Хората в Шишенци четат остарели вестници след закриването на пощата

Снимка: РАДИО ВИДИН

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Древна е историята на китното видинско селце Шишенци. Още в началото на 19 век прословутият Дядо Шишко от Тетевен се заселва на едно от възвишенията в селото. По-късно още преселници от Тетевенско се заселват край техния съгражданин и населеното място се разраства. Наскоро екип на РАДИО ВИДИН посети Шишенци. Оказа се, че малкото останали хора там, са много гостоприемни.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Само възрастни сме вече тук, младите хора ги няма, мъжете ни починаха, децата ни са далече",
споделят пред Йорданка Герасимова няколко жени на преклонна възраст. Казват, че са доволни от ремонтирания път и от обновената църква в центъра на селото. Изпитват обаче затруднения с автобусния транспорт, защото не е редовен. Не ги посещава и лекар, а самите те, когато се налага ходят до град Кула- там са джипи-тата им.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Откакто ни закриха и пощата, вестниците не идват редовно, преди получавах по 3-4 вестника, сега само 1",
оплаква се една от жените. След разговора с хората, се срещнахме и с кметския наместник на Шишенци Христина Калчева. Посрещна ни с това, с което ни изпратиха хората от селото- за липсващата вече поща.

"Нямаме и хора, които да започнат работа в пощата, защото повечето са възрастни." Населението на Шищенци е около 115 души, повечето са 70 годишни и нагоре.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Кражби в селото не липсват, преди време откраднаха акумулаторите на фирмата, която изгради пътя за Шишенци. Иначе през нощта селото е осветено. В една от махалите- "Каленик", няма направена канализация и имаме големи проблеми с водата. Селото ни е на доизживяване, язък за хубавия път, който имаме вече",
заяви Христина Калчева и пожела на хората, въпреки трудностите, да са щастливи.

Повече за живота в село Шишенци- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Кметът Венелин Атанасов: Арчар е не само с история, но и с бъдеще

Това каза в рубриката "Добро утро, кмете" кметът на село Арчар  Венелин Атанасов. Със своите 2 600 души, то е най-голямото в област Видин, както и двойно по- населено от общинския си център, Димово. Приемник е на античния град Рациария, възникнал още по времето на Римската империя. Основите му са положени още през II век, като постоянна станция на..

публикувано на 19.04.19 в 16:20

Грижим ли се за паметниците на културата в Северозапада

18 април е обявен от ЮНЕСКО за Международен ден за опазване на паметниците на културата. Денят е повод да се привлече общественото внимание във всички страни към ценностите на собственото им и общочовешкото културно наследство и да се приобщят нови участници към усилията за опазването на паметниците на културата. Дали в Северозапада се грижат добре..

публикувано на 18.04.19 в 15:15

Започва ли нов индустриален живот в Северозапада

От години, сякаш сме свикнали да чуваме, че регионът на Северозападна България има неизползван потенциал, който би могъл да го изведе от негативната европейска класация. Необходимо е да се насърчи предприемаческият дух и постепенно да се увеличават трудовите възнаграждения. Видин може да бъде логистичен център за интермодален транспорт, разположен..

публикувано на 17.04.19 в 12:12

За какво ни е култура?!

"Театрите не са заведения, в които се печелят пари... Целта на театъра не е забавлението. Забавата не е култура. Държави, които знаят какво правят, знаят и защо поддържат театъра" , е казал бележитият български поет Пенчо Славейков, който точно преди 100 години е бил директор на Народния театър "Иван Вазов". Днес редица български трупи залагат на..

публикувано на 16.04.19 в 14:46

Регионът се топи, област Видин намалява с над 4000 души на година

Повод за темата тази сутрин е демографската статистика, която беше обявена за миналата година. Област Видин е най-малката и с най-застаряващо население в страната, сочат данните на Националния статистически институт. Жителите на област Видин за една година са намалели с 2,4%.  По демографски показатели Враца и Монтана също не са..

публикувано на 15.04.19 в 14:16
Цветелина Ботева, кмет на село Камено поле

Цветелина Ботева: "Кметовете трябва да имат определен образователен ценз"

"Трябва да се помисли за избора на селски и общински кметове, които да отговарят на някакъв образователен ценз" , категорична е Цветелина Ботева , кмет на село Камено поле , община Роман и допълва: " Повярвайте ми, аз се срамувам, наблюдавайки селски кметове, общински кметове и общински съветници, които трудно четат. Аз съм четвърти мандат кмет,..

обновено на 12.04.19 в 18:05

Помогни си сам...

"Помогни си сам за да ти помогне и Господ"- гласи една поговорка. Напоследък хората в села и градове се организират и правят различни благотворителни дела. Строят чешми, кътове за отдих, параклиси и черкви. Всичко на доброволен принцип без участието, но със съгласието на институции. Българинът е свикнал да дарява безвъзмездно в миналото. Сега..

публикувано на 11.04.19 в 12:14