Хората в Шишенци четат остарели вестници след закриването на пощата

Снимка: РАДИО ВИДИН

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Древна е историята на китното видинско селце Шишенци. Още в началото на 19 век прословутият Дядо Шишко от Тетевен се заселва на едно от възвишенията в селото. По-късно още преселници от Тетевенско се заселват край техния съгражданин и населеното място се разраства. Наскоро екип на РАДИО ВИДИН посети Шишенци. Оказа се, че малкото останали хора там, са много гостоприемни.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Само възрастни сме вече тук, младите хора ги няма, мъжете ни починаха, децата ни са далече",
споделят пред Йорданка Герасимова няколко жени на преклонна възраст. Казват, че са доволни от ремонтирания път и от обновената църква в центъра на селото. Изпитват обаче затруднения с автобусния транспорт, защото не е редовен. Не ги посещава и лекар, а самите те, когато се налага ходят до град Кула- там са джипи-тата им.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Откакто ни закриха и пощата, вестниците не идват редовно, преди получавах по 3-4 вестника, сега само 1",
оплаква се една от жените. След разговора с хората, се срещнахме и с кметския наместник на Шишенци Христина Калчева. Посрещна ни с това, с което ни изпратиха хората от селото- за липсващата вече поща.

"Нямаме и хора, които да започнат работа в пощата, защото повечето са възрастни." Населението на Шищенци е около 115 души, повечето са 70 годишни и нагоре.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

"Кражби в селото не липсват, преди време откраднаха акумулаторите на фирмата, която изгради пътя за Шишенци. Иначе през нощта селото е осветено. В една от махалите- "Каленик", няма направена канализация и имаме големи проблеми с водата. Селото ни е на доизживяване, язък за хубавия път, който имаме вече",
заяви Христина Калчева и пожела на хората, въпреки трудностите, да са щастливи.

Повече за живота в село Шишенци- чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Има ли училището възпитателна роля

Проблемите в българското образование не са един или два. През годините някои бяха решени напълно, други пък се задълбочаваха. Каква, обаче е възпитателната роля на училището днес и какво изгражда то у младите хора, които след време ще станат основна движеща сила на обществото ни?  Равносметката показва, че по време на комунистическия режим..

публикувано на 23.01.19 в 13:34

Защо песимизмът у нас надделява?

Всеки трети българин смята, че 2019-а ще бъде по-лоша от 2018 година . Други 31% са на мнение, че тази година ще бъде същата като миналата. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл". В световен мащаб оптимизмът за бъдещето продължава да преобладава, въпреки че песимизмът се увеличава, обобщават социолозите. "Данните са от изследване, наречено..

публикувано на 22.01.19 в 14:08

Димово се бори с проблема с отпадъците си

Община Димово вече сама ще организира дейностите по събиране и извозване на отпадъците. Това стана след като изтече договорът с фирмата за тази дейност в края на 2018 година. И пак в края на годината стана ясно, че вероятно няма да бъде одобрен трансграничният проект, по който трябваше да бъде закупена сметосъбираща машина, контейнери и кофи. Това..

публикувано на 21.01.19 в 16:38

Кметът на Крушовица: Полицията се мярка в селото само заради отчета си

Един от основните проблеми във врачанското село Крушовица, обясни кметът Илия Илиевски: "Говореше се едно време: "Във всяко село - полицай". Няма такова нещо. Ще ви покажа каква стая сме дали на полицията, а те само слагат някакъв график и не го спазват. Оплакват се, че нямат хора. Ами, че кой да ви намери? Участък имаме един в Мизия, началниците му..

публикувано на 18.01.19 в 17:10

Учителската професия - проблеми и решения

  Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси..

публикувано на 17.01.19 в 14:26

Вносители на автомобили: Ще продължим да сме моргата на Европа за стари коли

През изминалата 2018 година страната ни е на последно място в Европейския съюз по брой на закупените нови коли, като те са едва 4 на 1 000 души.  В класацията непосредствено пред нас се нарежда Румъния с 6 нови автомобила на 1 000 души население, а лидер в подреждането е Люксембург с 86 нови коли на 1 000 души.  Най- продаваният автомобил у нас..

публикувано на 16.01.19 в 12:42