Есперантисти честват юбилей във Враца

     През лятото на 1963 година във Враца се провежда конгрес на Международното есперантско движение.
Снимка: Държавен архив- Враца

© Снимка: Държавен архив- Враца

Изложба, посветена на 50-годишнината от създаването на първото младежко есперантско дружество в България-"Верда ракето"-Враца, ще бъде открита в петък, на 13 декември. Проявата ще е в изложбената зала на Държавния архив в града под Околчица. Какво ще съдържат експонатите– това разказва Весела Пелова, главен експерт в институцията:

© Снимка: Държавен архив- Враца

"Личният архив на Бойчо Младенов, създателят на врачанския есперантски клуб "Верде Ракето", ще бъде изложен на 13 декември. За съжаление той не доживя този юбилей, но хората, които го обичаха, биха искали да покажат огромната му дейност."

За откриването на изложбата във Враца се очаква националното ръководство на Българското есперанстко дружество. Според организаторите на проявата ще бъдат споменати доста интересни факти. Най-интересният от тях е, че пешеходният булевард във Враца, който иначе е кръстен на революционера Никола Войводов, но е познат повече като "Пробива" именно заради есперантистите и 19-ия Международен младежки есперантски конгрес, който се е състоял през лятото на 1963 г. във Враца. Заради международната среща за една нощ е бутната къща край бившето кино "Васил Коларов", за да може 700 делегати от цял свят да има къде да преминат по централния булевард в града. Оттогава пешеходният булевард във Враца е по-известен като "Пробива", защото се е наложило да се пробива...

© Снимка: Жоро Александров

Който иска да научи този занимателен пример, както и други моменти от историята на Враца, може да дойде на 13 декември от 14:30 часа в държавния архив, когато се открива самата изложба.

И малко факти за есперантското движение:

На 26 юли 1887 г. е публикуван първият учебник по международния език, станал популярен под името "есперанто", четем в сайта на Българския есперантски съюз espereto.com. "Есперанто" всъщност първоначално е псевдонимът на д-р Лазар Людвик Заменхоф– създателя на интернационалната реч. В превод на български "Есперанто" означава "който се надява", защото д-р Заменхоф– полиглот, лекар и голям хуманист– свързвал с езика надеждите си за един по-добър и по-мирен свят. Макар че езикът не променил глобално света, той продължава да се радва на популярност както сред идеалисти, така и сред милиони практично мислещи хора, които ежедневно го използват за лични и професионални контакти, допълват от Българския есперантски съюз.
Вижте още

Натали Ангелова с нова песен и послание към публиката

Младата изпълнителка от Монтана Натали Ангелова записа втората си самостоятелна песен. Възпитаничката на вокалния педагог Миглена Георгиева от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" и на доц. Алис Боварян в Национална музикална академия "Панчо Владигеров" е заснела и видеоклип към песента "Не се съмнявай" . "Вярвай и не се съмнявай" е..

публикувано на 14.11.18 в 17:37

Как да избегнем нападение от бездомни кучета

През зимния сезон бездомните кучета се събират на глутници и често стават агресивни към минувачите. Според хора, които се занимават с обучение на четириногите, когато са в глутница животните са по-опасни, защото се водят по водача и го следват. Ако той е агресивен и те нападат. Повече за поведението на бездомните кучета ни разказва ветеринарят от Видин..

публикувано на 14.11.18 в 16:17

Общински съвет- Видин: присъстващи и отсъстващи

Общинският съвет (ОбС)  е колективен орган на местното самоуправление. Той се състои от общински съветници. Те са избрани от жителите на общината по законово определени условия и ред.  Сред основните дейности на един Общински съвет са определянето на политиката за изграждане и развитие на общината, приемането на годишния..

обновено на 14.11.18 в 15:54

Млади певци от Монтана обраха наградите на конкурс в САЩ

Млади певци от Монтана заеха призови места на конкурса "Pearl of New York“ в САЩ. Възпитаниците от класа по пеене при Обединена школа по изкуствата "Добри Христов" към Народно читалище "Разум 1883" се завърнаха с Гран при, две първи, една втора и една трета награда. Отличията са за тяхното представяне в категориите "Поп пеене" и "Фолклор", обясни..

публикувано на 13.11.18 в 18:26

От пациентска организация се срещнаха с хора на хемодиализа във Видин

От Федерация "Български пациентски форум " се срещнаха с пациенти на диализа във Видин заради сигнал, че животоподдържащата за тях терапия в местната болница се извършва некачествено. Техниката, с която се работи е морално остаряла, не се провежда качествено диализа, а персоналът не предоставя адекватни грижи, обявиха пациенти...

публикувано на 13.11.18 в 17:15

Инициативният комитет от Дунавци поиска защитна зона от свинеферма

В град Дунавци се проведе поредната среща на инициативния комитет, който се обяви против възстановяването на дейността на свинефермата в града. Поводът е решение от миналото събрание за ангажиране на депутатите от региона за законодателна промяна с цел връщането на защитната зона между обекти, излъчващи вредни емисии и жилищната среда...

обновено на 13.11.18 в 17:12