В очакване на Дунавския сал

Снимка: www.danube-raft.eu

За втора поредна година по Дунав ще върви сал за пътешествие и атракции. Можем да го наречем най-голямото лятно събитие по река Дунав. То започва на 21-ви юни от сръбския град Неготин. Преди дни екип на РАДИО ВИДИН се срещна с инициатора на цялата идея за Дунавския сал, Юрген Айзеле и с Иван Панкев, съорганизатор и преводач на германеца. Оказва се, че долното течение на Дунав е зона, която в бъдеще трябва да се развива.

"Много хора от Западна Европа говорят колко важен е Дунав, говорят за Дунавската стратегия, но всъщност само се дискутира, а нищо реално не се случва. Много са проблемите, свързани с река Дунав- лошия воден път; пясък и други отлагания се натрупват от Западна Европа в долното течение. Те трябва да се изкопават със специални багери, но за тази процедура България се нуждае от 1 до 2 години, само за да получи разрешение. Тази година Дунавският сал ще пътува от сръбския град Неготин до румънския Тулча, около 850 км. Трябва да се събуди у хората идеята за неизползвания потенциал на Дунав като туристически регион", казва Юрген Айзеле.

Юрген Айзеле ( вдясно) и Иван ПанкевКак може да се активизират хората от Дунавския регион?

"Дунавският сал са 40 дървени трупи от гората, всеки може да го направи. Но идеята е нещо повече. Младите хора в нашия екип са много, те имат желание да променят света. Проблемът е, че те познават обстановката само в собствения си град. Дунавският сал има за цел да събере хората отвъд границите. При това те ще могат да се информират за перспективите на икономическите региони и активностите на неправителствения сектор", съобщава още инициаторът на идеята за Дунавския сал.

СнимкаТази година дървеният Дунавски сал в България ще има 8 главни спирки, както и 8 в Румъния. Идеята е на всяка от спирките да се остане по няколко дни. На 25-и юни салът идва във Видин. След това ще отплава за Лом, Козлодуй, Оряхово, село Остров, пресича се румънския град Зимнич и се отива в Свищов, Русе, румънския Гюргево, след това в Тутракан, Силистра и румънския Кълъраш.

"На всяка спирка ще се състоят изложби, концерти, светлинни шоута. После салът продължава да пътува извън територията на България. Плаването му ще продължи около 70 дни. Маршрутът на Дунавския сал е почти двойно по-дълъг от миналогодишния", разказва Иван Панкев, съорганизатор на инициативата.

Цялото интервю с Юрген Айзеле и с Иван Панкев чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Малките звездички" от 24.09.2017 година

Без не искам, не и не мога , това са правилата днес в предаването, и без нарушения . Отвеждаме ви в четвърта група "Усмивка" на видинската детска градина "Желязко Попниколов" на проверка, да инспектираме, да установим и уловим тези, които тъпчат общоприетите норми и ред. Да видим сега, кой, кого подбра!

публикувано на 24.09.17 в 14:05

"Неделник" от 24 септември 2017 година

Есен е вече. Хубав сезон. А "Неделник" брой 173 вече е на сайта. За начало отново разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това колегата от Програма "Христо Ботев" на БНР, Петя Талева ще ни заведе там където... "Дъхави теменуги, цвят от зюмбюл, от ароматични ябълки, трендафил,..

публикувано на 24.09.17 в 13:57

С аромат на есен в "Пица на парче"

"Вятър в градините, сенки в смокините..", сбогом на лятото и здравей на есента! Есента е нова пролет - всеки лист е цвят! Жълти, кафяви, червени и златни, ние сме Нора и Гери и идваме при вас с аромат на чушкопек, защото през есента това е ароматът на истинската жена ;) А според вас на какво мирише есента? На дъжд, на дюли и вкусно..

публикувано на 23.09.17 в 12:33

Денят на независимостта в Северозапада

Денят на независимостта бе отбелязан във Видин с тържествена церемония на площад "Бдинци". Видинчани дойдоха на централния площад, за да почетат делото на предците ни, довело до независимостта на България: "Чувстваме се българи... Гордеем се, че е имало хора, които са мислили за тази държава... Какво означава да си независим? Да си "ковеш" сам..

публикувано на 22.09.17 в 18:04

В скута на Люта

Днес ви представяме историята на село Владимирово, община Бойчиновци, някогашната Люта. Селище с древна история, разказана от Петър Алексиев Спасов-Синигерски , родом от Люта. Той е автор на книгата "История на село Владимирово". Историята, както казва нaшият събеседник, е дело на всички хора от родното му село, а написването й станало спонтанно...

публикувано на 22.09.17 в 16:01

Как да се спре разгонването на котката

Днес в "97 лапи и една опашка" ще обърнем внимание на стопаните, които имат котки у дома. Знаете, че разгонването е част от живота на домашния любимец два пъти годишно. Повечето собственици на котки не очакват с нетърпение любимата им писана да се разгони, защото това неизменно води до поредица от безсънни нощи. В този период котките са..

публикувано на 22.09.17 в 15:00