Магистрати се обучават във Видин как да общуват с медиите

Магистрати се обучават във Видин как да работят с медиите. Инициативата е на Административния съд в града. Темата на семинара е "Работа с медиите- основни умения, подходящи стратегии и подходи за ефективна комуникация с медиите". Мероприятието е част от програмата за регионални обучения на съдилищата и прокуратурите в страната, реализирана от Националния институт на правосъдието, каза председателят на Административния съд във Видин Нели Дончева.

"Проблемът за отношението на съдебните органи към медиите,бих казала, че е съществен и не датира от вчера. Преди десетина години съдебните институции бяха много затворени в себе си, не се публикуваха съдебни актове, не се обясняваше на обществото или на медиите защо се взема решение по даден начин. От друга страна самите граждани, представители на медиите нямат достатъчно правна култура и познания в правната сфера, за да могат адекватно да оценят даден съдебен акт. Беше ясно, че доверите на обществото в съда е ниско, защото няма кой да обясни защо взема дадено решение по конкретен начин. Още със създаването на магистративните съдилища, аз, в качеството си на председател и моите колити магистрати взехме решение, че нашето отношение към медиите ще бъде много отговорно и открито. Хубавото е също, че се направиха промени в Закона за съдебната власт и вече всички органи на съдебната власт са задължени да публикуват съдебните си актове в деня на тяхното постановяване, така че всеки гражданин или представител на медия, да могат да се запознаят на момента"- каза Нели Дончева.

Семинарът е предназначен за магистрати и съдебни служители от Административните и Районните съдилища. Лектор е деканът на Журналистическия факултет на Шуменски университет доцент д-р Юрий Проданов.

"Безкрайно съм поласкан от поканата на Административен съд- Видин. Мога да кажа, че вече имаме някакъв опит в работата със съдебната институция. Подобен семинар преди няколко месеца е организиран от АС- Шумен, където с настоящия главен редактор на в. "Труд" Иван Михалев говорихме по същите проблеми. Всъщност не става дума за проблеми, а за практически съвети към съдиите от административните съдилища за това как да комуникират с медии. Аз мисля, че съдебната институция е една от тези, които имат изключително отворена политика към обществото. Добре си партнират с медиите и има много добре изградена система на информация чрез сайтовете на административните съдилища"- коментира при откриването на семинара доцент д-р Юрий Проданов.
Сред темите, дискутирани на семинара, са представянето на сложната правна терминология по достъпен начин за медиите, както и кои дела са общественозначими.
Вижте още
Рисунка от детския пленер, 2017 г.

Снимката на 22 юли 2019 година

Във Видин тази вечер се открива осмото издание на фестивала "Дунавски вълни". Организира се от община Видин. Целта е да се постигане синтез между различни изкуства и да представи възможност за изява както на самодейци, така и на професионалисти при използване на нестандартни пространства за представяне на изкуство.  Опасните 110 тона..

публикувано на 22.07.19 в 18:00

Съдят бивш директор на социални домове в Добри дол за длъжностни престъпления

Бивш директор на домове за възрастни хора и болни от деменция в с. Добри дол, област Монтана, е предадена на съд за длъжностни престъпления, съобщават от прокуратурата. Окръжна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н.П. за извършени от нея четири длъжностни престъпления.   През периода от 23.05.2012..

публикувано на 22.07.19 в 17:03

Над 3 милиона лева за компостираща инсталация в Бели мел

До няколко месеца ще трябва да приключи техническата част за  изграждането на компостираща инсталация в чирровското село Бели мел и да стартира реалното строителство. В момента тече процедура за избор на консултанти, технически надзор и проектиране, съобщи кметът на Община Чипровци Пламен Петков . Градоначалникът се надява да няма обжалване, за да..

публикувано на 22.07.19 в 16:44

Серовъглеродът от Враца вече е извън страната

Опасните 110 тона серовъглерод, съхраняващи се години наред в бившия торов завод "Химко", вече са извън пределите на страната. Това обявиха на пресконференция в областната администрация  във Враца. Областният управител  Малина Николова събра всички, ангажирани с операцията по натоварването и освобождаването на химикала от площадката на бившия..

публикувано на 22.07.19 в 16:34

ГЕРБ номинира кандидатите за местни избори във Видин

Настоящият кмет на Видин Огнян Ценков   и общинските съветници Валери Василев и Емилиян Енчев са номинациите на ГЕРБ за кмет на общината за предстоящите местни избори. Решението на Изпълнителната комисия е да има по три номинации за кмет, уточниха от офиса на ГЕРБ във Видин. Валери Василев е председател на групата на ГЕРБ в Общинския..

публикувано на 22.07.19 в 16:04

Нови фонтани ще красят централната пешеходна зона на Видин

Фонтанът на площад "Бдници" във Видин ще бъде ремонтиран, а този зад сградата на Общината ще е с нова визия. Ще бъдат изградени и два нови фонтана, каза Благой Андонов от фирмата, която извършва ремонта на централната пешеходна зона във Видин. Запазва се склуптурата на фонтана на площад " Бдници": "В момента е подменена цялата тръбна разводка. От..

публикувано на 22.07.19 в 15:07

Масово изкачване на връх "Ком"

За четвърти път на 28 юли в Берковица ще се проведе масово изкачване на  връх "Ком".  Организатор е община Берковица, а мероприятието е посветено на 169 години от рождението на Иван Вазов– Патриарха на българската литература.  За желаещите е организиран транспорт пред сградата на общинската администрация, който тръгва в 7.00 часа. Старт на изкачването..

публикувано на 22.07.19 в 14:18