Хората в Шишенци четат остарели вестници след закриването на пощата

Снимка: РАДИО ВИДИН

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Древна е историята на китното видинско селце Шишенци. Още в началото на 19 век прословутият Дядо Шишко от Тетевен се заселва на едно от възвишенията в селото. По-късно още преселници от Тетевенско се заселват край техния съгражданин и населеното място се разраства. Наскоро екип на РАДИО ВИДИН посети Шишенци. Оказа се, че малкото останали хора там, са много гостоприемни.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Само възрастни сме вече тук, младите хора ги няма, мъжете ни починаха, децата ни са далече",
споделят пред Йорданка Герасимова няколко жени на преклонна възраст. Казват, че са доволни от ремонтирания път и от обновената църква в центъра на селото. Изпитват обаче затруднения с автобусния транспорт, защото не е редовен. Не ги посещава и лекар, а самите те, когато се налага ходят до град Кула- там са джипи-тата им.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Откакто ни закриха и пощата, вестниците не идват редовно, преди получавах по 3-4 вестника, сега само 1",
оплаква се една от жените. След разговора с хората, се срещнахме и с кметския наместник на Шишенци Христина Калчева. Посрещна ни с това, с което ни изпратиха хората от селото- за липсващата вече поща.

"Нямаме и хора, които да започнат работа в пощата, защото повечето са възрастни." Населението на Шищенци е около 115 души, повечето са 70 годишни и нагоре.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Кражби в селото не липсват, преди време откраднаха акумулаторите на фирмата, която изгради пътя за Шишенци. Иначе през нощта селото е осветено. В една от махалите- "Каленик", няма направена канализация и имаме големи проблеми с водата. Селото ни е на доизживяване, язък за хубавия път, който имаме вече",
заяви Христина Калчева и пожела на хората, въпреки трудностите, да са щастливи.

Повече за живота в село Шишенци- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Млади хора оцениха прехода и начертаха приоритети

На знаковия за историята ни 10 ноември, 13 младежки организации от страната потърсиха отговор на въпроса "Ако днес е краят на прехода, какви са приоритетите на България за следващите 20 години ?". Във форума участваха Росен Плевнелиев , президент на Република България в периода 2012-2017 год., Мая Манолова , омбудсман на Република България и..

публикувано на 19.11.18 в 13:03

Репляна- селото без кражби

Село от Северозапада твърди, че в него няма престъпност и кражби. Селото е Репляна и се намира в община Чупрене. " За три години имаме само една кражба от частен дом, престъпността е нулева ", обяснява кметският наместник, Евгени Еленков. " Репляна е моето родно село, няма как да не го обичам, старая се да се справям добре и със задълженията си. В..

публикувано на 16.11.18 в 17:30

Да направим добро

За повечето хора самата дума "добро" звучи донякъде абстрактно и твърде символично, доколкото е абстрактен и символичен самият живот на отделния човек. Казват, че научиш ли се да правиш добро, значи си се научил на всичко! Правим ли добри дела и склонен ли е българинът на добротворство? Това е темата в "Посоките на делника".  Лео Кадели е..

публикувано на 15.11.18 в 11:53

Младежки ли са младежките домове днес

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните..

публикувано на 14.11.18 в 11:44

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10