Любовта към родното село Рабиша- в творбите на Владимир Стефанов

© Снимка: Личен архив

"Рабиша"
- така е озаглавена книгата на Владимир Стефанов за родното му село. За да я напише, събира материали в продължение на пет години. Това се случва след неговото пенсиониране. Паралелно с това издава и речник на диалекта в този край. Да напише книгата го провокира любовта към родното село.

"Тук съм роден, тук съм израснал. Не съм го забравил никога. На много места съм работил и пак тук съм се завърнал."

И книгата и речникът имат вече по две издания. Владимир Стефанов има готовност да напише и граматика на рабишкия говор, но осъзнава, че това е много трудно. За написването на книгите си е работил с преподаватели от Института по български език, сектор "Диалектология".

"Дано имам дни да направя нещо"- споделя Стефанов. Единственото, от което се оплаква е влошеното здраве. Но това не е пречка за него да продължи да крои планове за бъдеща творческа дейност. При събиране на материалите е търсил възрастни хора от селото, но се оказва, че той е на най-почтена възраст- 89 години. Най-богат материал за селото е събрал в Народната библиотека в София. Там специалисти му превеждат някои документи от турски език.

Не може да не се възхищаваме на такива хора. Владимир Стефанов е на почтeна възраст, но не престава да крои планове за бъдеща дейност. Може само да се учим от неговото родолюбие. А жителите на с. Рабиша с право могат да се гордеят, че сред тях е такъв човек, оставил за поколенията историята на селото и неговия говор.
Вижте още

"Незабравки" в "Пица на парче" ;)

  Привет от Нора и Гери ;) Чак когато изкачихме и последното стъпало, се сетихме, че сме забравили кучето долу. Добре, че не работим на Айфеловата кула ;) Това се случва с всекиго от нас. Бързаме, закъсняваме за някъде, а тичаме като луди из къщи, опитвайки се да си намерим незнайно къде изчезналите ключове, за да заключим след себе си. А..

публикувано на 21.10.17 в 12:53

Четене на нови автори ще се състои във Видин

Утре, 21 октомври, в търговския център на Видин ще се проведе инициативата "Чуйте първи новите автори на България" . Цвети-Слава Асенова ще прочете откъси от произведения на писатели, които до сега не са публикували своите произведения на книжен носител, а са писали в социалните мрежи.  Цвети-Слава Асенова е родом от Лом, но живее във Враца. Тя..

публикувано на 20.10.17 в 15:23

Спомени за Втората световна война с Велко Викьов

Малкото останали ветерани от Втората световна война заслужават нужната подкрепа и уважение за това, че са защитавали родината ни. 88 години той носи името си с чест и достойнство. Велко Викьов от Кула - един от последните жители на общината, преживял Втората световна война и достигнал достолепната възраст в сравнително добро здраве и безброй спомени..

публикувано на 20.10.17 в 15:12
Новоселската група на фолклорния събор в Димово

Събират в диск новоселския музикален фолклор

Група интелектуалци, родени във видинското село Ново село и живеещи във Видин, са решили да съберат новоселския музикален фолклор в диск. Опити да се запишат текстове на новоселски песни има още в края на 19 в. от Петко Иванов. Известният музиковед Васил Стоин също отделя страници в многотомното си издание „От Тимок до Вит“, в което публикува песни и..

публикувано на 20.10.17 в 10:53

В "Музикална зона" на 19 октомври 2017 слушаме Янис Хрисомалис /Яни/ - 1 част

Наричан е "истински световен творец". Музиката му отразява концепцията "един свят, един народ". Роден в Гърция, в продължение на десетилетия Янис Хрисомалис обикаля света, асимилирайки културни влияния отвсякъде. Известен е с концертите си на разнообразни исторически места – Акрополът в Атина - Гърция, Тадж Махал в Агра - Индия, Забраненият..

публикувано на 19.10.17 в 09:00

Самотен баща се бори да вземе детето си от институция

Самотен баща  се опитва да върне у дома единствения си син, който е настанен в институция. Детето е родено с увреждане и според таткото, състоянието му се влошава. Иска да се грижи за него, но отговорът от социалната служба е, че реинтеграцията би била рискова. Драмата на Юри започва няколко месеца след раждането на момченцето. Жената, с която живеел..

публикувано на 18.10.17 в 17:50