Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юли 2012 година

Лятна АнтиСПИН кампания стартира днес на един от плувните комплекси във Видин. По този повод всеки желаещ може да провери своя хив-статус. Изследването е анонимно, а резултатите стават готови за около 5 минути, каза за радио Видин консултантът в "Кабинета за анонимно и безплатно изследване на СПИН" Диана Иванова. През август предстоят още няколко кампании в плувните комплекси в региона, както и на плажа на "Баба Вида". Ученичката Гергана Андреева смята, че младежите във Видин не са достатъчно информирани, а подобни инициативи са само в плюс.

Във Видин са открити количества от хранителните добавки "Цитрогард" и "Цитросепт джуниър плюс", които съдържат неразрешен дезинфектант, каза за Радио Видин директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Боян Цолов. Припомняме, че преди три седмици Българската агенция по безопасност на храните предприе действия по изтеглянето на всички налични количества от хранителните добавки от търговската мрежа. По случая се води разследване и от Икономическа полиция и Прокуратурата. От Агенцията по храните призовават, закупилите "Цитросепт джуниър плюс" или "Цитогард", да не ги консумират. 17 акта и 21 предписания са съставили инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните през този месец при проверки във Видин. Иззети са 62 килограма негодни хранителни продукти.

През следващата година ще бъде въведен нов метод за финансиране на болниците. Видин, заедно със Стара Загора и Шумен ще бъдат едни от първите области, където ще се приложи този модел. Това каза Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков на работна среща с лекари във Видин днес. Основната идея на проекта за финансиране на болниците е лечебните заведения сами да формират бюджетите си. Областният управител на Видин Цветан Асенов предложи на представителите на лечебните заведения периодично да се организират срещи, инициирани от Областна администрация, за да се следят тенденциите своевременно и да се анализира ефективно на какво се дължи отливът на пациенти от видински лечебни заведения към други области в страната.
Три фирми участват в обявената обществена поръчка за доставка на храни и напитки за нуждите на общинското предприятие “Социални дейности”, за детските градини и социалните заведения във Враца.

За момента няма да има финансиране на нови проекти по линия на Програмата за Транс гранично сътрудничество България- Румъния. Това стана ясно на проведената днес във Видин среща с представители на Регионалния офис за трансгранично сътрудничество Кълъраш за границата Румъния - България.

Счупени клони, отнесени керемиди и още редица последствия има във видинското село Ново село, след разразилата се буря в сряда. Освен бурята, проблем пред общинското ръководството е и разпределението на държавната субсидия към местното читалище.

29-годишен мъж от козлодуйското село Хърлец опита да се самоубие, за да го пуснат да се прибере от Швеция, където отишъл, за да изкара пари от бране на боровинки. Всъщност, без да подозира, Любен Манчев станал част от разразилия се съвсем скоро национален скандал за стотици хора, измамени от некоректни работодатели, обещали им заплащане срещу бране на боровинки. Любен заминал в началото на юли заедно с още 8 души, подведен от обещанието на неговия познат Нешко, също от Хърлец, че работата му ще бъде добре платена. Той обаче спестил факта, че работниците ще живеят на палатки, ще се хранят с остатъци, събирани от контейнерите, и ще останат без личните си документи. На 16 юли привечер, докато останалите били заведени на баня в близък къмпинг, 29-годишният мъж срязал лявата си ръка, но не толкова дълбоко, че кръвозагубата да се окаже фатална. Така принудил работодателите си да платят 410 евро за билета му и по спешност да го изпратят обратно в родината. Те обаче настояват през септември тези пари да им бъдат върнати. Любен разказва още, че в гората на палатки живеят близо хиляда души, предимно роми, но сред тях и българи, дори жени и деца, документите им са прибрани и те не могат да се върнат в родината си.

Около 6000 литра гориво са открити от полицейски служители в къщата на мъж от козлодуйското село Крива бара. Горивото е съхранявано във вкопани в дворното място пет цистерни с различен размер. Полицейската проверка е извършена по анонимен сигнал, уточняват от Областната дирекция на МВР-Враца. Случаят е докладван на Районна прокуратура- Козлодуй, съставени са констативен протокол и протокол за отговорно пазене. Информацията е предадена на Агенция „Митници” за доизясняване.

44-годишен мъж от Дунавци - криминално проявен и осъждан за кражби е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа за извършено убийство по непредпазливост. Криминалисти от областната дирекция и полецейски служители са установили обстоятелствата около смъртта на 20-годишната жена, с която задържаният живеел на съпружески начала. Припомняме, че трупът й бе открит вчера около 01.20 часа, до метален решетъчен стълб на гаровата площадка на жп гара “Видбол”. От направената аутопсия е констатирано, че смъртта е настъпила в резултат на тежка черепно-мозъчна травма. Разследването установило, че мъжът и жената отишли да крадат желязо. Мъжът се покатерил на площадката на решетъчния стълб, свалил метална врата, подхлъзнал се и я изпуснал от около три метра височина. Свалил още две метални тела и ги хвърлил на разстояние от стълба. Слизайки от стълба видял жената да лежи на земята с рана на главата. Разследването на случая продължава.

Кметът на Монтана Златко Живков вдига купата на турнира „Не на терора” в Тетевен. Възпитаниците на терньора Атанас Джамбазки си осигуриха предсрочно първото място, след като късно снощи биха с 2:0 израелския Апоел /Бней Сахнин/ в мач от 2-ия кръг. Централният защитник Мартин Ковачев откри резултата в 43-та мнитуа, а малко след започването на втората част нападателят Деян Христов доведе нещата до 2:0. Така след победите над Ботев /Враца/ и Апоел утрешната среща с другия израелски тим Макаби е протоколна. Двубоят е от 10.30 часа. Цялото ръководство на Монтана, начело с кметът Златко Живков, ще изгледат мача. Официалното награждаване и закриване на турнира „Не на терора” е след 20 часа.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шофьор е с комоцио след удар в товарен автомобил

Шофьор на лекотоварен автомобил пострада при катастрофа с товарен автомобил в село Мърчево, община Бойчиновци, съобщават от пресцентъра на ОД МВР Монтана. На кръстовището на ул. "Втора" с ул. "Първа" в Мърчево 39-годишен водач от село Владимирово, при управление на лекотоварен автомобил с монтанска регистрация, поради движение с несъобразена..

публикувано на 24.04.24 в 10:40

Гимназисти от Лом спечелиха второ място в национален фестивал по роботика

Десетокласниците Димана Николова и Християн Иванов, деветокласникът Християн Димитров и осмокласникът Александър Светлозаров от отбора по роботика на ПГ „Найден Геров“, заслужиха второ място в Националния етап от Световния фестивал на роботиката FIRST® LEGO® League Challenge, който се проведе в Бургаския свободен университет.  Темата на..

публикувано на 24.04.24 в 10:35
Бюро по труда Враца

Намалява младежката безработица във Враца и Криводол

257 са младите хора без постоянни доходи в общините Враца и Криводол. По данни на трудовата борса в града под Околчица препитание нямат 166 младежи на възраст под 29 години. В Криводолско в тази категория спадат 91 човека. В сравнение с февруари общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 22-ама или 8.56%, като намаляването се..

публикувано на 24.04.24 в 09:05

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39