Любовта към родното село Рабиша- в творбите на Владимир Стефанов

© Снимка: Личен архив

"Рабиша"
- така е озаглавена книгата на Владимир Стефанов за родното му село. За да я напише, събира материали в продължение на пет години. Това се случва след неговото пенсиониране. Паралелно с това издава и речник на диалекта в този край. Да напише книгата го провокира любовта към родното село.

"Тук съм роден, тук съм израснал. Не съм го забравил никога. На много места съм работил и пак тук съм се завърнал."

И книгата и речникът имат вече по две издания. Владимир Стефанов има готовност да напише и граматика на рабишкия говор, но осъзнава, че това е много трудно. За написването на книгите си е работил с преподаватели от Института по български език, сектор "Диалектология".

"Дано имам дни да направя нещо"- споделя Стефанов. Единственото, от което се оплаква е влошеното здраве. Но това не е пречка за него да продължи да крои планове за бъдеща творческа дейност. При събиране на материалите е търсил възрастни хора от селото, но се оказва, че той е на най-почтена възраст- 89 години. Най-богат материал за селото е събрал в Народната библиотека в София. Там специалисти му превеждат някои документи от турски език.

Не може да не се възхищаваме на такива хора. Владимир Стефанов е на почтeна възраст, но не престава да крои планове за бъдеща дейност. Може само да се учим от неговото родолюбие. А жителите на с. Рабиша с право могат да се гордеят, че сред тях е такъв човек, оставил за поколенията историята на селото и неговия говор.
Вижте още

„Музикална зона“: Французите- шампиони и по музика

Ето, че отново сме на френска вълна! И това съвсем не е случайно. Снощи беше финалът на Световното първенство по футбол: Франция доведе приказката до щастлив финал за себе си. Днес ще продължим тази приказка с френски шансони и по- нови изпълнения, пристигнали директно от френската столица. Французите станаха световни шампиони  по футбол, но по отношение..

публикувано на 16.07.18 в 09:42

Светлината за света, са добрите дела на християните

В седма неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. "Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец". (Мат. 5:16) "Братя и сестри, Днешната неделя е неделята на светите Отци от шестте Вселенски събора...

публикувано на 15.07.18 в 08:00

"Корсар"- история за морски пирати и за силата на любовта

С балета "Корсар" от Адолф Адам започва третото издание на летния фестивал "Опера на върховете- Белоградчишки скали". Това е една увлекателна история, чието действие се развива в Адрианополис / днешен Одрин /. История за морски пирати и за силата на любовта. Приказка за двама души, готови на всичко в името на щастието си. Приказната..

публикувано на 13.07.18 в 17:30

Паунът Пешо посреща гостите на Радо

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" днес ви срещаме с Пешо. Той е на три години има плътен и силен глас и завидно самочувствие. Дружелюбен, любопитен, пакостлив и прекрасно син - това е Пешо, един забележителен паун. Той живее в двора на Радослав Младенов, който се грижи за него от три години. "Моите деца поискаха и ние ги взехме, доста малки бяха-..

публикувано на 13.07.18 в 16:58

Видински деца с поредно участие в "Опера на върховете - Белоградчишки скали"

Ученици от видинското училище "Св. Св. Кирил и Методий" ще участват в третото издание на летния фестивал "Опера на върховете" в Белоградчик. 11 талантливи деца ще се представят в оперния спектакъл "Тоска" , който е включен за трети път в програмата на фестивала, обясни асистент-режисьорът Вера Белева: "Ние отново правим "Тоска", защото това е..

публикувано на 13.07.18 в 15:30

Петък, 13-ти е- фатален или не чак толкова

Може ли денят и датата да определят настроението ни и това, което ще ни се случи? Днес е петък, 13-ти- втори за тази година. Ако се върнем назад във времето, този ден винаги е предизвиквал усещане за страх у някои хора, други пък даже не се захващат с нищо. Изчислено е, че на този ден в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много..

публикувано на 13.07.18 в 14:59