Ученици от Козлодуй преписаха "История славянобългарска"

Мария Пенева изрисува корицата на преписа на "История славянобългарска"
Снимка: Людмила Ненчева


Ученици от козлодуйското училище "Христо Ботев" ще връчат на кмета на града Румен Маноев препис на "История славянобългарска". Това е втори препис, който правят учениците.

"По повод 68 години от създаването на нашето училище и по инициатива на учениците беше направен препис на Паисиевата история. Учениците ще връчат преписа на кмета на общината, надявам се той с удоволствие да я приеме и да я запази, за да я показва на бъдещи поколения. Така се запазва паметта българска, а това е много важно за поколенията след нас"- каза за Радио ВИДИН директорът Николинка Тодорова.

В преписването на "История славянобългарска" са участвали около 40 деца от 6 "а" и 6 "б" клас. Преписът е направен за около 2 седмици. Корицата на преписа на Паисиевата история е изработена от Мария Пенева, с помощта на преподавателката й по изобразително изкуство Маргарита Антонова. Листата са събрани и перфорирани с българския трикольор, каза още Николинка Тодорова.

Вижте още

Промяна на движението във Видин

От   началото на месец август е въведено еднопосочно движение по следните улици в град Видин:   - Улица „Горазд” ,  в учасътка от кръстовището с бул. „Панония” до кръстовището с улица „Яворов”. От дясно по посока на движението се обособява зона за улично паркиране.   - Улица „Бузлуджа” става еднопосочна със задължителен завой..

публикувано на 17.08.18 в 17:40

Следим в интернет археологическите разкопки на Рациария

Античният град Рациария вече има страница във Фейсбук, на която се публикува информация за хода на археологическите разкопки на обекта. Това съобщи археологът от видинския музей Ваня Ставрева : "Вече втора седмица работим на обекта, разкриваме архитектурни структури, които ще бъдат представени в края на този проучвателен сезон. Това, което се случва..

публикувано на 17.08.18 в 16:11

Кметът на Видин инспектира парк "Владикина бахча" и призова да се пази общинското имущество

Кметът на Видин Огнян Ценков посети парк "Владикина бахча". След среща с граждани, които поискаха паркът да се поддържа както другите два, бяха поставени нови пейки и кошчета. Поли Тодорова сподели пред кмета, че вече има счупени едно кошче и една пейка. "Вече е нещо по- друго. Постарахте се. Всички пейки бяха изпочупени, изкъртени. Вече има една..

публикувано на 17.08.18 в 15:48

Сватба пред Стамбол капия вдигат видинчани

Диана Ортова и Пламен Стефанов днес ще сключат граждански брак пред Стамбол капия във Видин. От обяд бъдещото семейство и техни приятели почистват и подготвят мястото за сватбения ритуал, който ще бъде тази вечер от 18.00 часа. "Това ще бъде изнесен ритуал. В момента се сглобява арката, която ще бъде отзад. Ще си имаме арка от стълби, която ще..

публикувано на 17.08.18 в 14:50

"Мездренче" първи на Международния фестивал на изкуствата в Ахелой

Детски танцов състав "Мездренче" с художествен ръководител Йоанна Аспарухова се представи отлично и спечели симпатиите на публиката на Международния фестивал на изкуствата "Радост на брега" в град Ахелой. Във фестивала участваха над 1000 деца от България, Словакия, Румъния, Унгария, Израел и Индия. Отличното представяне на "малките..

публикувано на 17.08.18 в 12:45

"Бели нощи" в Бели извор

За поредна година, във врачанското село Бели Извор беше открит фолклорният фестивал "Бели нощи“. По традиция, културната програма продължава 3 дни, като в нея организаторите са предвидили вечерни концерти. Начало на седмото издание на фестивала даде кметът на Бели Извор Кирил Илиев, който приветства гостите и всички участници в..

публикувано на 17.08.18 в 11:41