Любовта към родното село Рабиша- в творбите на Владимир Стефанов

© Снимка: Личен архив

"Рабиша"
- така е озаглавена книгата на Владимир Стефанов за родното му село. За да я напише, събира материали в продължение на пет години. Това се случва след неговото пенсиониране. Паралелно с това издава и речник на диалекта в този край. Да напише книгата го провокира любовта към родното село.

"Тук съм роден, тук съм израснал. Не съм го забравил никога. На много места съм работил и пак тук съм се завърнал."

И книгата и речникът имат вече по две издания. Владимир Стефанов има готовност да напише и граматика на рабишкия говор, но осъзнава, че това е много трудно. За написването на книгите си е работил с преподаватели от Института по български език, сектор "Диалектология".

"Дано имам дни да направя нещо"- споделя Стефанов. Единственото, от което се оплаква е влошеното здраве. Но това не е пречка за него да продължи да крои планове за бъдеща творческа дейност. При събиране на материалите е търсил възрастни хора от селото, но се оказва, че той е на най-почтена възраст- 89 години. Най-богат материал за селото е събрал в Народната библиотека в София. Там специалисти му превеждат някои документи от турски език.

Не може да не се възхищаваме на такива хора. Владимир Стефанов е на почтeна възраст, но не престава да крои планове за бъдеща дейност. Може само да се учим от неговото родолюбие. А жителите на с. Рабиша с право могат да се гордеят, че сред тях е такъв човек, оставил за поколенията историята на селото и неговия говор.
Вижте още

Сърцето е връзката ни с Бог

" Крила имат само тия, дето сърцето им иска да лети" - Николай Хайтов. Днес в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота имаме среща с една красива, усмихната, добронамерена млада жена. Тя е родена във Видин и се казва Алина Георгиева . " Астрологията ме научи на нещо много важно: че ние- хората, сме много различни и трябва да се..

публикувано на 16.12.17 в 17:27

Фирменото парти- начин на употреба ("Пица на парче")

Привет от Нора и от Гери! Толкова сме пристрастени към веселбата, че май няма да сгрешим ако кажем, че живеем, за да празнуваме ;) А и в радиото вдигаме купони за чудо и приказ, от сорта!: „Три дни яли, пили и се веселили!“ Служебните банкети най- често включват прекаляване с всичко: хапване, пийване, танци и музика от онази, която „по..

публикувано на 16.12.17 в 12:28

Празниците идват и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Фондация "Подкрепа за реализация" и Центърът за социална рехабилитация и интеграция организираха к оледен базар  в търговския център във Видин. На първият етаж се намира щандът с ръчно изработени празнични украси и сувенири. Какво може да си изберете обяснява Нора Станкова , която отговаря за коледния базар: "Изложили сме неща, които са..

публикувано на 15.12.17 в 14:23

Ново село се включи в Националната седмица на четенето

С коледна приказка гостува читалищната библиотека в училището във видинското село Ново село . Културното средище се включи в Националната седмица на четенето , която се провежда от 11 до 15 декември, с гостуване при децата от групите за целодневна форма на обучение в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Първо бе прочетена новата коледна приказка..

публикувано на 15.12.17 в 09:42

Димитър Димитров: Най-хубавите ми дни са в оперетата в Лом

В "Думата имат старейшините" този четвъртък ви срещаме с оперетния певец от Лом Димитър Димитров . Музикалното му дарование проличава още в ученическите години. Дълго време остава верен на акордеона. След това в младежките години прибавя и спорта. Надделява обаче музиката.  В днешно време оперетен театър в Лом няма. Но пък Димитър Димитров си спомня..

публикувано на 14.12.17 в 17:35

Бъдещ лекар от Вършец с престижно отличие от състезание по синтетична биология

Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и трима студенти от Медицинския университет в София представиха България на най-престижното студентско състезание по синтетична биология в света. То се проведе в Бостън и в него участваха 310 отбора от 44 страни. В българския екип, спечелил сребърното отличие, е Петър Бонев от Вършец...

публикувано на 14.12.17 в 16:25