Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 август 2012 година

Започва процедура за предоставяне на концесия за услуга върху пристанищен терминал Видин-Юг, реши Министерският съвет днес. Основната цел на концесията е чрез привличане на частния бизнес в стопанисването на терминала да се вложат инвестиции за развитието на пристанищната инфраструктура и модернизация на техническите съоръжения, в съответствие с европейските стандарти. Максималният срок на концесията е 35 години. От бъдещия концесионер се изискват задължителни инвестиции в размер на не по-малко от 6 млн. лв. за срока на концесията, като поне 5 млн. трябва да са вложенията през първите десет години.

Билетите за междуселищните автобуси поскъпват от днес. Увеличението е между 1 и 2 лева и се дължи на по-скъпия дизел. "Билетът по маршрута Видин-София вече е 20 лева", каза за РАДИО ВИДИН собственикът на видинска превозваческа фирма Вергил Алексиев. За една календарна година горивата са поскъпнали с 22 стотинки на литър.

Върховният касационен съд отмени решение на окръжните магистрати от Враца, с което местното туристическо дружество "Веслец" бе обявено в несъстоятелност. Решението, което е взето още на 12 юли, е окончателно, но бе обнародвано едва днес- 01 август, съобщи сътрудникът на РАДИО ВИДИН във Враца Жоро Александров.

Комисията за регулиране на съобщенията откри приемна за потребителите на мобилни услуги в Монтана. Целта на срещата бе да се окаже пълно съдействие на потребителите с проблеми с мобилните оператори, предаде сътрудникът ни Биляна Борисова. "Очаква се през есента подобни срещи да бъдат организирани и във Видин, и във Враца", обеща Константин Тилев, член на КРС.

До 40 градуса жега ни очакват през август. Валежите ще са под нормата за това време на годината, каза за РАДИО ВИДИН Леночка Ангелова, началник на Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана. А тази нощ градушка унищожи реколтата в бойчиновското село Лехчево. В продължение на 15 минути град колкото орех е паднал над селото. Нанесените щети са в процес на изясняване, предаде за РАДИО ВИДИН Любо Андреев.

Изграждането на православния храм в село Жеглица ще се забави. Установено е, че трябва да се изкопаят още 70 см, за да може да се налеят основите на сградата. По план това трябваше да се случи преди няколко дни. Кметът на селото Георги Маринов каза за РАДИО ВИДИН, че строежът ще започне до дни.

Подобряват екологичната структура на резервати в Северозападна България. Защитените зони "Горната Кория" в Берковица, остров "Ибиша" в река Дунав при Долни Цибър и резерват "Чупрене" във Видинско ще бъдат облагородени със средства по Оперативна програма "Околна среда".

В Георги Дамяново правят социално общинско предприятие "Озеленяване и благоустройство". В него ще наемат 36 работници от уязвими групи, съобщи за РАДИО ВИДИН кметът на общината Дилян Димитров.

"Фолклорен танцов състав на български емигранти от Северозападна България вече две години участва в провеждащите се празници "LAS FALLAS" в испанския град Валенсия", каза в "Другата истина" Анелия Ванкова от Градец. Тя е основател и художествен ръководител на танцовата формация, чиято цел е да съхрани българския фолклор сред българските емигранти.

Културни прояви ще бъдат организирани през лятото в късноантичната крепост "Kастра Mартис" в Kула. Една от тях са четенията по време на кулския поетичен панаир, съобщи в "Посоките на делника" Христела Александрова.

Неочаквано почина нашият колега Хари Яръмов. За работата си в РАДИО ВИДИН той казваше "Радио Видин е моята трета младост". За нас- видинските журналисти- той е и остава бате Хари; чичо Хари; Хари Яръмов- енциклопедия на видинския спорт; най-дълголетният кореспондент на Българската национална телевизия за регион Видин; гласът на българския Северозапад. Екипът на РАДИО ВИДИН се присъединява към скръбта на близките му. Поклонението пред тленните му останки е утре- 02 август, от 10.30 часа, в спортна зала "Фестивална" Видин.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00