Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистрати се обучават във Видин как да общуват с медиите

Магистрати се обучават във Видин как да работят с медиите. Инициативата е на Административния съд в града. Темата на семинара е "Работа с медиите- основни умения, подходящи стратегии и подходи за ефективна комуникация с медиите". Мероприятието е част от програмата за регионални обучения на съдилищата и прокуратурите в страната, реализирана от Националния институт на правосъдието, каза председателят на Административния съд във Видин Нели Дончева.

"Проблемът за отношението на съдебните органи към медиите,бих казала, че е съществен и не датира от вчера. Преди десетина години съдебните институции бяха много затворени в себе си, не се публикуваха съдебни актове, не се обясняваше на обществото или на медиите защо се взема решение по даден начин. От друга страна самите граждани, представители на медиите нямат достатъчно правна култура и познания в правната сфера, за да могат адекватно да оценят даден съдебен акт. Беше ясно, че доверите на обществото в съда е ниско, защото няма кой да обясни защо взема дадено решение по конкретен начин. Още със създаването на магистративните съдилища, аз, в качеството си на председател и моите колити магистрати взехме решение, че нашето отношение към медиите ще бъде много отговорно и открито. Хубавото е също, че се направиха промени в Закона за съдебната власт и вече всички органи на съдебната власт са задължени да публикуват съдебните си актове в деня на тяхното постановяване, така че всеки гражданин или представител на медия, да могат да се запознаят на момента"- каза Нели Дончева.

Семинарът е предназначен за магистрати и съдебни служители от Административните и Районните съдилища. Лектор е деканът на Журналистическия факултет на Шуменски университет доцент д-р Юрий Проданов.

"Безкрайно съм поласкан от поканата на Административен съд- Видин. Мога да кажа, че вече имаме някакъв опит в работата със съдебната институция. Подобен семинар преди няколко месеца е организиран от АС- Шумен, където с настоящия главен редактор на в. "Труд" Иван Михалев говорихме по същите проблеми. Всъщност не става дума за проблеми, а за практически съвети към съдиите от административните съдилища за това как да комуникират с медии. Аз мисля, че съдебната институция е една от тези, които имат изключително отворена политика към обществото. Добре си партнират с медиите и има много добре изградена система на информация чрез сайтовете на административните съдилища"- коментира при откриването на семинара доцент д-р Юрий Проданов.
Сред темите, дискутирани на семинара, са представянето на сложната правна терминология по достъпен начин за медиите, както и кои дела са общественозначими.
По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33