Във Видин се отчита повишаване на делата на граждани срещу администрацията

Видинският административен съд отчете много отлични резултати от дейността си през 2013 година. Съдебната институция е най-натоварената в Северозапада, каза пред медиите по време на годишния отчет Нели Дончева, председател на Административен съд Видин. Отличните резултати идват оттам, че въпреки голямата натовареност и липсата на един от магистратите, 94% от делата са били разгледани в тримесечен срок. Наблюдава се намаление на образуваните първоинстанционни дела с 7% в сравнение с 2011 г.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Пресконференция за отчета на Адм. съд Видин

"За поредна година Административен съд Видин отчита бързо, качествено и достъпно правосъдие. Нашият съд е най-натоваренията от административните съдилища във Враца и Монтана. Това на фона на тежкото социално- икономическо напрежение на областта и с настъпилите през изминалите години структурни промени в администрацията, сочи за една по-голяма активност на гражданите."- обясни Дончева.

През 2012 г. няма заведени дела за бавност на правораздаването, няма и образувани дисциплинарни производства срещу магистрат от съда. Само 1/3 от постановените през годината актове са обжалвани.

Същевременно се отчита и нарастване на административно- наказателните производства, или делата на граждани срещу администрацията.

"Това означава, че гражданите обжалват наложените им санкции. Което пък значи, че администрацията се е активизирала, извършила е повече проверки, и е издала по-голям брой актове за констатирани нарушения. През 2012 г. първоинстанционните дела, решени по същество са били 354. От тях уважени са 129 дела, което значи, че административният акт е незаконосъобразен. По 81 дела оспорването е било отхвърлено. Това означава, че оспорвайки актове на администрацията, голяма част от гражданите са имали право."- каза председателят на съда.

За поредна година от институцията отчитат, че осъществяват дейността си в условия, които не са на нужното ниво. Общата площ на седемте стаи, преотстъпени от Окръжния и Районния съд, са с обща площ 120 кв.м.

От ръководството на съда подготвят "Наръчник на журналиста", който се очаква да бъде готов до края на годината. В него ще бъдат поместени основните термини, употребявани в съдебната система.

Вижте още

Снимката на 19 юли 2019 година

Петима лекари от неврологията на видинската болница "Св. Петка" подадоха молби за напускане с едномесечно предизвестие. Завеждащият на отделението д-р Ангел Петров обясни, че причина за оставките на медиците е неравномерното заплащане в отделенията. По думите му: "Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2 400 лева, а шеф на отделение - 1..

публикувано на 19.07.19 в 18:20

Успешно четвърто издание на "Село назаем" в Долни Вадин

Успешно завърши инициативата "Село назаем" в оряховското село Долни Вадин. Това бе четвъртото й издание, а 19 млади хора помагаха на местните жители, каза   за Радио Видин Анелия Радулова, председател на местното читалище "Съзнание-1927". "19 са доброволците, взели участие. Най- младият е на 21 години, а най-възрастният на 52. Доброволците..

публикувано на 19.07.19 в 15:51

Пуснаха видеонаблюдението в центъра на Видин

Новото видеонаблюдение в центъра на Видин вече работи. То е изградено по проекта за реконструкция на централната пешеходна зона, каза ръководителят на проекта и главен архитект на общината Ангел Недялков и добави:   "Видеонаблюдението предполагам, че ще реши проблема с вандалските прояви, защото качеството е толкова високо, че при всяка една..

публикувано на 19.07.19 в 15:32

Подмениха книгата за посетители на връх Ком

Доброволци от Сдружение "Заедно за Берковица" поставиха нови табели, указващи пътя към връх Ком. Те са подновили и специалната книга за впечатления на изкачилите върха и кутията, която я съхранява , съобщи  Димитър Манов от Сдружението: "В тази книга посетителите на върха ще могат да запишат техни впечатления от самото качване и да отправят пожелания..

публикувано на 19.07.19 в 15:28

Ограничават достъпа на автомобили по обновената пешеходна зона на Видин

Подготвени са промени в Наредбата за организацията на движението и в Наредбата за обществения ред, които касаят управлението на реновираната централна градска част на Видин. Това съобщи кметът Огнян Ценков и обясни, че с тях ще бъде ограничен достъпът на автомобили над 3,5 тона по обновената пешеходна зона: "Общинската техника, която ще почиства,..

публикувано на 19.07.19 в 15:21

Село Ивановци иска да почете своите герои

Паметник ще бъде изграден до края на лятото на площада в село Ивановци, община Видин. Монументът   ще е в памет на загиналите войници от населеното място  в национално-обединителните войни /1912 -1917/ . За инициативата са събрани около 2000 лв. дарения, като са необходими още 1000 лв., каза за Радио ВИДИН Борислав Филипов кмет на Ивановци:..

публикувано на 19.07.19 в 15:16

Лекарите от Неврологията във Видин подадоха оставки

Петима лекари от неврологията на видинската болница "Св. Петка" подадоха молби за напускане с едномесечно предизвестие.   Завеждащият на отделението д-р Ангел Петров обясни, че причина за оставките на медиците е неравномерното заплащане в отделенията. По думите му: "Не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2 400 лева, а шеф на отделение - 1 280."..

публикувано на 19.07.19 в 14:38