Ученици от Козлодуй преписаха "История славянобългарска"

4
Мария Пенева изрисува корицата на преписа на "История славянобългарска"
Снимка: Людмила Ненчева


Ученици от козлодуйското училище "Христо Ботев" ще връчат на кмета на града Румен Маноев препис на "История славянобългарска". Това е втори препис, който правят учениците.

"По повод 68 години от създаването на нашето училище и по инициатива на учениците беше направен препис на Паисиевата история. Учениците ще връчат преписа на кмета на общината, надявам се той с удоволствие да я приеме и да я запази, за да я показва на бъдещи поколения. Така се запазва паметта българска, а това е много важно за поколенията след нас"- каза за Радио ВИДИН директорът Николинка Тодорова.

В преписването на "История славянобългарска" са участвали около 40 деца от 6 "а" и 6 "б" клас. Преписът е направен за около 2 седмици. Корицата на преписа на Паисиевата история е изработена от Мария Пенева, с помощта на преподавателката й по изобразително изкуство Маргарита Антонова. Листата са събрани и перфорирани с българския трикольор, каза още Николинка Тодорова.

Галерия

Вижте още

"На добър час" за зрелостниците от ГПЧЕ "Йордан Радичков"

От Гимназията с преподаване на чужди езици „ Йордан Радичков “ във Видин тържествено изпратиха випуск 2019. В залата на Общински съвет-Видин посрещнаха знамето на училището, а ученици изпяха училищния химн, в който са и думите, станали девиз на училището: „Бъди невероятен!“. 4.85 е средният резултат за гимназия на държавните зрелостни изпити по..

публикувано на 20.06.19 в 18:05

Снимката на 20 юни 2019 година

Още един спорт ще се развива във Видин. Днес в училище "Петко Рачов Славейков" се състоя концерт-представяне на новооткрития клуб по художествена гимнастика "Вида-Видин". Акция на Специализираната прокуратура и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е проведена в квартал "Раковица" в Берковица и видинското село Арчар. Поне петима..

публикувано на 20.06.19 в 18:00

Белоградчишко училище се готви за новата учебна година

215 ученици завършиха успешно началния етап на обучение в Начално училище "Васил Левски" в Белоградчик. 9 са паралелките от I- ви до IV- ти клас. В училището функционира и една подготвителна група с 23 деца. 39 ученици, завършили IV-ти клас, ще сменят училщето и ще започнат V- ти клас в Средно училище "Христо Ботев". Какво предстои през лятната..

публикувано на 20.06.19 в 16:31
бълхи комари кърлежи обработка парк видин

Продължават обработките срещу комари в община Видин

След като Община Видин изтегли по-рано планираните по график обработки срещу комари, заради по-голямата популация на насекомите тази година, снощи бе извършена имагоцидна обработка на територията на целия град. Тази вечер, при благоприятни метеорологични условия такава обработка ще има и във всички населени места по поречието на река Дунав.  До края..

публикувано на 20.06.19 в 15:27

Враца посреща Национален събор "Леденика"

Хиляди се чакат в Балкана над Враца за ІV- тото издание на Националния фолклорен събор "Леденика"- това призна кметът на града Калин Каменов : "Това ще бъде един своеобразен празник на българщината, предвид фактът, че ще е събитие, свързано с възстановката на голяма част от българските обичаи, които се срещат в различни краища на..

публикувано на 20.06.19 в 14:55

Започват ремонтни дейности с европейски средства в Хайредин

Предстои да започнат ремонтни дейности на детската градина, училището и 3 парка във врачанското село Хайредин. Проектите ще се реализират със европейски средства, това каза за Радио ВИДИН кметът на Община Хайредин Тодор Алексиев : "Кандидатстването е одобрено, парите са преведени и вече има фирми изпълнители. Ремонтът на детската градина включва..

публикувано на 20.06.19 в 14:53

Петима арестувани за лихварство при спецакция в Берковица и Арчар

Акция на Специализираната прокуратура и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е проведена в квартал "Раковица" в Берковица и видинското село Арчар.  Поне петима души са арестувани в Берковица като част от организирана престъпна група, занимаваща се с лихварска дейност, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.  "Иззети са..

публикувано на 20.06.19 в 14:38