Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръмоуловител и процеп в ограда дават идеите за радиото и телевизията

Днес отбелязваме Деня на радиото и телевизията. 7 май 1895 година се счита за рожденна дата на радиото. Тогава руският учен Александър Попов демонстрира за първи път изобретения от него уред за приемане на информация по електрически път на големи разстояния без проводник. През 1899 г. включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите. По-късно прави и първата радиовръзка с практическо значение.

В България този ден се отбелязва от 1945 г. като Ден на радиото, а от 1968 г.- като Ден на радиото и телевизията. Инженер Иван Трифонов- ръководител смяна към Радиорелейна телевизионна станция в Белоградчик разказа пред сътрудника ни Иванка Петрова повече за изобретението на руския учен:

© Снимка: bnr.bg

"На 7 май 1895 година проф. Попов демонстрира на заседание на руското физико-химическо дружество един нов прибор, който той е измислил и е нарекъл гръмоуловител. В залата са събрани 100-150 души, които чакали да видят неговото изобретение. От тях 7-8 професори успяват да разберат това, което е направил. А това е бил един много хитроумен уред, който регистрира гръмотевици на разстояние до 20 версти. Верста е единица за дължина в Русия по онова време (около 1000 метра- бел. ред.). Уредът регистрира гръмотевиците с чукче, едни стърготинки се разместват и звънче звъни. Според мен повечето от присъстващите са приели, че практическото приложение на изобретението ще бъде за известяване на идващи бури- да се приберат децата, прането..."


Идеята на руския учен била обаче малко по-различни от масовото възприятие.

"Това е гръмоуловител", казал Попов пред събралите се и продължил: "Аз успявам да регистрирам гръмотевици на определено разстояние. Но ако има нов уред, който изкуствено да предизвика тези гръмотевици и сигнали оттам, тогава това което съм направил може да се използва за съобщения." Това всъщност е гениалността на откритието, която едва ли и Попов тогава е осъзнавал", допълва инж. Трифонов.

© Снимка: Уикипедия

Идеята за телевизията се ражда дори по-рано от тази за радиото. Тя е на Паул Нипков от 80-те години на 19 век.

"Представете си една ограда от дъски. Между тях има цепнатина. Ако погледнеш през нея ще видиш само част от двора. Но ако се затичаш и навсякъде има такива процепи, ще видиш целия двор. Това е идеята за механична телевизия. Идеята е много простичка и гениална, но не е могла да се развие тогава, защото е изисквала сложни синхронизации. За да се развие радиото и телевизията, дължим много на откривателя на триелектронната лампа Ли де Форест."

Дългогодишният служител в Радиорелейната станция в Белоградчик разказа и за съвременния процес на цифровизация на телевизионните програми.

"От 1 март тази година започнахме да излъчваме цифрова телевизия. Това се наложи, защото ефирът, в който се излъчват телевизионните програми, е една ограничена стойност. И ако искаш да излъчваш повече, трябва да ги компресираш, т.е. да ги събереш на едно място повече програми. Руският професор Котелников е дал идеята как да се обработи аналоговия сигнал, за да стане цифров", допълни още инж. Иван Трифонов.
По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00