Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Видин и Зайчар проучват възможностите за туризъм в граничния регион

Младежи от Видин и Зайчар правят туристическа карта

Йордан Йорданов: "Разбрахме, че когато работим заедно няма граница"

Млади хора от видинската математическа гимназия "Екзарх Антим І" и учебно заведение от сръбския град Зайчар участваха в проект "Единение- партньорство за знание и добросъседско единство", съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия.

Младежите са описали културните и исторически забележителности на двете гранични области в България и Сърбия, направили са брошура на три езика и са заснели филм. Основната цел на проекта е създаване на обща стратегия за защита и насърчаване на интереса към богатото и разнообразно културно и традиционно наследство на трансграничната зона, обяснява координаторът на проекта от българска страна Норка Иванова:

"Преди две години се събрахме 7-8 човека и започнахме работа по проекта. Идеята дойде много спонтанно при едно наше събиране, неформално, с колегите от гимназията в Зайчар. Идеята дойде след като стана ясно, че въпреки толкова много реализирани проекти и толкова много направени и издадени материали най-различни материали, свързани с туристическите, природни и културни забележителности в нашият общ регион Видин-Зайчар, нашите ученици всъщност не знаеха достатъчно, бих казала не само за съседите си оттатък границата, а дори и за някои от тези забележителности в нашия регион."  

От двете страни-участнички са сформирани по три клуба- "Етнографски изследвания", "Географски проучвания" и "Информационни технологии". Във видинската математическа гимназия е направен кастинг за подбор на участниците.

Снимка"По време на кастинга бяхме избрани 40 човека, които след това бяха разпределени в три клуба. В географските и етнографските изследвания бяхаме по 15 ученици, а в IT-клуба имаше 10. След което се разпределяхме по отделни срещи, на които се събирахме само отделните клубове, а имахме и общи срещи, за да обобщаваме информацията и да работим заедно в екип, което беше и една от целите на проекта", поясни какви са били целите на този избор Никол от 10 клас.
 
Николай Иванов от 9-ти клас разказва какви технически средства са използвани за описването на туристическите и културните забележителности на Видин и Зайчар:

"Като за начало по проекта бяха закупени за училището 10 компютърни конфигурации с много добри параметри. На 5 от тях бе инсталирана колекция от лицензирани adobe-продукти. По проекта получихме още 2 фотоапарата, 2 видеокамери, 10 флашки и 2 диктофона."   

Проектът стартира с кръгла маса "Единение", провела се във Видин миналата година.

"Съвместната ни работа със сърбите беше в началото на проекта. В началото трябваше да се съберем по екипи и да изработим съвместно една презентация, която беше за българските и сръбските забележителности, за да се види дали можем да се сработим... На тази кръгла маса ние разбрахме колко малко знаем всъщност за нашия регион и колко малко е известно. Мисля, че това беше една от целите на работата в екип - да разберем колко е богат нашия регион, но не е популяризиран", разказват Никол и Елица от 10-ти клас.

Резултатите от дейностите по проект "Единение- партньорство за знание и добросъседско единство" бяха обявени в края на миналата седмица във Видин, на Младежка конференция, в която участваха и представители на сръбската страна.

"За да се направят съответните проучвания, първо се изхожда на база теоретичните знания, след това нашите клубове излизаха на теренни проучвания, събираха необходимите материали, правиха снимки. И след това в т. нар. ателиета, ученически работилници всичко се е оформило, за да може да се получи крайният продукт на проекта", обясни координаторът по проекта в гимназията в Зайчар Сандра Николич.
 
СнимкаПоследната инициатива в проекта "Единение" е Младежката конференция, състояла се тази седмица в сръбския град Зайчар. След завръщането си от съседна Сърбия, участниците в нея дадоха пресконференция, за да разкажат какви са били последните им задачи по проекта там.

"Видях приятелствата, които осъществиха нашите деца с връстниците си от другата страна на границата. Всъщност разбрахме, че вече няма граница. Това е и основната идея на нашия проект- заедно да работим, заедно да създаваме продукти", сподели ръководителят на проекта Йордан Йорданов.
 
Благодарение на работата си по проекта, младежи и преподаватели вече имат много точна представа за състоянието на туристическия бизнес от двете страни на границата и са готови с идеи за изчистване на част от проблемите, които са открили в организирането на туризма в двата региона.

"Всъщност ние открихме много проблеми, които както тук ги има, така и там. Може би открихме начини за решаването им и се надяваме наистина някой да помогне, да ни изслуша и да се заинтригува от нашите предложения. Работата, която свършихме, беше полезна, и мисля, че ще помогне за развитието за туризма като цяло", споделя Силвия от 10-ти клас.

Координаторът на проекта Норка Иванова изказа специална благодарност към заместник областния управител на Видин Николина Ванчева, която е помогнала за осъществяването на проект "Единение- партньорство за знание и добросъседско единство". И обобщава:

"В продължение на една година- от април 2013 до април 2014, Природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I” Видин- водеща организация, и Гимназия Зайчар, Сърбия- партньор, реализираха проекта "Единение - партньорство за знание и добросъседско единство”. Основната цел на проекта  бе създаване на обща стратегия за защита и насърчаване на интереса към богатото и разнообразно културно и традиционно наследство на трансграничната област като основа за сътрудничество, работа в мрежа и регионално сближаване чрез осигуряване новаторски обучения на целевите групи и създаване на устойчива образователна мрежа. Със средства по проекта бяха оборудвани два компютърни кабинета- по един за всеки от парньорите, с най-съвременна компютърна и софтуерна техника. В изпълнение на дейностите бяха  създадени 6 клуба- по три във всяко училище- "Етнографски изследвания", "Географски проучвания" и "Информационни технологии". Участниците в тях преминаха теоретични и практически обучения по теми, неизучавани в училище. Бяха избрани интересни обекти от трансграничния регион и планирани маршрути за проучвателните експедиции. По време на тази изследователска дейност бяха документирани природни и туристически забележителности и етнографски феномени в българската и сръбската част. Бяха организирани работни ателиета, където участниците придобиха практически умения за работа със софтуерните продукти Adobe, обработиха събраните снимки, видео  и аудио записи и подготвиха модели за създаване на интерактивна виртуална уеб карта на региона Видин - Зайчар на три езика; филм за проекта; туристически пътеводител; уебсайт промотиращ проекта; туристическа карта и дипляна. Бяха организирани международните събития: Кръгла маса "Единение", Младежка конференция на тема: "Проблеми на историческия и културен туризъм в трансграничен регион Видин-Зайчар през погледа на младите хора" във Видин и Заключително събитие - фолклорен спектакъл в Зайчар. По този начин бяха популяризирани резултатите от дейностите по проекта сред българската и сръбската общественост. Проектът е адресиран към младите хора от регион Видин - Зайчар и цели формиране на познания и чувствителност към уникалното културно наследство на региона, както и внушаване на чувство за регионална принадлежност и уважение към ценностите на другите народи, етноси и религии. Смятаме, че тези цели са реализирани успешно."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50