Слънчевото светилище край Белоградчишките скали

4
Снимка: Кирил Кирилов

Какво представлява "Слънчевото светилище" край Белоградчик? Това обяснява любителят планинар Кирил Кирилов в "Туристически маршрути" в "Посоките на делника":

"Зад Боров камък попаднахме на останки от зид на хан, които са били разкопани от иманяри. Сред останките се намират много парчета от римски тухли и комини. От това място забелязахме разкопани крепостни стени върху отсрещна скала. Отидохме да ги видим и там намерихме много следи от обработка на скалата. В нея са изсечени стъпала и улеи за оттичане на дъждовната вода, ниши за закрепване на покривни греди, а също и една по-особена правоъгълна дупка с неясно предназначение."

Кирил Кирилов забелязал върху източната скална стена един напълно правилен кръг, изсечен така, че да гледа на изток.

"Кръгът е символ на слънцето, а то изгрява от изток. Осъзнахме, че се намираме на древно слънчево светилище, което по-късно е било укрепено от римляните. Това е честа практика от миналото и много крепости водят началото си от светилища, включително и Белоградчишката крепост. Когато светлината стана по-благоприятна, около слънчевия кръг се забелязаха избледнелите следи на още изображения. Цялата композиция се оказа твърде сложна."

Какво представляват изображенията според планинаря, какво още открива Кирил Кирилов около скалите и има ли специална сила мястото- това можете да научите от звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Осанна, благословен Идещият в име Господне, цар Израилев!

Шестата неделя на Великия и спасителен пост , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава Вход Господен в Йерусалим или както по народному този празник е известен - Цветница или Връбница . "Йерусалиме, Йерусалиме, обърни се към Господа, твоя Бог!" "На днешния ден светата Църква празнува влизането на Иисуса Христа в..

публикувано на 21.04.19 в 08:00

Цирк! Цирк! Цирк! (В "Пица на парче")

Световен ден на цирка е днес! Цирк – пълен със станали преди изгрев слънце радиоводещи- акробатка, която ви пуска музика и жонглира, докато върти монобайк, и звероукротителка, скрила се в клетка - пред опасност от нападение от куче. Те ще търсят отговор на въпроса кой се "дресира" по-лесно – мъжете или жените? И ако трябва да избирате, каква циркова..

публикувано на 20.04.19 в 08:51

В "Музикална зона" на 18 април 2019 слушаме Леополд Стоковски

На днешния 18 април се навършват 137 г. от рождението на Леополд Стоковски – британски и американски диригент, оркестратор, станал известен с редица иновации – дирижиране с ръце, а не с диригентска палка, разместване на оркестровите групи за постигане на по-добро звучене, имитиране на възникналата по-късно стереофония още през 30-те г. на..

публикувано на 18.04.19 в 09:00

Плажът на Видин - един от символите на града

Географското разположение на нашия уютен и малък Видин съвсем закономерно оправдава твърдението " на Дунава вечер страж ". По това си прилича с Виена, нали? Крайдунавският парк е вдъхновен от красивите дворцови паркове в австрийската столица. Дотук обаче със сравненията, за да не става нелепо. Градът, в който живеем, изпълващ съзнанието с познатия..

публикувано на 17.04.19 в 16:17

Младите българи живеят до късна възраст с родителите си

Младите българи предпочитат да живеят в един дом с родителите си до по-късна възраст от тази на своите връстници в Европа. Това показва проучване на Евростат, където е посочено, че българинът напуска семейния дом на 29-30 години, докато средно в Европейския съюз, възрастта на младежите, напускащи родителското семейство, е била малко над 26..

публикувано на 15.04.19 в 18:02

В "Музикална зона": Тоше Проески- Балканският ангел

Той е най-познатият македонски певец, и един от най- обичаните на Балканите. Това, че Тоше Проески е бил гениален певец и творец, е само минимална част от нещата, заради които е наречен „балканският ангел“. Той е бил най-младият посланик на УНИЦЕФ в света и на 26 години става носител на наградата „Майка Тереза“ за безбройните си благотворителни концерти..

публикувано на 15.04.19 в 09:41

"Неделник" от 14 април 2019 година

Ето го новият "Неделник" брой 253- ти! Преглеждаме старите вестници и поемаме към интересните теми. За начало ще продължим разходката си в отдел "Екзотика" в Регионалния природонаучен музей в Пловдив за да разберем от Александър Петров още интересни неща за пеперудите. В часа на "Ние от Северозапада" се пригответе за весели хора,..

публикувано на 14.04.19 в 13:05