Слънчевото светилище край Белоградчишките скали

Снимка: Кирил Кирилов

Какво представлява "Слънчевото светилище" край Белоградчик? Това обяснява любителят планинар Кирил Кирилов в "Туристически маршрути" в "Посоките на делника":

"Зад Боров камък попаднахме на останки от зид на хан, които са били разкопани от иманяри. Сред останките се намират много парчета от римски тухли и комини. От това място забелязахме разкопани крепостни стени върху отсрещна скала. Отидохме да ги видим и там намерихме много следи от обработка на скалата. В нея са изсечени стъпала и улеи за оттичане на дъждовната вода, ниши за закрепване на покривни греди, а също и една по-особена правоъгълна дупка с неясно предназначение."

Кирил Кирилов забелязал върху източната скална стена един напълно правилен кръг, изсечен така, че да гледа на изток.

"Кръгът е символ на слънцето, а то изгрява от изток. Осъзнахме, че се намираме на древно слънчево светилище, което по-късно е било укрепено от римляните. Това е честа практика от миналото и много крепости водят началото си от светилища, включително и Белоградчишката крепост. Когато светлината стана по-благоприятна, около слънчевия кръг се забелязаха избледнелите следи на още изображения. Цялата композиция се оказа твърде сложна."

Какво представляват изображенията според планинаря, какво още открива Кирил Кирилов около скалите и има ли специална сила мястото- това можете да научите от звуковия файл.

Вижте още

Ученици от Видин обмениха опит с връстници от Евроклубове

Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин се срещнаха в Правец със свои връстници от Евроклубове в страната. Разказаха им за за участието си в Европейска младежка среща в Европарламента в Страсбург, а те самите научиха още за държавите от Съюза от европеиста проф. Ингрид Шикова и разговаряха с евродепутата..

публикувано на 20.11.18 в 16:30

Да платиш цената на празника

Надали има някой, който да не обича празниците. Наближава най-хубавото време от годината, а именно коледните и новогодишни празници , а тогава знаем, че всеки обича да прекалява… и то не само с хапването, ами и с разходите. Стига ли ни обаче семейният бюджет за украси, подаръци и подготовка на трапезата и колко отделят хората във Видин по..

публикувано на 20.11.18 в 15:34

Младежи ще учат графичен дизайн в Монтана

Фондация „Северозападен институт за младежки политики“ организира уъркшоп на тема „Графичен дизайн, анимация и фотография“, който ще се проведе на 22-ри и 23-ти ноември от 10 до 16 ч. в Регионална библиотека „Гео Милев“- Монтана.  Искаме да покажем важността на графичния дизайн, каза Сибил Бойчев , един от организаторите на обучението:..

публикувано на 20.11.18 в 11:09

В Международния ден на мъжа: Мъжкото присъствие на българската музикална сцена

Къща без мъж- ще запустее! Радио без песен- ще онемее : ))) Песни, изпълнени от мъже ще слушаме в „Музикална зона“. Гласовити при това! Днес е Международен ден на мъжа- мъжете да почерпят! Аз съм Нора и ще ви черпя с музика. Надявам се, няма да ми откажете. Още повече като разберете кои ще са изпълнителите в днешната „Музикална зона“. Певци и..

публикувано на 19.11.18 в 09:30

"Неделник" от 18 ноември 2018 година

"Неделник" брой 232 пътува към вас от сайта на Радио ВИДИН. За начало правим преглед на старите вестници в редовната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това автора на "Български народни приказки", Слави Ганев ни разказва за новият си проект. Той е подготвил още една книга за ценители на оригиналното четиво-..

публикувано на 18.11.18 в 14:19

Евангелието ни призовава да бъдем бдителни в нашия социален и духовен живот, а не лекомислени

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да..

публикувано на 18.11.18 в 08:00