Есперантисти честват юбилей във Враца

     През лятото на 1963 година във Враца се провежда конгрес на Международното есперантско движение.
Снимка: Държавен архив- Враца

© Снимка: Държавен архив- Враца

Изложба, посветена на 50-годишнината от създаването на първото младежко есперантско дружество в България-"Верда ракето"-Враца, ще бъде открита в петък, на 13 декември. Проявата ще е в изложбената зала на Държавния архив в града под Околчица. Какво ще съдържат експонатите– това разказва Весела Пелова, главен експерт в институцията:

© Снимка: Държавен архив- Враца

"Личният архив на Бойчо Младенов, създателят на врачанския есперантски клуб "Верде Ракето", ще бъде изложен на 13 декември. За съжаление той не доживя този юбилей, но хората, които го обичаха, биха искали да покажат огромната му дейност."

За откриването на изложбата във Враца се очаква националното ръководство на Българското есперанстко дружество. Според организаторите на проявата ще бъдат споменати доста интересни факти. Най-интересният от тях е, че пешеходният булевард във Враца, който иначе е кръстен на революционера Никола Войводов, но е познат повече като "Пробива" именно заради есперантистите и 19-ия Международен младежки есперантски конгрес, който се е състоял през лятото на 1963 г. във Враца. Заради международната среща за една нощ е бутната къща край бившето кино "Васил Коларов", за да може 700 делегати от цял свят да има къде да преминат по централния булевард в града. Оттогава пешеходният булевард във Враца е по-известен като "Пробива", защото се е наложило да се пробива...

© Снимка: Жоро Александров

Който иска да научи този занимателен пример, както и други моменти от историята на Враца, може да дойде на 13 декември от 14:30 часа в държавния архив, когато се открива самата изложба.

И малко факти за есперантското движение:

На 26 юли 1887 г. е публикуван първият учебник по международния език, станал популярен под името "есперанто", четем в сайта на Българския есперантски съюз espereto.com. "Есперанто" всъщност първоначално е псевдонимът на д-р Лазар Людвик Заменхоф– създателя на интернационалната реч. В превод на български "Есперанто" означава "който се надява", защото д-р Заменхоф– полиглот, лекар и голям хуманист– свързвал с езика надеждите си за един по-добър и по-мирен свят. Макар че езикът не променил глобално света, той продължава да се радва на популярност както сред идеалисти, така и сред милиони практично мислещи хора, които ежедневно го използват за лични и професионални контакти, допълват от Българския есперантски съюз.
Вижте още

Предлагат промени в Закона за пчеларство, от бранша негодуват

До края на месеца се очаква в Народното събрание да бъдат внесени текстове за законодателни промени в Закона за пчеларството. Инициативата е на работна група от ВМРО. В законопроекта са залегнали някои от основните искания на пчеларите, които протестираха в края на миналата година, търси се мнението и на браншовите организации. Сред вносителите е..

публикувано на 22.01.19 в 17:45

Няма ваксина срещу фалшивите новини

В последните дни в интернет пространството се завъртя информация за обявена грипна епидемия във Видин, каквато всъщност към момента на излизането на тази статия няма. Появата на тази фалшива новина е съвсем прозаична. Във Фейсбук  някой споделя  стара новина на Радио Видин (може би от 2017 г. или 2018 г.) , която е препубликувана от врачанска..

публикувано на 22.01.19 в 16:19

Д-р Емилия Елисеева: В сезона на грипа избягвайте моловете, водете децата в парка

Увеличават се болните от остри респираторни заболявания в област Видин. Заболеваемостта за последната седмица е 199 на 10 000 души от населението. Най-засегнати са децата до 4 -годишна възраст, следват тези от 5 до 14 години. Макар че се случва в детските кабинети да идват пациенти с грипоподобни симптоми, изолиран грипен щам досега във Видин няма,..

публикувано на 21.01.19 в 17:35

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00