Любовта към родното село Рабиша- в творбите на Владимир Стефанов

© Снимка: Личен архив

"Рабиша"
- така е озаглавена книгата на Владимир Стефанов за родното му село. За да я напише, събира материали в продължение на пет години. Това се случва след неговото пенсиониране. Паралелно с това издава и речник на диалекта в този край. Да напише книгата го провокира любовта към родното село.

"Тук съм роден, тук съм израснал. Не съм го забравил никога. На много места съм работил и пак тук съм се завърнал."

И книгата и речникът имат вече по две издания. Владимир Стефанов има готовност да напише и граматика на рабишкия говор, но осъзнава, че това е много трудно. За написването на книгите си е работил с преподаватели от Института по български език, сектор "Диалектология".

"Дано имам дни да направя нещо"- споделя Стефанов. Единственото, от което се оплаква е влошеното здраве. Но това не е пречка за него да продължи да крои планове за бъдеща творческа дейност. При събиране на материалите е търсил възрастни хора от селото, но се оказва, че той е на най-почтена възраст- 89 години. Най-богат материал за селото е събрал в Народната библиотека в София. Там специалисти му превеждат някои документи от турски език.

Не може да не се възхищаваме на такива хора. Владимир Стефанов е на почтeна възраст, но не престава да крои планове за бъдеща дейност. Може само да се учим от неговото родолюбие. А жителите на с. Рабиша с право могат да се гордеят, че сред тях е такъв човек, оставил за поколенията историята на селото и неговия говор.
Вижте още

"Фолклорна плетеница" за 6-ия рожден ден на "Северняци" във Видин (видео)

Фолклорна студия "Северняци" ще отбележи шестия си рожден ден с голям концерт "Фолклорна плетеница" във Видин. Над 80 танцьори ще излязат на сцената във видинската спортна зала, за да представят танци от различни фолкорни области в страната, обясни ръководителят на "Северняци" Ерик Петров: "Решихме да отпразнуваме този рожден ден с един голям..

публикувано на 21.03.18 в 15:08
Поети от различни поколения отбелязаха Световния ден на поезията във Видин.

Във Видин отбелязаха Световния ден на поезията

Световният ден на поезията - 21 март, беше отбелязан с Поетично матине във Военния клуб във Видин. Представиха се творци от няколко поколения, сред които членове на Дружеството на писателите, Литературен клуб "Иван Деспотов", Детска творческа група "Жар" и Военния клуб. Програмата беше открита със стихотворения на Сашо Лазаров , бивш военен, който пише..

обновено на 21.03.18 в 15:06

Международния ден на франкофонията отбелязаха във Видин

По повод Международния ден на франкофонията, който се отбелязва на 20 март в над 70 страни по света, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" съвместно с ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин организира "Поетически Хайку-пикник" - музикално-поетичен спектакъл, с произведения на ученици от гимназията.  Хайку стиховете, изработени в ателие по писане,..

публикувано на 20.03.18 в 17:45

Предстои ретрограден Меркурий

Днес, 20 март, отбелязваме Международния ден на астрологията. Този ден се отбелязва от 1993 г. по инициатива на Асоциацията на астролозите в Деня на пролетното равноденствие, когато започва астрологическата година. За 2018 г. денят е 20 март в 18:15 ч. Първоначално се е отбелязвал през един от почивните дни, преди Слънцето да навлезе в..

публикувано на 20.03.18 в 16:59

Ученичка от видинската езикова гимназия представя областта на национална олимпиада

Кристина Владиславова Петрова от 12 "б" клас на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин ще представи областта в националния кръг на олимпиадата по Български език и литература. Своето постижение дванадесетокласничката определя като "голяма изненада": "За мен беше голяма изненада, че съм единствената, при..

публикувано на 20.03.18 в 14:46

Видински ученици представиха "Час по България"

Учениците от клуб "Млади възрожденци" при ОУ "Епископ Софроний Врачански" във Видин представиха пред учители, съученици и гости "Час по България". Тази година урокът е посветен на 140 години от Освобождението на България от османско робство. Всяка година имаме такъв час и отбелязваме значими дати от българската история, каза Миглена Миланова ,..

публикувано на 20.03.18 в 14:23