Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 юли 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН


На мястото на прекършените в началото на месеца кълбовидни акации бяха засадени други. Новите седем дръвчета вече красят любимата за разходка на видинчани ул. "Търговска". Освен акациите, в комбинираните съоръжения цветарник-пейка вече има и цветя. Припомняме, че кметът на Видин Герго Гергов подари на града общо 26 кълбовидни акации по повод раждането на дъщеричката си Лора, но част от дръвчетата станаха обект на недоброжелатели. Поради зачестилите прояви на вандализъм, Община Видин призовава всеки, който стане свидетел на подобни действия, да информира своевременно органите на реда.

С 845 000 лева да бъде актуализиран бюджетът на община Монтана, решиха на редовното си заседание общинските съветници. В докладна записка кметът Златко Живков аргументира исканите промени с отстраняване на  щетите, които дъждовете са нанесли на инфраструктурата в града и селата, както и с увеличени разходи за ремонтни дейности. Ремонти на покривите на библиотеката и театъра, покрив на читалището в с. Горна Вереница, доизграждане на водопровода в с. Липен, както и осигуряване на 150 000 лева за саниране сградата на Обединен детски комплекс- Монтана по проект "Красива България".  

Община Белоградчик получава 420 хиляди лева за преодоляване и предотвратяване на последствията от пролетните бедствия, предизвикани от проливните дъждове. Парите са одобрени с постановление на Министерския съвет.
"Общо средствата, които са отпуснати за община Белоградчик са 420 хиляди лева за седем обекта.Три моста- два в с. Върба и един в с. Праужда, ще се ремонтират и възстановят с тези средства. Покривните конструкции на СОУ "Христо Ботев" в Белоградчик и на църквите в с. Салаш и с. Рабиша ще бъдат подменени"- уточни заместник кметът на Белоградчик Росен Младенов. В момента се подготвя документацията за обществена поръчка и се очаква до края на седмицата тя да бъде пусната.

Близо 23 литра на квадратен метър се изсипаха в Монтана тази сутрин. Поройният дъжд падна в рамките на около 45 минути. Шахтите не успяха да поемат голямото количество вода и в ниските части на Монтана се получиха завирявания. Канал "Извора" излезе от коритото. Имаше и изгаснали коли във водата. Спасители са отводнявали мазе на къща на булевард "Хаджи Димитър", както й в района на булевард "Христо Ботев", до пешеходния светофар, срещу пазара. Там водата е била около 40 сантиметра. Наводнени са били коридори и стълбища в сградата на Общината и част от парк "Огоста". От Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин съобщиха, че при тях не са подавани сигнали за наводнени обекти.

Въздушното пространство над Монтана и Враца е изчистено и служители на Агенцията за борба с градушките са в готовност за изстрелване на ракети към градоносните облаци, съобщи тази сутрин за Радио ВИДИН инж. Николай Николов, директор на Изпълнителната агенция "Борба с градушките". До момента сме изстреляли над 11 000 противоградови ракети, като за цялата минала година те са само 5 100. В района на Видин, Враца и Монтана има 75 ракетни площадки. Полигоните са в Грамада, в Долно Церовене и в Бърдарски геран". Изпълнителна агенция "Борба с градушките" защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен.

Над 530 молби за отопление са приети в Дирекция "Социално подпомагане" в Белоградчик от началото на месеца. Практиката в повечето села на общината е кметските наместници да помагат на хората при попълването, социалните работници после само ги събират. Хората предпочитат да се снабдят с дърва чрез Общината, която ги предлага на 35 лева за кубик. Размерът на целевата помощ за отопление е 65,72 лева месечно или 328,60 лева за целия отоплителен сезон. Крайният срок за подаване на молби в дирекциите "Социално подпомагане" е 31 октомври 2014 г. Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер. Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца - 1 ноември 2014 г. до  31 март 2015 г. или общо 328,60 лева.

До края на юли е срокът в който фирми и физически лица от област Видин могат да подават декларация за дължими данъци за второто тримесечие на 2014 година, съобщиха от регионалния офис на приходната агенция. От там допълват, че всяко предприятие или самоосигуряващо се лице, което изплаща на физически лица доходи извън тези по трудов договор и е задължено да удържа данък, трябва да подаде декларация за дължими данъци. До момента от област Видин такива декларации са подали 536 фирми и физически лица.  
   
Маломерните паралелки в Община Берковица през следващата учебна година се очертава да бъдат 14. 7 от тях са в Основно училище "Г. С. Раковски" с. Бързия, 1- във Второ основно училище "Христо Смирненски" , 2- в Трето основно училище "Иван Вазов" и  4- в Гимназия "Д-р Иван Панов" в Берковица. 135 първокласници  се очаква да прекрачат за пръв път школския праг през предстоящата учебна година. Първи клас няма да бъде сформиран в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Замфирово, поради липса на деца. Друг проблем пред образованието в Берковица е извозването на учениците от крайните квартали на града- "Беговица", "Заряница" и "Раковица", което бе премахнато през последните две години. Транспорт е осигурен за учениците от селата и за децата от малцинствата, които посещават детските градини.

Общо 11 читалища в Община Видин получават допълнително целево финансиране от държавата за подпомагане на дейността им. По направление "Частични ремонтни дейности по сградите на читалищата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства" са предвидени следните суми за читалищата: 15 000 лв. - за "Съзнание 1928", с. Кошава; 6 500 лв. - за "Цвят 1870", гр. Видин; 3 000 лв. - за "Светлина 1922", гр. Дунавци; 1 500 лв. - за "Съзнание 1928", с. Каленик, 15 000 лв. - за "Светлина 1926", с. Сланотрън и 8  000 лв. - за "Просвета 1937", с. Кутово. Пари по направление "Художествено-творческа дейност и попълване на билиотечния фонд" са отпуснати за: "Радост 1929", с. Търняне и "Цвят 1870", гр. Видин - по 2 000 лв.; за "Светлина 1922", гр. Дунавци и "Съгласие 1936", с. Слана бара - по 1 400 лв. и "Св. Паисий Хилендарски 1926", с. Иново - 700 лв. По 800 лв. и 1400 лв. получават съответно читалищата "Самообразование 1927", с. Капитановци и "Просвета 1927", с. Покрайна за техническо оборудване, библиотечен и друг специализиран софтуер.

С молитва от свещеник Димитър стартира спешен ремонт на Храм "Св. Георги Победоносец" в берковското село Песочница. Църквата е построена през далечната 1861 и сега сградата е в плачевно състояние. Ремонтът се извършва със съдействието на кмета на Общината. Ще бъде възстановен и пътят до Църквата, който пороите отнесоха напълно. По покрива ще работят местни хора от църковното настоятелство, ръководени от резбаря Борислав Тодоров. Очаква се работата да продължи около 2 месеца.

Враца е единственият град в България, в който през септември ще се състои световният алпийски събор "Petzl rock trip". Съборът ще се проведе от 15 до 19 септември и в него ще вземат участие между 300 и 1000 алпинисти от различни страни, включително световни имена в скалното катерене. Днес се проведе първата работна среща на организационния комитет, който ще подготвя гостуването във Враца на алпинистите. В него са включени представители на организаторите за града - Община Враца и Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан", на РУ "Полиция" и на "Автобусни превози". До средата на август ще бъде подготвен детайлен план с конкретни ангажименти по мащабното събитие. Враца е привлякла катерачите с отвесните скали на прохода "Вратцата", които са най-високи на Балканския полуостров - 400 метра. По тях са трасирани над 140 алпийски маршрута с различна степен на трудност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08