорта и електромобилите да присъстват по-често на пазара през следващите 10 години. Затова очакваме в близкото бъдеще и подмяна на автопарка с доставяне на нови тролейбуси. По този начин ще се подобри надеждността и комфорта на на пътуване, ще се даде възможност на хората с увреждания да ползват този транспорт, тъй като новите тролеи са снабдени с подобни платформи, за самото дружество - ще се намалят средствата за подддържка, тъй като в момента поддържама автопарк на 22 и повече години, а всички мотриси са преминали пробег от над 1 000 000 километра"- каза Йончев, който е убеден, че новите тролейбуси, които се предлагат на пазара, са със значително по-нисък разход на електроенергия.
По публикацията работи: Жоро Александров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00