Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виден Табаков от Стакевци е в екипа на НАСА, пратил първия човек на Луната

Дни след смъртта на първия човек, стъпил на луната- американският астронавт Нийл Армстронг, си припомняме за Виден Табаков- роденият във видинското село
Стакевци българин, който е участвал в наземния екип, изпратил космическия кораб "Аполо 11" на първата му лунна мисия. Анкета, направена за предаването "Другата истина" показа, че днес в родното му село рядко има някой, който да си спомня за него. Само жителите над 70 години знаят нещо за известния им земляк.

 
 
 
 
 
 
В Стакевци не само че почти никой не знае кой е Виден Табаков, но и не полагат никакви грижи за запазването на спомена за него. Родната му къща- богаташки на времето си дом, днес е в окаяно състояние, докато в селото се чудят как да привлекат внимание за селски туризъм.

 
 
 
 
 
Въпреки световната си известност, Табаков никога не е забравял откъде е тръгнал и при всяка възможност се е завръщал в България и в родния си край. За последно- преди няколко години, когато гостувал на близки и роднини, разказва братовчедката му, Линка Маричова.

 
 
За него се знае, че е напуснал родното си село през 1939 година, след като завършил гимназията във Видин. На гурбет тръгнал, за да следва машинно инженерство в Прага. Там изкарал един семестър, но след идването на Хитлер чешките училища били затворени и студентите чужденци се прехвърлили в германския университет. Докато подготвял доктората си, преподавал в университета и паралено с това работел с Вернер фон Браун, баща на немското ракетостроене и създател на ракетите "Фау-1" и "Фау-2".

Табаков завършил докторантурата си през 1945 година, когато идва и краят на Втората световна война. Тогава Вернер фон Браун и голяма част от екипа му заминали за САЩ, но Табаков се оказал нежелан в Америка, защото е от комунистическа държава... Затова с други германци отишъл в Аржентина, откъдето след 3 години най-после успял да се прехвърли в САЩ при Вернер фон Браун. Първите задачи на Табаков са свързани с опитите около изстрелването на космическите ракети "Сатурн", които са едни от най-мощните правени дотогава за нуждите на програмата "Аполо". Учените били ангажирани със задачата да създадат ракета с достатъчна мощност, която да достигне до Луната, а също и космически кораб, който да кацне на лунната повърхност и да се върне обратно.

В Университета в Синсинати Виден Табаков поставя началото на докторска програма по космонавтика, в която през годините при него се обучават повече от 50 докторанти и над 200 магистри.

Научните интереси, с които проф. Табаков е познат в целия свят, са свързани с разкриване на причините за ерозията и уврежданията на турбодвигателите. Последните му научни проекти включват изследвания за американските военоморски сили и за някои световно известни компании. Член е на Американския институт по аеронавтика и астронафтика и на Американската асоциация на машинните инженери.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35