Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 юли 2012 година

"До момента липсва подробна информация за това как ще се прилага ваксината за първична профилактика на рак на маточната шийка", каза за РАДИО ВИДИН д-р Кирил Георгиев, главен инспектор към Районната здравна инспекция във Видин. По информация от Специализираната болница за активно лечение по онкология, България е на първо място в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка. Болните в страната ни ежегодно са 32 на 100 000 души население, докато в държавите, в които се извършва скрининг, пациентите с това заболяване са не повече от 7 на 100 000. На 25 юли Министерският съвет прие Национална програма за първична профилактика на рак на маточната шийка в България. Тя предвижда да се имунизират всички 12-годишни момичета.

След атентата в Бургас всички клонове на пощенските станции у нас работят при засилени мерки за сигурност. Стриктно се спазва въведеният на 19 юли код "червено". Със специален скенер се преглеждат всички пратки. От пощенската компания напомнят, че във всички пратки е забранено поставянето на наркотични, упойващи, психотропни и отровни вещества, включително и тютюневи изделия, оръжие, взривни, запалителни или други опасни вещества и предмети. Забраната важи и за религиозни материали на забранени или нерегистрирани в страната секти и организации; както и за движими паметници на културата, за които няма издадено разрешение или сертификат.

От 1 август 2012 година стартира задължително електронно отчитане на денталните лекари в Интегрираната информационна система на НЗОК. "Извършените от стоматолозите дентални дейности през юли трябва да се отчитат пред РЗОК задължително на електронен носител, а отчетите трябва да бъдат подписани с електронен подпис"- напомнят от РЗОК Враца. Промяната е заложена в Националния рамков договор за денталните дейности за 2012 година.

"Глобяване на велосипедисти, които нямат светлоотразителни жилетки, може да става само след като новият ЗДП по пътищата влезе в сила"- обясниха за РАДИО ВИДИН от МВР, след като от видинските институции, отговорни за въпроса отказаха коментар. Анкета сред видинчани показа, че ползващите велосипеди не са информирани за промените. Глоба от 10 лв. предвижда ЗДП за велосипедист без светлоотразителна жилетка- след като на 24 юли Народното събрание прие на второ четене последните промени в цитирания закон.

В Белоградчик се проведе първото заседание на новоизбрания Общински съвет. На него новите общински съветници положиха клетва и подписаха клетвени декларации. Заседанието бе водено от най-възрастния общински съветник Ангел Джунински от БСП. За председател на новия ОбС бе избрана Мирослава Чавдарова от ГЕРБ. Тя бе и единствената кандидатура, предложена за този пост.

Повишаването на цената на фуражите ще даде отражение при повишаване цената на месото и млечните продукти, алармираха от Монтанския клон на Софийската стокова борса. В същото време при цената на живите животни няма фрапиращо увеличение. За сега не е увеличена цената на млякото. Цените при едрия рогат добитък вървят между 2 и 3 лв. за кг. Брокерите смятат, че дори при известно поскъпване на фуража, производителите нямат основание за вдигане почти двойно на цените на млечните и месни продукти.

ЧЕЗ съобщава за планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Западна България. За Видински регион за времето до 13 часа без ток ще са в село Акациево. А жителите на село Връв, община Брегово, няма да имат електроподаване до 14.30 часа.

Започва изграждането на православен храм в с.Жеглица. Досега в селото никога не е имало храм и това е осъществена мечта за жителите му. Първата копка е направена на 17 август миналата година, а тази седмица предстои изливането на основите. Финансирането на стоежа е изцяло на доброволни начала, като набраните средства са събрани от дарения, съобщи председателят на Гражданския инициативен комитет Илия Начев.

За нечовешки условия при пътуването с влака Мездра - Видин в жегите сигнализира Милка Ангелова. Проблемът се задълбочава и заради факта, че поради по-ниските цени на билетите ж.п. превозът е предпочитан предимно от пенсионерите. Според слушателката ни, държавата би трябвало да инвестира приоритетно в по-масовия и достъпен за хората транспорт.

Сто години навърши баба Мика Стоянова от село Цар Петрово, община Кула. За рождения си ден тя получи огромен букет, много подаръци, грамота и почетен знак. Баба Мика е родена по жътва преди сто години в село Пешаково. Омъжила се в Цар Петрово и с дядо Цеко отгледали четири деца, седем внуци, 13 правнуци и 12 праправнучета. Баба Мика чете без очила, похапва си много сладко и споделя, че обича да си пийва вино и ракия.
 
Berk Open си има нов шампион в лицето на ветерана Георги Лолов. Той победи на финала с резултат 6:2, 6:3 поставения под №3 в листата на турнира Радмил Колев и грабна трофея. За Радмил Колев това бе четвърти загубен финал в петгодишната история на Berk Open. В тазгодишната издание на тенис турнира в Берковица се включиха 32 участници.

Италианци поеха управленито на ПОФК "Ботев" Враца. Това стана на проведеното днес ново извънредно общо събрание на клуба. Тръгнаха си досегашните хора от управата: президентът Чавдар Атанасов, спортно-техническият директор Пламен Николов и административният шеф Юри Николов. Вместо тях най-висшият форум прие за свои нови членове Пепино Тири, Салваторе Спило, Алберто Витори, който пропусна събранието, тъй като в момента е в Лондон, Луиджи Тири, Ангел Иванов, който е председател на комисията за младежта и спорта към местния парламент и кметът на Враца Николай Иванов.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28