Слънчевото светилище край Белоградчишките скали

4
Снимка: Кирил Кирилов

Какво представлява "Слънчевото светилище" край Белоградчик? Това обяснява любителят планинар Кирил Кирилов в "Туристически маршрути" в "Посоките на делника":

"Зад Боров камък попаднахме на останки от зид на хан, които са били разкопани от иманяри. Сред останките се намират много парчета от римски тухли и комини. От това място забелязахме разкопани крепостни стени върху отсрещна скала. Отидохме да ги видим и там намерихме много следи от обработка на скалата. В нея са изсечени стъпала и улеи за оттичане на дъждовната вода, ниши за закрепване на покривни греди, а също и една по-особена правоъгълна дупка с неясно предназначение."

Кирил Кирилов забелязал върху източната скална стена един напълно правилен кръг, изсечен така, че да гледа на изток.

"Кръгът е символ на слънцето, а то изгрява от изток. Осъзнахме, че се намираме на древно слънчево светилище, което по-късно е било укрепено от римляните. Това е честа практика от миналото и много крепости водят началото си от светилища, включително и Белоградчишката крепост. Когато светлината стана по-благоприятна, около слънчевия кръг се забелязаха избледнелите следи на още изображения. Цялата композиция се оказа твърде сложна."

Какво представляват изображенията според планинаря, какво още открива Кирил Кирилов около скалите и има ли специална сила мястото- това можете да научите от звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Енрико Масиас в "Музикална зона"

  Енрико Масиас е френски певец и актьор от еврейски произход. Роден е във френски Алжир през 1938 година. Рожденото му име е Гастон Гренасиа. Започва да пее и свири още на 15 годишна възраст. По-късно работи като учител и продължава музикалната си кариера. В началото на 60-те положението става опасно и непоносимо поради войната за независимост на..

публикувано на 21.01.19 в 09:44

"Неделник" от 20 януари 2019 година

Уважаеми слушатели, "Неделник" брой 241 вече е на сайта. Разлистваме старите вестници за началото на предаването за да разберем, какво е ставало във Видин реди години. След това можете да чуете една интересна тема! Който е минавал по площад "Бдинци" знае, че тече ремонт, но не знае, че този ремонт във Видин е включен в номинациите на..

публикувано на 20.01.19 в 13:00

Благодарността е придобивка, която трябва да украсява нашите взаимоотношения

Неделята, в която се намираме днес е утвърдена като Дванайсета неделя след Неделя подир Въздвижение – на десетте прокажени . Това означава, че богослужебният ред ни предлага Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал..

публикувано на 20.01.19 в 08:00

Социализацията- важен момент за хората с интелектуални затруднения

Желанието да помогнат на собствените си деца преди почти 30 години събира родители от Видин с обща съдба. Създават Регионално дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения , което е сред първите в страната. Част е от мрежата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и сега предлага социални услуги в Дневен..

публикувано на 18.01.19 в 17:35

Възпитават ли "възпитателните" шамари

Тормозът над най-малките и невинни създания е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя, както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие.  Именно този проблем се оказва и един от основните, с който се сблъскват немалко малчугани и в нашата мила родина...

публикувано на 18.01.19 в 17:30

Симона Стойкова представя стихотбирката си "Малка тишина"

Симона Стойкова ще представи дебютната си стихосбирка "Малка тишина" във Видин . Събитието ще се състои в 17:30 ч. в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  "Започнах да пиша на 12-13-годишна възраст, но не съм търсила поезията, тя сама ме намери" , каза в "Цветовете на деня" младата..

публикувано на 18.01.19 в 17:01