Семейството на битото дете във Враца ще бъде изведено от дома му

Общинската управа на Враца е задействала процедура по извеждането от жилището на семейството на малтретирания Цветелин В., съобщи заместник-кметът по социалните дейности Светозар Луканов. Още миналата седмица е даден ход на действията за извеждане на майката на малтретираното дете и мъжа, с когото тя живее на семейни начала от общинското жилище. Причината за тези действия бяха обяснени с факта, че семейството не е плащало наем повече от 6 месеца и дължи заедно с консумативите за ток и вода повече от 700 лева.

Според Светозар Луканов, процедурата по извеждането на некоректните наематели е стандартна и трае четири седмици. След като нередовните наематели напуснат общинското жилище, губят правата си да бъдат настанени отново в подобно жилище. Светозар Луканов допълни още, че Цветелин и четирите му сестри ще бъдат настанени при приемни родители и в защитено жилище. Предстои да стартира процедура за работа с част от децата, като с това ще се занимават психолози, наети от местната управа. В Общината пък са постъпили няколко предложения от граждани, които са заявили готовност да помагат на петте деца.

Преди дни от Агенцията по заетостта съобщиха, че Инспекторатът към изпълнителния директор на Агенцията е препоръчал търсенето на дисциплинарна отговорност на служителите от дирекцията по "Социално подпомагане" във Враца. Наказанието ще бъде съобразено с Кодекса на труда и Закона за държавния служител, тъй като нарочна комисия към Инспектората е установила нередности по случая с петгодишния Цветелин В.

Припомняме, че момчето беше настанено в началото на месеца в болница "Христо Ботев" във Враца след установено системно малтретиране от родната му майка и доведения му баща. Лекарите от лечебното заведение първоначално стабилизираха състоянието на детето, а след това ампутираха няколко от пръстите на двата му крака, които бяха засегнати от гангрена, развила се вследствие на измръзване.

Проверката на дирекция "Социално подпомаге" във Враца е установила още, че служителите, ангажирани с детето, не са извършили достатъчно действия от 2010 г., от когато работят по този случай, за реинтеграцията на децата в семейството на майката и съжителстващото с нея лице и по този начин е създаден риск за тяхното здраве и развитие. От Агенцията припомнят, че през 2012 г. отделите "Закрила на детето" са работили по 2 088 случаи на реинтеграция, като приключилите успешно са 1 834.
Вижте още

Автомобил пламна на Е 79 до бензиностанция във Враца

През последното денонощия огнеборците във Враца загасиха един автомобил, пламнал след повреда в електроинсталацията. Инцидентът стана на международния път Е79, близо до бензиностанция. Няма ранени. От полицията в града под Околчица съобщават и за образуваха бързо производство срещу врачанин, предизвикал катастрофа на оживен булевард. По..

публикувано на 25.08.19 в 17:22

От общината в Ружинци предоставят компютри на детските градини

Проведена е работна среща с директорите на детските градини в община Ружинци във връзка с Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца в задължителната предучилищна възраст, съобщи кметът Александър Александров. Пакетите "Посещаемо и безопасно училище" , които всяка детска..

публикувано на 25.08.19 в 17:00

Събития от историята, пресъздадени на фестивал в крепостта "Баба Вида"

Демонстрации на битки и дуели от Средновековието наблюдаваха посетителите на фестивал във Видин. Представени бяха   и характерни за този период занаяти. Фестивалът "БъдинЪ" , който ни връща към времето на Средновековието, се проведе за седма по ред година в крепостта "Баба Вида". Опитваме се да доближим малките зрители до едни реално..

публикувано на 25.08.19 в 12:30

За седми път Видин е домакин на фестивала "БъдинЪ"

Седмото издание на фестивала, който ни пренася в Средновековието, по традиция започна пред стените на "Баба Вида". Организатор на фестивала "БъдинЪ" е Община Видин , а в него участва групата за исторически възстановки "Първи италийски легион" от град Свищов. През съботния ден в самата крепост посетителите станаха свидетели на..

публикувано на 25.08.19 в 09:05

8 километра опашка на Дунав мост 2 тази сутрин

8 километра е опашката на Дунав мост при Видин , където вчера колоната от товарни автомобили, чакащи да излязат от страна, достигна 12 километра. 8 часа е средното време за изчакване на товарните автомобили по информация от мобилното приложение за трафика на граничното съоръжение. С предимство на граничния пункт с Румъния се пропускат леките..

публикувано на 25.08.19 в 08:30

С танц представиха пътя на хляба на фестивала във Флорентин

Вторият ден на събора "Тъпан бие, хоро се вие" във видинското село Флорентин започна с танцовата сюита "Пътят на хляба". В началото беше сеитбата, след това танцът показа жътвата, а накрая се стигна до поднасянето на   хляба на стопанина, посял житото. Всичко това бе подготвено от домакините и представено за първи път при откриването..

публикувано на 25.08.19 в 08:20

12 километра опашка блокира движението в едната лента към Дунав мост 2

12 километра достигна колоната от товарни автомобили, чакащи да излязат от страната по Дунав мост при Видин . Опашката блокира движението в едната лента по международния път към границата с Румъния. Причината е монтиране на датчици за радиоактивност на румънска територия, което започна преди дни и поетапно се затваря се затваря по едно от..

публикувано на 24.08.19 в 18:10