Опасна зона стават закрити училища и преустроени панелки

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

      Във Видин, сградата на старата поща е частна собственост. Местната управа постави метална ограда около полуразрушената постройка, а вложените средства ще бъдат изискани от собствениците.
Всички знаем, че опасните сгради представляват потенциална заплаха за хората и може би най- вече за децата, които рядко мислят къде играят и дали са в безопасност. Някои сигнали за опасните постройки се подават от граждани, други са в резултат на контролната дейност на Общината и по докладни от селските кметове. На тази база кметът назначава комисия, която да извърши оглед на мястото и по съставения протокол се предприемат действия по ремонт или събаряне. При опасните сгради, които са частни, според действащата законова уредба, общинската управа може само да предупреди собствениците на опасни сгради да вземат мерки за ремонта им, когато това се налага. За жалост това е непосилна задача за немалко българи и главната причина е в паричните средства. Сериозните и цялостни ремонти струват скъпо, а събарянето на една къща е около 2000- 3000 лева, което често е напълно непосилно за собствениците. Но когато от Общината вече има предписание за премахване или саниране, а собственикът не предприема нищо, Общината обезопасява имота и праща сметката на некоректните стопани. Често обаче и откриването на собствениците се оказва проблем, особено на реституирани сгради с много наследници, които нерядко са пръснати и в чужбина.

Сградите на закритите училища се оказват по-сериозният проблем за видинската Община Брегово.

"Ние не можем да предприемем никакви действия по сградния фонд без заповед от Министъра на образованието за промяна на статута на старите вече сгради. В дворовете на закритите учебни заведения, обаче играят деца", каза в "Посоките на делника" кметът на общината Милчо Лалов. Напукани комини и ламперии в лошо състояние на сгради, строени преди 70-80 години в Брегово също са сред потенциално опасните постройки в града. Тези сгради са в центъра, където има търговски обекти и голямо движение на хора. Сградите са частни, собственост на физически лица. Местната управа ги уведомява писмено всяка година да ремонтират постройките.

В Монтана няма опасни сгради, които да застрашават хората, живеещи в и около тях, предаде сътрудникът ни там Биляна Борисова. Има само опасни тераси в централната част на областния град, на които общината е дала предписание на собствениците за ремонтиране. Опасна зона се оказаха, обаче и преустроени апартаменти. Плочата на балкона на петия етаж на блок 44 в монтанския квартал "Младост" паднала още преди двайсет години. Собственикът на апартамента решил да удължи падналата терасата, както и почти всички негови съседи, за да си спечелят още петдесет сантиметра жилищна площ.

© Снимка: Биляна Борисова

"Започнали са да удължават терасите. На този етаж са строили с тухли и терасата се е утежнила. Също така не е било и качествено изпълнена тази панела, която е с терасата",
разказва Иван Въглярски, съсед от близкия блок. Инцидентът тогава се разминал, като по чудо без жертви. Оттогава горният балкон е укрепен с две тръби. Според Недялко Андреев- съсед терасата е опасна, укрепена по този начин:

"Опасна е тая панела, където се е изкривила с тези тънки тръби, които са ръждясали. В един момент ще настъпи умора на материала, това ще се откачи и ще падне, ръждясало е". Собственикът на апартамента с подпряната тераса- Николай Ников купил жилището в това състояние, но няма средства за да я укрепи по-добре. Затова се надява да издържат тръбите и да няма инциденти.

Във Врачанско опасните сгради са 21, съобщи сътрудникът ни там Жоро Александров. Въпреки че през последните 5-6 години броят им е намалял наполовина, проблемът остава отворен за решаване и е едно от сериозните предизвикателства пред местната управа. През 2007 година специално избрана комисия е определила 44 сгради в общината за потенциално опасни. 12 от тях са в селата, останалите 32 са били в града. До края на миналата година броят на зданията, които застрашават живота и здравето на хората, са намалели наполовина, според кмета Николай Иванов:

"Към днешна дата, това са 21 обекта, 13 от които са във Враца, останалите 8 са в селата Върбица, Три кладенци и Голямо Пещене. Списъкът обаче не е пълен".

Повечето от опасните сгради във Враца и общината са изоставени от собствениците им частни имоти, до които има свободен достъп. Набезите с цел разграбване прави порутените къщи още по-опасни и за крадците, и за случайните минувачи. Повечето от опасните сгради се намират до пешеходни зони, което също създава потенциална заплаха за здравето на минувачите. Сградите са строени преди 30 и повече години и са в подобно състояние, защото се нуждаят от незабавен ремонт или дори от събаряне. Рушащите се стрехи, покриви или балкони представляват най-непосредствената заплаха за пешеходците - до този извод са сигнали експертите, проверили най-опасните сгради във Враца и общината. Независимият съветник Иван Узунов поиска информация от местната управа за броя на рушащите се сгради. Узунов припомни, че е в задълженията на домоуправителите да държат сметка на онези собственици, чиито имоти застрашават живота и здравето на хората.
Вижте още

Отбелязваме Световния ден на прехраната

С решение, взето на 16 октомври 1945 година Организацията на Обединените нации обявява 16 октомври за Световен ден на прехраната. Днес той се чества в над 150 страни, като България се включва през 2006 година за раширяване на достъпа до храна и създаване на условия за устойчиво земеделие. Тази година с редица прояви у нас ще стартира и Националната..

публикувано на 16.10.19 в 12:45

Ще стане ли Северозападът по-добро място за живеене

В последно време отново се заговори за Целенасочена програма за развитие на Северозапада . Тя беше разработвана, обсъждана и съгласувана в продължение на няколко години и се очакваше прилагането ѝ да даде началото на процеса за растеж на слабо развитите региони в страната. Целта на подобен документ е приоритетно и целенасочено държавата да работи и..

публикувано на 15.10.19 в 13:45

"Стандартно" ли е храненето в детските градини

В детските менюта да се включат най-малко три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове седмично; консервираните зеленчуци и плодове да не съдържат консерванти, подсладители и оцветители. Тези и други  промени  са предвидени в Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Причината,..

публикувано на 14.10.19 в 15:01

Предизборно- подготовка и очаквания

След близо две седмици ще избираме местната власт за следващите четири години . Общият брой на кандидатите, които ще се борят за гласовете на българските избиратели на 27 октомври, е 36 288, съобщиха от Централната избирателна комисия. Във Видин ще избираме между 10 кандидати за кметския пост и 190 за общински съветници.  Предизборната кампания вече..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

Какво е психичното здраве на българина?

Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревога. Има ли решение на проблема? Поводът да говорим по този въпрос е 10 октомври, когато се отбелязва Световният ден на психичното здраве . Отбелязва се от 1991 година по инициатива на Световната федерация за психично здраве, в България- от 1993 година. Целта е да се насочи вниманието на..

публикувано на 10.10.19 в 11:52

Ненужните...

"Университет за всички“ е академична инициатива, създадена с усилията на преподаватели и учени по социални и хуманитарни науки в български университети и Института за изследване на обществата и знанието към БАН. Инициативата започва с идеята не просто да бъдат направени видими социалните и хуманитарни науки, но да предизвика диалог с цел..

публикувано на 09.10.19 в 14:44

Ще мотивира ли учителите по-високото възнаграждение

За 2020 г. в бюджетната прогноза са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи заплати на педагогическите специалисти, което е с 30 млн. лв. повече от 2019 г., обяви в декларация от парламентарната трибуна Милена Дамянова, председател на Комисията по образование в навечерието на Международният ден на учителя, който отбелязахме на 5..

публикувано на 08.10.19 в 15:10