Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли работа за непълнолетните във Видин?

3
Кристиян и Иглика във Феникс кафе
Снимка: Phoenix Cafe and tea room
Трудът на непълнолетните и малолетните лица е под специалната закрила на българското законодателство. Всички непълнолетни и малолетни лица могат да полагат труд само след дадено предварително писмено разрешение от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" към министъра на труда и социалната политика. Правният режим на полагането на труд от непълнолетни и по изключение от малолетни лица е установен в Кодекса на труда. Изискванията към работодателя, решил да наеме ненавършили 18 години младежи са доста- изискват се много документи, каза за Радио ВИДИН Тодор Вълчев, директор на Инспекцията по труда във Видин.

"Работодателите, които искат да наемат непълнолетни и малолетни лица трябва да отправят писмено искане до дирекциите "Инспекция по труда" и да приложат следните документи- описание на вида работа, която ще извършва лицето, след това резултатите от оценката на риска, на които може да бъде изложено лицето, списък на идентифицирани рискове на работното място, заедно с протоколи от извършените измервания на фактори от работната среда. След това се прилагат мерки за защита здравето и безопасността, списък с осигурените при необходимост лични предпазни средства. Прилага се и карта за проведен предварителен медицински преглед и копие от медицинско заключение за годност на лицето за работата, за която кандидатства. Посочва се разпределението на работното време за лица от 15 до 16 години, и писмено съгласие от родител, попечител или настойник за сключване на трудов договор за лица между 14 и 15 години. Необходима е още писмена декларация че родителят е уведомен за възможните рискове в работата."
- посочи Тодор Вълчев.
 
Работният ден не може да продължи повече от 7 часа, не повече от 5 дни в седмицата, непълнолетните не могат да работят и след 20:00 часа, което може би една от причините да не се наемат непълнолетни за сезонната работа, която е предимно за сервитьори и бармани.

"До момента в инспекцията по труда във Видин са постъпили от двама работодатели искания за наемане на работа на лица, ненавършили 18 години. Дадени са разрешения за наемане на 5 такива лица"- допълни Тодор Вълчев.  

Феникс кафе е един от двамата работодатели, осмелили се да наемат млади хора да ги обучат и да работят за тях. Стопаните на кафето за себе си казват, че то е създадено да помага на млади хора от Дома за деца в Ново село. Вече имат двама млади помощници, които им помагат в съботните дни. След месеци търсене на разрешителни и събиране на другите документи, които се изискват по закон, в кафенето работа намериха Кристиян и Иглика.

"Започнахме през ноември миналата година - да се интересуваме и да събираме документи. Младежите започнаха работа през юни тази година - а през цялото това време от ноември поради различни причини, трябваше да се свържа с различни институции, отне ни доста дълго време за да получим разрешение двете деца от Дома в Ново село да работят в кафето."- обясни собственикът на Феникс кафе Мик Купър.

СнимкаДългата процедура в България не отказала англичанина от идеята си да помага на млади хора и така взел разрешение при него да работят двамата младежи от Дома в Ново село. За сега работят само в събота, но ще помислят и за повече часове. Дават им и заплата, надяват се да успеят да има дадат нужните умения:

"Дойдох тук с амбицията да помагам на млади хора- да ги обуча как да бъдат гостоприемни, как да правят кетъринг, да работят в кухня и да работят с хора. Така един ден ще си намерят добра работа и ще се отърват от беднотията. Трудно е да убедиш младите хора, че е по-важно да се учиш, да имаш умения, отколкото да печелиш пари незабавно. Младите искат това без да полагат усилия, тук при вас. В Англия младежите ще положат повече усилия за да се обучат, и след това ще започнат "да се катерят по стълбата", и след 7 до 10 години например ще станат майстор готвачи. През това време ще трупат опит."- каза още Мик Купър.

Идвайки от чужда държава, той е категоричен, че образованието на младите хора е едно от най-важните неща за едно правителство и че трябва държавата да инвестира в собственото си бъдеще- така че младите да си останат тук.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40