Ученици от Козлодуй преписаха "История славянобългарска"

Мария Пенева изрисува корицата на преписа на "История славянобългарска"
Снимка: Людмила Ненчева


Ученици от козлодуйското училище "Христо Ботев" ще връчат на кмета на града Румен Маноев препис на "История славянобългарска". Това е втори препис, който правят учениците.

"По повод 68 години от създаването на нашето училище и по инициатива на учениците беше направен препис на Паисиевата история. Учениците ще връчат преписа на кмета на общината, надявам се той с удоволствие да я приеме и да я запази, за да я показва на бъдещи поколения. Така се запазва паметта българска, а това е много важно за поколенията след нас"- каза за Радио ВИДИН директорът Николинка Тодорова.

В преписването на "История славянобългарска" са участвали около 40 деца от 6 "а" и 6 "б" клас. Преписът е направен за около 2 седмици. Корицата на преписа на Паисиевата история е изработена от Мария Пенева, с помощта на преподавателката й по изобразително изкуство Маргарита Антонова. Листата са събрани и перфорирани с българския трикольор, каза още Николинка Тодорова.

Вижте още
Димитър Делчев и Найден Зеленогорски (от дясно наляво)

Министерство за Северозапада предлагат от Реформаторския блок

Отворено писмо озаглавено "Да спасим Северозапада" са изпратили от коалиция "Реформаторски блок“ до министър-председателя Бойко Борисов. "В писмото настояваме за среща с премиера, за да го уведомим какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се повиши благосъстоянието на Северозапада“, съобщи на пресконференция във Видин Найден Зеленогорски,..

публикувано на 21.02.18 в 18:58

Снимката на 21 февруари 2018 година

Във Видин започва кампания по безплатни прегледи и лечение на смущения в стойката, походката и наличие на гръбначни изкривявания при деца в училищна възраст. Те ще бъдат извършвани в Диагностичен център за ортостатични и мускулно-скелетни смущения, оборудван с последно поколение модерна техника. На пореден протест се събраха пред сградата на съда..

публикувано на 21.02.18 в 17:50

Загробени са изгорелите при пожар във Видин животни

Наскоро пожар изпепели постройка на улица "Редута" във Видин. Изгоряха отглежданите там домашни животни и птици, фуражомелка и предната част на лек автомобил. 35-годишен видинчанин - заподозрян в извършването на палеж, бил задържан в полицейския арест. Според полицията палежът е умишлен. Слушател на Радио Видин обаче сигнализира, че мъртвите..

публикувано на 21.02.18 в 17:33

Времето до края на седмицата

Циклон от Средиземно море е причината за валежите от дъжд и сняг в област Монтана тази нощ. Отново най-голяма е снежната покривка в Чипровци, в равнинната част е валял дъжд, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. До края на седмицата времето ще остане облачно, под въздействието на Средиземноморския..

публикувано на 21.02.18 в 17:20

Видински ученици продават мартенички в подкрепа на онкоболни деца

Основно училище "Любен Каравелов"- Видин се включи в националния конкурс "Мартеничка с кауза" , организиран от Националния научен експедиционен клуб "ЮНЕСКО". Мотото на инициативата е "Купи мартеничка - подари здраве на онкоболно дете!". Най- активно в изработването на червено-белите изделия се включили учениците от начален етап. "Каузата е с цел..

публикувано на 21.02.18 в 16:32

Взрив рани работник във Враца

Човек обгоря при трудова злополука в западната промишлена зона на Враца . Инцидентът е станал днес към 13.45 часа, потвърдиха два независими един от друг източника. Според предварителната информация, е имало взрив в леарна на фирма „Вега 03“. Пострадал е един работник, който бил откаран с линейка в спешния център на врачанската болница. От..

публикувано на 21.02.18 в 15:52