Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-важните събития за Видин за 2012 година

В края на януари бившият вече американски посланик Джеймс Уорлик бе на дипломатическа визита във Видин. Кметът на Видин представи текущото финансово състояние на региона и плановете за развитието му. Американският посланик изрече и какво е посланието на Съединените щати към света като водеща икономическа сила и предвеща края на икономическата криза.

"Наистина е трудно както за България, така и за Съединените щати да преодолеят тези трудни времена, но мисля, че вече виждаме края на кризата. Добрата новина за България е, че има стабилна икономика и благодарение на добрата си фискална дисциплина е в добро положение за бъдещето си."

Посланик Уорлик тогава направи импровизиран брифинг с журналистите, като ги покани на обяд в гостилницата до железопътната гара. Според него, във Видин се правят най-хубавите кебапчета в България. Той посети Комплекса за социални услуги за деца и семейства УНИЦЕФ, дари книги и откри американски кът в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев".

В началото на февруари кметът на Видин Герго Гергов представи проектобюджета на община Видин за 2012 г. Той определи новата финансово- счетоводна рамка като "Бюджет на оцеляването". Общата бюджетна рамка за годината бе 36 милиона и 15 хиляди лева.

"Целта ни е в рамките на тази календарна година Община Видин да изплати всички натрупани през годините задължения, да функционира нормално в условията на рестрикция на разходите, завишение на приходите в частта събираемост на вземанията. На отделни пера ще има орязване на разходите с 50%- целта е да не закрием нито една институция или структура"- каза тогава видинският кмет.

Успя ли общинското ръководство да постигне целите си? В средата на ноември Герго Гергов представи отчет за работата си през първата година от управлението. Задълженията към третото тримесечие бяха около 16 милиона лева- по-малко с около 5 милиона, и над 2 милиона бяха изплатените просрочени задължения.

Вижда се краят на запорите на общината, убедено потвърди и председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов, който отчете 2012 година пред журналисти.

"Има перспектива пред нас. Самият факт, че дойде държавна субсидия в размер на 1,8 млн. лева е нещо положително. На този етап със запорите приключваме. Може би ще има някои, които ще предявят претенция, защото 21 млн. лв. е солидна сума, но на този етап нещата са овладяни"- подчерта председателят на Общинския съвет.

В края на октомври премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Виктор Понта, заедно с еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хаан преминаха по вече свързания Дунав мост 2.

"Нашата уговорка с Йоханес Хаан бе, че ако успеем да преминем по моста от България до Румъния, както сега, ще можем да си получим парите по проекта. За нас това е много важно, защото очакваме да ни се възстанови от Брюксел около половин милиард лева до Нова година. Напролет ще приключим и с изграждането на прилежащата инфраструктура и ще спазим сроковете за пускането на моста"- каза българският министър-председател.

Еврокомисар Йоханес Хаан заяви, че се надява след няколко години мостовете в тази част на реката да са повече.

"Мостът не е само едно съоръжение за хората да се придвижват, а осигурява свързване на културите на България и Румъния"- каза еврокомисарят.

Официалните очаквания са, че с изграждането на моста при Видин и Калафат ще се постигне съществено отваряне на транспортната мрежа на България и страната ни ще се интегрира с европейските транспортни мрежи, като това ще доведе и до повишаване на качеството на транспортното обслужване като цяло и до повишаване на конкурентноспособността на българската икономика. Дали тези очаквания ще се случат, или ще останат само икономически мираж, съвсем скоро ще разберем.

В началото на ноември тръгна официално и зоната за платено паркиране или т.нар. "Синя зона". Така във Видин има около 1 000 места за кратковременно платено паркиране, като цената за престой е 1 лев на час. Двете най-големи групи в Общинския съвет във Видин - на ГЕРБ и БСП, се разцепиха по въпроса за Синята зона в града и в крайна сметка тя оцеля. Категорично против въвеждането на "Синя зона" се обяви и депутатът от "Коалиция за България" Михаил Миков, като изпрати отворени писмо до медиите.

"Видин няма нужда от "Синя зона". Не бива изградените паркинги автоматично да се превръщат в "Синя зона", те могат да се ползват като обществени. Не бива в един град, в който населението през последните 20 години е намаляло почти двойно, да се прилагат решения от градове, в които има струпвания на автомобили. Изключително висока е и социалната цена- въвеждането на "Синя зона" няма да доведе до пълнене на хазната, само ще изнерви гражданите. Ще предизвика нов хаос в движението, защото всички ще паркират извън "Зоната", за да си спестят високата такса. Мисля, че разумът ще тържествува и Синята зона във Видин няма да се случи"- каза в ефира на РАДИО ВИДИН Михаил Миков.

Видинската организация обаче се разграничи от мнението на своя депутат.

"Това е едно некомпетентно мнение на Михаил Миков. Аз си го обяснявам с факта, че той малко се дистанцира от Видин, по-рядко идва и не познава проблемите на нашия град. С това отворено писмо той се поизложи. Общинският съвет на БСП Видин се разграничава от действията и позицията на Михаил Миков по темата и това е много тежка санкция"- каза Пламен Трифнов, председател на общинското ръководство на БСП.

Проектът "Да съхраним дунавските ритми в село Антимово", получи награда в националната система "Живи човешки съкровища" на 2012 година. Музикантите от оркестъра се класираха, след като спечелиха на регионално ниво. Оркестър "Дунавски ритми" е сформиран през 2005 година. Състои се от 9 самоуки музиканти, на възраст от 35 до 70 години. Духовият оркестър има множество награди от фестивали в страната, включително от Националния събор в Копривщица. Петте номинирани кандидатури ще се конкурират за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21