Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната каса във Видин сезира Районната прокуратура заради жалба на пациент

Снимка: РАДИО ВИДИН

Районната здравноосигурителна каса във Видин е сезирала Районната прокуратура по случая с жалбата на пациент, приет през месец октомври по клинична пътека "Консервативно лечение на дълбоките венозни тромбози и асцендиращи повърхностни тромбофлебити". Така на практика здравноосигурените лица могат да продължат да се лекуват по тази клинична пътека и във видинската болница.

"Една от хипотезите при доказан отчет, но неизвършена дейност, е прекратяване на пътеката. Отчитайки обществените нагласи и обществения интерес и съблюдавайки всички нормативни изисквания на МБАЛ "Св. Петка" за констатираното нарушение, е съставен акт за административно нарушение, съответно протокол за неоснователно получени суми. Това  означава, че ще си вземем средствата по пътеката. Сезирана е прокуратурата, защото смятам, че отговорността е лична. Здравната каса е в процедура на проверка, в хода на проверката има фатки и нарушения, които би трябвало със средствата на прокуратурата и в рамките на техните компенеции и правомощия да бъдат проверявани. Клиничната пътека няма да бъде прекратявана и болницата ще работи по нея", каза за радио ВИДИН д-р Владимир Вълчев, директор на РЗОК във Видин.

Преди седмица РЗОК-Видин прекрати хирургичната клинична пътека, след установени нарушения, открити след подаден писмен сигнал от близки на здравноосигурен пациент. "Пациентката е с тромбофлебит и то с доста изразени оплаквания, която отива да търси помощ в спешното отделение на МБАЛ "Св. Петка" на 27 септември тази година. Тогава тя не е хоспитализирана. Твърди се, че е осъществена консултация с дежурен хирург по телефон, а такава при проверката не е намерена и пациентката е върната"- коментира тогава директорът на РЗОК Видин д-р Владимир Вълчев. Пациентката не е хоспитализирана и е върната с мотива, че няма свободни места в болницата. Проверка на касата е установила, че към тази дата в лечебното заведение е имало свободни места. Няколко дни по-късно пациентката е приета във видинската болница, но тя е напуснала отделението и е потърсила помощ от софийска клиника. "На следващия ден тя постъпва в софийска клиника, където е лекувана от 4-ти до 9-ти октомври, а при нас във Видин бе отчетено, че е изписана на 5-ти октомври." поясни д-р Владимир Вълчев.

По публикацията работи: Борис Борисов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33