Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на Дунавския сал

Снимка: www.danube-raft.eu

За втора поредна година по Дунав ще върви сал за пътешествие и атракции. Можем да го наречем най-голямото лятно събитие по река Дунав. То започва на 21-ви юни от сръбския град Неготин. Преди дни екип на РАДИО ВИДИН се срещна с инициатора на цялата идея за Дунавския сал, Юрген Айзеле и с Иван Панкев, съорганизатор и преводач на германеца. Оказва се, че долното течение на Дунав е зона, която в бъдеще трябва да се развива.

"Много хора от Западна Европа говорят колко важен е Дунав, говорят за Дунавската стратегия, но всъщност само се дискутира, а нищо реално не се случва. Много са проблемите, свързани с река Дунав- лошия воден път; пясък и други отлагания се натрупват от Западна Европа в долното течение. Те трябва да се изкопават със специални багери, но за тази процедура България се нуждае от 1 до 2 години, само за да получи разрешение. Тази година Дунавският сал ще пътува от сръбския град Неготин до румънския Тулча, около 850 км. Трябва да се събуди у хората идеята за неизползвания потенциал на Дунав като туристически регион", казва Юрген Айзеле.

Юрген Айзеле ( вдясно) и Иван ПанкевКак може да се активизират хората от Дунавския регион?

"Дунавският сал са 40 дървени трупи от гората, всеки може да го направи. Но идеята е нещо повече. Младите хора в нашия екип са много, те имат желание да променят света. Проблемът е, че те познават обстановката само в собствения си град. Дунавският сал има за цел да събере хората отвъд границите. При това те ще могат да се информират за перспективите на икономическите региони и активностите на неправителствения сектор", съобщава още инициаторът на идеята за Дунавския сал.

СнимкаТази година дървеният Дунавски сал в България ще има 8 главни спирки, както и 8 в Румъния. Идеята е на всяка от спирките да се остане по няколко дни. На 25-и юни салът идва във Видин. След това ще отплава за Лом, Козлодуй, Оряхово, село Остров, пресича се румънския град Зимнич и се отива в Свищов, Русе, румънския Гюргево, след това в Тутракан, Силистра и румънския Кълъраш.

"На всяка спирка ще се състоят изложби, концерти, светлинни шоута. После салът продължава да пътува извън територията на България. Плаването му ще продължи около 70 дни. Маршрутът на Дунавския сал е почти двойно по-дълъг от миналогодишния", разказва Иван Панкев, съорганизатор на инициативата.

Цялото интервю с Юрген Айзеле и с Иван Панкев чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50