Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Млади хора вдъхновяват млади хора"- това е мотото на The Bridge във Видин

2
The Bridge 2014
Снимка: Радио ВИДИН
От няколко дни във Видин се случва един младежки фестивал, доказал се през петте години успешна реализация. Това е The Bridge- фестивалът, в който деца и младежи развиват своите умения, талант или влечения в различни видове изкуство. По-рано миналата седмица ви представихме в "Цветовете на деня" част от организацията и Михаела Попова, която ни каза, че тазгодишното издание е събрало рекорден брой участници. От днес до края на The Bridge, всеки ден ще ви разказваме подробности за това какво се случва в лагера и на какво се учат децата. Този понеделник следобед ви пускаме части от откриването, което беше в събота вечер до крепостта "Баба Вида". Тогава бяха представени и ръководителите на работилниците по музика, театър, рисуване и много други. Кои са те?


Зам. кметът на Видин получава тенискаОбщо работилниците са 12, от тях 5 са свързани с музика, а 7 са "арт-школите". В The Bridge младежите се обучават по музика, пеене, ударни инструменти, бас, китара, хип-хоп, рисуване и пластични изкуства, графити, handmade, фотография, театър, комедия и танци. Чак когато ги събрах всички на едно осъзнавам колко много са те наистина. Едно от забележителните неща в това събитие е присъствието на популярни български лица, които, въпреки своите ангажименти, са проявили желание да дойдат в нашия Видин и да се занимават с деца и младежи. Едно такова момиче е поп изпълнителката Михаела Филева, която каза за Радио Видин, че:

"При The Bridge има някаква магия и ще се радвам да бъда отново част от нея". Заедно с нея "ментор" по музика е Мишо, вокалистът от рок бандата Good Music Society, който през цялото време представяше хората, благодарение на които The Bridge отново се провежда.  

Луиза Григорова пък, позната от феновете на българския сериал "Стъклен дом", е ръководител на работилницата по театър, заедно с актрисата и нейна колежка Весела Бабинова. Те разказаха за тяхната задача във фестивала, както и какво могат да научат децата от всичко това. Разговорът очаквайте в сряда следобед в "Цветовете на деня".

китаристът Васил КрумовThe Bridge- един от най-вълнуващите фестивали за млади хора в България. Той е факт вече във Видин. По китара младежите ще попиват знания от Васил Крумов, по бас ще преподава Станислав- Станкето, който идва от Бургас и докато се върне в родното си градче ще навърти 1 300 километра. Това не е проблем за него, защото е дошъл да поработи и да се забавлява. Да не забравим и workshop-ът по хип-хоп начело с Георги Николов- Гопето и видинския рапър IMP (Ицака е родом от Видин и е добре познат сред младежите, слушащи бг хип-хоп).

Handmade е една интересна нова работилница. Водена е от Деси, която се занимава с интериорен дизайн, и Кристин- с графичен. Благодарение на тях лагерът на фестивала изглежда свежо и креативно. С танците се занимава Неделя Ганчева. За нея казват, че има имен ден всяка седмица. Ще почерпи в неделя (в кръга на шегата). Рисуване, фотография, графити, комедия и танци са другите школи.

Георги Николов- ГопетоОстанаха няколко работилници и хората, които отговарят за тях. За да разберете кои са и да наваксате с информацията около откриването на младежкия фестивал The Bridge, чуйте звуковия файл. От Радио Видин пожелаваме успех на участниците, забавлявайте се и не забравяйте, че "светът има нужда от истински хора". Именно това каза при откриването фотографът Калин. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50