Любовта към родното село Рабиша- в творбите на Владимир Стефанов

© Снимка: Личен архив

"Рабиша"
- така е озаглавена книгата на Владимир Стефанов за родното му село. За да я напише, събира материали в продължение на пет години. Това се случва след неговото пенсиониране. Паралелно с това издава и речник на диалекта в този край. Да напише книгата го провокира любовта към родното село.

"Тук съм роден, тук съм израснал. Не съм го забравил никога. На много места съм работил и пак тук съм се завърнал."

И книгата и речникът имат вече по две издания. Владимир Стефанов има готовност да напише и граматика на рабишкия говор, но осъзнава, че това е много трудно. За написването на книгите си е работил с преподаватели от Института по български език, сектор "Диалектология".

"Дано имам дни да направя нещо"- споделя Стефанов. Единственото, от което се оплаква е влошеното здраве. Но това не е пречка за него да продължи да крои планове за бъдеща творческа дейност. При събиране на материалите е търсил възрастни хора от селото, но се оказва, че той е на най-почтена възраст- 89 години. Най-богат материал за селото е събрал в Народната библиотека в София. Там специалисти му превеждат някои документи от турски език.

Не може да не се възхищаваме на такива хора. Владимир Стефанов е на почтeна възраст, но не престава да крои планове за бъдеща дейност. Може само да се учим от неговото родолюбие. А жителите на с. Рабиша с право могат да се гордеят, че сред тях е такъв човек, оставил за поколенията историята на селото и неговия говор.
Вижте още

Среща събира кореняк врачани

Среща, наречена "Богородични теферичи" събира кореняк врачани, разпръснати по целия свят. Целта е да се съхрани врачанският корен, разказва председателят на сдружение "Врачанска кореняшка среща" Веселин Николов. Хора от няколко поколения, които се събират само за въпросната врачанска кореняшка среща, тази година на 25 август в Алпийския дом във..

публикувано на 19.08.17 в 11:00

Фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" правят във Флорентин

Международният фолклорен събор "Тъпан бие, хоро се вие" ще се проведе за 10-та поредна година във видинското село Флорентин. На сцената ще се представят 20 състава от България, Румъния и Сърбия. Гостите на събитието ще могат да се насладят и на съпътстващи прояви, подготвени от организаторите - Народно читалище "Пробуда - 1925" и..

обновено на 19.08.17 в 09:42

Младежите и работата- една възможна мисия

Днес търсим отговори на въпроси като: защо младите хора не желаят да започнат работа, каква е причината те да отказват работа и как можем да намерим компромисен вариант между работодателите и подрастващите, за да се запълнят свободните работни места. Щом ще говорим за младежи и работа съвсем естествено се сещаме за мястото, където помагат на..

публикувано на 18.08.17 в 15:34

Да се забавляваш със сладката Каси

Днес ще ви запознаем с Ивета Иванова от Видин и нейният прекрасен любимец - сладко кученце на име Каси . Срещаме се с Каси по време на следобедната ѝ разходка. Горещото време изобщо не ѝ пречи, тя си играе с всичко по пътя, крие се в тревите, след което отново се показва и ни поглежда въпросително, сякаш осъзнава, че говорим за нея. Нейната..

публикувано на 18.08.17 в 14:55

От ниска посещаемост се оплакват търговците на кулския панаир

В Кула се провежда 101-вото издание на традиционния панаир, който започна на 14 август, понеделник. Това е един от големите панаири във Видинско и емблематичен за града. Ниска посещаемост отчитат обаче търговците  в Кула тази години. Липсват както посетители, така и сергии и увеселителни атракции. Собствениците на павилиони не са доволни от оборота..

публикувано на 18.08.17 в 14:00

Ръкоделия, вдъхновени от фолклора

Днес в интересни хобита и професии ви срещам с Албена Лазарова , чието хоби е ръкоделието . Тя прави кукли, мартеници, вретена, дрехи, чанти, носии, колани и много други изделия от вълна и шаяк. Албена започва преди 10 години с изработка на мартеници и така преди 2 години решава, че може да ползва уменията си и за други неща. Нейните мартеници са с..

публикувано на 18.08.17 в 13:45