Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасна зона стават закрити училища и преустроени панелки

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

      Във Видин, сградата на старата поща е частна собственост. Местната управа постави метална ограда около полуразрушената постройка, а вложените средства ще бъдат изискани от собствениците.
Всички знаем, че опасните сгради представляват потенциална заплаха за хората и може би най- вече за децата, които рядко мислят къде играят и дали са в безопасност. Някои сигнали за опасните постройки се подават от граждани, други са в резултат на контролната дейност на Общината и по докладни от селските кметове. На тази база кметът назначава комисия, която да извърши оглед на мястото и по съставения протокол се предприемат действия по ремонт или събаряне. При опасните сгради, които са частни, според действащата законова уредба, общинската управа може само да предупреди собствениците на опасни сгради да вземат мерки за ремонта им, когато това се налага. За жалост това е непосилна задача за немалко българи и главната причина е в паричните средства. Сериозните и цялостни ремонти струват скъпо, а събарянето на една къща е около 2000- 3000 лева, което често е напълно непосилно за собствениците. Но когато от Общината вече има предписание за премахване или саниране, а собственикът не предприема нищо, Общината обезопасява имота и праща сметката на некоректните стопани. Често обаче и откриването на собствениците се оказва проблем, особено на реституирани сгради с много наследници, които нерядко са пръснати и в чужбина.

Сградите на закритите училища се оказват по-сериозният проблем за видинската Община Брегово.

"Ние не можем да предприемем никакви действия по сградния фонд без заповед от Министъра на образованието за промяна на статута на старите вече сгради. В дворовете на закритите учебни заведения, обаче играят деца", каза в "Посоките на делника" кметът на общината Милчо Лалов. Напукани комини и ламперии в лошо състояние на сгради, строени преди 70-80 години в Брегово също са сред потенциално опасните постройки в града. Тези сгради са в центъра, където има търговски обекти и голямо движение на хора. Сградите са частни, собственост на физически лица. Местната управа ги уведомява писмено всяка година да ремонтират постройките.

В Монтана няма опасни сгради, които да застрашават хората, живеещи в и около тях, предаде сътрудникът ни там Биляна Борисова. Има само опасни тераси в централната част на областния град, на които общината е дала предписание на собствениците за ремонтиране. Опасна зона се оказаха, обаче и преустроени апартаменти. Плочата на балкона на петия етаж на блок 44 в монтанския квартал "Младост" паднала още преди двайсет години. Собственикът на апартамента решил да удължи падналата терасата, както и почти всички негови съседи, за да си спечелят още петдесет сантиметра жилищна площ.

© Снимка: Биляна Борисова

"Започнали са да удължават терасите. На този етаж са строили с тухли и терасата се е утежнила. Също така не е било и качествено изпълнена тази панела, която е с терасата",
разказва Иван Въглярски, съсед от близкия блок. Инцидентът тогава се разминал, като по чудо без жертви. Оттогава горният балкон е укрепен с две тръби. Според Недялко Андреев- съсед терасата е опасна, укрепена по този начин:

"Опасна е тая панела, където се е изкривила с тези тънки тръби, които са ръждясали. В един момент ще настъпи умора на материала, това ще се откачи и ще падне, ръждясало е". Собственикът на апартамента с подпряната тераса- Николай Ников купил жилището в това състояние, но няма средства за да я укрепи по-добре. Затова се надява да издържат тръбите и да няма инциденти.

Във Врачанско опасните сгради са 21, съобщи сътрудникът ни там Жоро Александров. Въпреки че през последните 5-6 години броят им е намалял наполовина, проблемът остава отворен за решаване и е едно от сериозните предизвикателства пред местната управа. През 2007 година специално избрана комисия е определила 44 сгради в общината за потенциално опасни. 12 от тях са в селата, останалите 32 са били в града. До края на миналата година броят на зданията, които застрашават живота и здравето на хората, са намалели наполовина, според кмета Николай Иванов:

"Към днешна дата, това са 21 обекта, 13 от които са във Враца, останалите 8 са в селата Върбица, Три кладенци и Голямо Пещене. Списъкът обаче не е пълен".

Повечето от опасните сгради във Враца и общината са изоставени от собствениците им частни имоти, до които има свободен достъп. Набезите с цел разграбване прави порутените къщи още по-опасни и за крадците, и за случайните минувачи. Повечето от опасните сгради се намират до пешеходни зони, което също създава потенциална заплаха за здравето на минувачите. Сградите са строени преди 30 и повече години и са в подобно състояние, защото се нуждаят от незабавен ремонт или дори от събаряне. Рушащите се стрехи, покриви или балкони представляват най-непосредствената заплаха за пешеходците - до този извод са сигнали експертите, проверили най-опасните сгради във Враца и общината. Независимият съветник Иван Узунов поиска информация от местната управа за броя на рушащите се сгради. Узунов припомни, че е в задълженията на домоуправителите да държат сметка на онези собственици, чиито имоти застрашават живота и здравето на хората.
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30