Есперантисти честват юбилей във Враца

     През лятото на 1963 година във Враца се провежда конгрес на Международното есперантско движение.
Снимка: Държавен архив- Враца

© Снимка: Държавен архив- Враца

Изложба, посветена на 50-годишнината от създаването на първото младежко есперантско дружество в България-"Верда ракето"-Враца, ще бъде открита в петък, на 13 декември. Проявата ще е в изложбената зала на Държавния архив в града под Околчица. Какво ще съдържат експонатите– това разказва Весела Пелова, главен експерт в институцията:

© Снимка: Държавен архив- Враца

"Личният архив на Бойчо Младенов, създателят на врачанския есперантски клуб "Верде Ракето", ще бъде изложен на 13 декември. За съжаление той не доживя този юбилей, но хората, които го обичаха, биха искали да покажат огромната му дейност."

За откриването на изложбата във Враца се очаква националното ръководство на Българското есперанстко дружество. Според организаторите на проявата ще бъдат споменати доста интересни факти. Най-интересният от тях е, че пешеходният булевард във Враца, който иначе е кръстен на революционера Никола Войводов, но е познат повече като "Пробива" именно заради есперантистите и 19-ия Международен младежки есперантски конгрес, който се е състоял през лятото на 1963 г. във Враца. Заради международната среща за една нощ е бутната къща край бившето кино "Васил Коларов", за да може 700 делегати от цял свят да има къде да преминат по централния булевард в града. Оттогава пешеходният булевард във Враца е по-известен като "Пробива", защото се е наложило да се пробива...

© Снимка: Жоро Александров

Който иска да научи този занимателен пример, както и други моменти от историята на Враца, може да дойде на 13 декември от 14:30 часа в държавния архив, когато се открива самата изложба.

И малко факти за есперантското движение:

На 26 юли 1887 г. е публикуван първият учебник по международния език, станал популярен под името "есперанто", четем в сайта на Българския есперантски съюз espereto.com. "Есперанто" всъщност първоначално е псевдонимът на д-р Лазар Людвик Заменхоф– създателя на интернационалната реч. В превод на български "Есперанто" означава "който се надява", защото д-р Заменхоф– полиглот, лекар и голям хуманист– свързвал с езика надеждите си за един по-добър и по-мирен свят. Макар че езикът не променил глобално света, той продължава да се радва на популярност както сред идеалисти, така и сред милиони практично мислещи хора, които ежедневно го използват за лични и професионални контакти, допълват от Българския есперантски съюз.
Вижте още

"Панорама на средното образование" се проведе във Видин

Училища от община Видин представиха утвърдения си план-прием за учебната 2019/2020 година по атрактивен начин и чрез разнообразни рекламни материали. На импровизирани щандове деца, представляващи учебните заведения, раздаваха брошури и запознаваха бъдещите гимназисти, както и родителите им с предлаганите специалности- утвърдени и нови.  В..

публикувано на 24.04.19 в 18:29

Да внимаваме с промоциите по Великден, съветват експертите

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече. Преди празници честа практика е по пазарите да се появят продавачи на яйца, бои за тях и козунаци. В повечето случаи цените са по-ниски от тези в магазините.  За какви рискове като потребители трябва да внимаваме?  Потребителите трябва да се научат да..

публикувано на 24.04.19 в 11:14

Световният ден на книгата е

На 23-ти април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, въведен от ЮНЕСКО в празничния календар през 1995 година.  Идеята на празника е да популяризира книгоиздаването, да насърчава четенето, да обърне внимание на сериозни въпроси в областта на литературата, да помогне на страните в затруднено положение, като им предостави..

публикувано на 23.04.19 в 18:02

В "Музикална зона" слушаме KAZKA

Това са те- Саша, Дима и Никита – музикантите, които стоят зад артистичния псевдоним Kazka. Музиката им е с поп звучене и електро-фолк елементи, а текстовете на песните им са на украински език.  Те са в музикалния бизнес едва от две години, но това не им пречи вече да са световноизвестни. Само една песен стои в основата на този успех...

публикувано на 22.04.19 в 09:46

"Неделник" от 21 април 2019 година

Честит празник на всички. "Неделник" брой 254- ти започва с преглед на старите вестници с едни интересни теми от преди много години. Следва материала на Любо Андреев за едно интернет приложение, което показва природни и културни забележителности в Румъния и Северозападна България. Мобилното приложение включва туристически пакети и маршрути..

публикувано на 21.04.19 в 16:14

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51