Полковник Боян Ставрев: "Националната гвардейска част е един от живите символи на нашата държавност"

В "Цветовете на деня" по РАДИО ВИДИН днес ви срещаме с полковник Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част и с редник Гергана Иванова, една от двете жени-гвардейци в България. Поводът е гостуването на военната структура във Видин по случай 125-ата годишнина от кончината на Екзарх Антим I.

Кога е създадена Националната гвардейска част и каква е нейната функция?- с този въпрос започна разговорът ни с полковник Боян Ставрев:

© Снимка: http://www.guards-bg.com

"Националната гвардейска част е приемник на създадената през 1879 г. лична гвардия на княз Александър І Батенберг. Със създаване на третата Българска държава и встъпване в длъжност на новия княз възниква необходимостта от изграждане на специална военна част с охранителни и церемониални функции. Изборът пада върху Софийска № 1 конна сотня, чийто командир е поручик Мосолов. Той е първият командир на Националната гвардейска част и първият кмет на град София. На 30 юни или 12 юли (стар стил) тя осъществява първия официален ескорт на български княз. При тържественото шествие по софийските улици, сотнята за първи път е предвождана от личния флаг на княз Александър І. През годините структурата на гвардията се е променяла- от конвой на княза в ескадрон, в полк, а след 1942 година с дивизион и с постановление на Министерския съвет от 2001 година Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на въоръжените сили, която и днес съществува като такава. Нейната мисия е не само да представя добрите воински традиции, а и да бъде център за тяхното възраждане, облагородяване и съхраняване."


© Снимка: РАДИО ВИДИН

Преди години, когато казармата беше задължителна в нашата страна, се знаеше, че най-стройните младежи, с най-добра фигура биват разпределяни да служат като гвардейци. Това беше и въпрос на чест. Попитахме полковник Ставрев кой може да служи в Националната гвардейска част сега, когато армията е професионална.

"Гвардейците в строя трябва да вдъхват мъжественост, сила, увереност, да притежават сходни физически данни по отношение на ръста, теглото, гръдната обиколка и да имат визия. Първото и най-важно изискване е кандидатът да има "желязно" здраве. Да е навършил 18 години, да има завършено средно образование и е решен да се посвети на тази високо отговорна професия. Има и редица други задължителни изисквания- ръст между 178 и 182 см, без видими белези, без татуировки по тялото и гвардейците не трябва да носят очила."

С полковник Боян Ставрев си говорим още за за униформите, въоръжението и символите на гвардейците- какви национални традиции са въплътени в тях, превръща ли се работата в рутина с течение на времето или се запазва първоначалният трепет, какви спектакли включва репертоарът на Националната гвардейска част?

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Гвардейската церемония-спектакъл "Искри" е вълнуващо и неповторимо съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България:

"Този спектакъл се изпълнява в София в навечерието на празника на Българската армия на 5 май, в навечерието на празника на Българската гвардия на 12 юли и в други градове, където са ни канили, за да отбележат свои годишнини. Гвардейската церемония-спектакъл "Искри" представя развитието на българските военни традиции. Тази година бяхме в Германия на международния музикален фестивал "Berlin Tattoo". За първи път получихме такава покана, публиката онемя! Това, което демонстрираха нашите гвардейци, беше много зрелищно и красиво. Оставихме много трайни и добри впечатление в немската публика."

От скоро в Националната гвардейска част има две жени гвардейци.

"Те се справят отлично със задълженията си и се отличават с голямото си желание за работа"- каза полковник Ставрев.

© Снимка: Гергана Иванова Личен архив

Редник Гергана Иванова е на 29 години, семейна с дъщеричка на 4 годинки. Тя е в редиците на армията от 2007 г., а повече от година е в Националната гвардейска част.

"Много отдавна мечтаех да постъпя в редовете на Българската армия. Националната гвардейска част ме привлече със своето неповторимо излъчване и красота. Гвардията е лицето на българската армия, тя представя всеки един голям български празник." С редник Гергана Иванова си говорим още за "тежестта на карабината", как се вписва в тази до скоро чисто мъжка професия, за ежедневните трудности, с които се сблъсква в професията си на войник.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

"Неделник" от 18 август 2019 година

Ето го 270-то предаване "Неделник". За начало преглеждаме старите вестници и продължаваме разходката си в Историческия музей на Поморие . Знаете ли какво е Еркечка фолклорна група ? Слушайте и ще разберете. Цветан Дочев- Дедо Скръц ни е приготвил варени яйца по немски тип ДС и вкусни джоланчета. Иван Цолов споделя впечатленията си..

публикувано на 18.08.19 в 13:58

Копирайтър - професия за хора с творческо мислене

Симеон Вангелов работи една малко позната професия- копирайтър в рекламата. Копирайтърът е човекът, който измисля и пише текста на рекламите. Симеон Вангелов е от Видин, но живее София и работи в рекламна агенция Brand New Ideas. Учил е маркетинг и мениджмънт в Дания, след това се ориентира към писането, защото: "Си ми беше страст от преди това". От..

публикувано на 16.08.19 в 16:50

С песен на канарче

Кметът на град Дунавци Димо Скорчев се грижи за две канарчета. Птичките са в клетка в кметския кабинет. Кметът обича животинките и цветята, защото му помагат да разпуска в трудните делници. "Имам в клетка две канарчета, на които се любувам. Вкъщи имам зайци, имам кучета. Обичам животинките, обичам цветята много. Това е част от ежедневието, която ми..

публикувано на 16.08.19 в 16:05

Защо е важно да намалим битовите отпадъци

Община Монтана изгражда компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Инсталацията ще намали количеството на депонираните отпадъци на територията на общината. Стойността на проекта е 6 милиона 150 хиляди лева, от които 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз.  "Около 6 хиляди и 100 тона ще бъде..

публикувано на 15.08.19 в 17:05

Как да пестим електроенергия през лятото

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Въпреки затоплянето на времето, желателно e потребителите да продължават да следят и активно да контролират потреблението на електроенергия в домовете си и през летния сезон, припомнят от ЧЕЗ . Как да пестим ток в летните месеци, за да избегнем..

публикувано на 14.08.19 в 13:40

"Неделник" от 11 август 2019 година

Ето го поредния "Неделник" вече и на сайта ни. Дойдох си от морето. Тук съм до старият Балкан, до вечният Дунав, до милата Огоста. Морето е пълно с...вода. Солена. И в него плуват еднорози. Това не е шега. Преглед на старите вестници и след това Донка Рабакова ще ни разкаже за надуваемите играчки по морето . Фестивалът "Квартална сцена"..

публикувано на 11.08.19 в 14:35

Мандалата- релаксиращият символ

В рубриката  "Хоби, професия" актрисата от куклен театър "Мале Мале" Мила Иванова ни гостува и ни запозна с мандалата.  За първи път се среща със символа по време на йога упражнения и така вече 4 години. Признава, че м андалата й носи спокойствие и равновесие в ежедневието. "Мандалата представлява сферични окръжности, които символизират..

публикувано на 09.08.19 в 17:09