Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Израел: "Шепа хора искат да съсипят райското кътче, сътворено с труд и любов"

Снимка: Валентин Панков

През последните дни една от водещите международни теми е обстановката в Израел и конфликтът с палестинската военна организация Хамас. Как се живее в сянката на дебнещата смърт и може ли да се свикне с подобна ситуация. На този въпрос Снимкаотговарят в "Другата истина" днес българи, които живеят в Тел Авив и околностите му. В Израел има около 50 000 български евреи, там са и онези наши сънародници, които потърсиха нов шанс от 1990 година насам.

Държавата Израел е създадена през 1948 г. с резолюция на ООН. Тя е съвременна частично призната държава в Близкия изток, демократична парламентарна република и единствената еврейска държава в света. В Израел живеят главно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби- мюсюлмани, християни и други. Има и много източноправославни, предимно имигранти от бившия Съветски съюз. В Израел има Палестинска автономия на територията на Западния бряг на река Йордан и ивицата Газа, която е на път да се превърне в отделна държава. Това е Следите от прихванати над Тел Авив ракетиофициалната справка за страната и косвено- за ситуацията в страната. А ето каква е истината за обстановката там през погледа на българи, които живеят в Израел. 

"Ежедневно се изстрелват ракети към близките градове до ивицата Газа. Вчера три пъти имаше сирени за тревога, днес- само веднъж, но не се знае до довечера какво ще стане", разказва Красимира Миткова от Видин, която повече от 9 години живее в Ришон ЛеЗион- 250 000-ден град в Израел, отстоящ на около 20 км от Тел Авив. 

"При днешната бомбандировка ракета е паднала в съседен град като е улучила жилищна сграда. Тук обаче стриктно спазват указанията какво да правят, когато има сирена, всички влизат в скривалищата и по принцип жертвите са много малко. Още повече- израелците имат прихващачи- защитната система "Железен купол", която пази населените места. Спор няма - Снимкаобстановката е напрегната, но хората са много единни и заедно преживяват всичко. Човек обаче трябва да е тук, за да разбере за какво става дума. И не е вярно, че местните са окупатори, сепаратисти и т.н.- просто хората защитават семействата и територията си. Тук терористите прокопават подземни тунели до детски градини и жилищни сгради, взимат заложници и ги използват като жив щит при преговорите си с израелските власти. Не може терористи да навлизат в територията ти, да убиват войниците ти, да обстрелват мирните жители и ти да стоиш и да си хуманен... Хората тук стоят плътно зад правителството и казват: "Стига вече, искаме проблемът да бъде разрешен докрай", разказва за обстановката в страната, където живее и работи Красимира.   

Ето и още мнения на българи, които живеят в околностите на най-големият и красив град на Израел, Тел Авив:
 
Снимка"Ситуацията в момента е малко напрегната, но тя тук винаги е била такава. Шепа хора искат да съсипят райското кътче, което е сътворено с много труд и любов. Като погледнеш от самолета, навсякъде около Израел е пустиня! Само тук е Райска градина! И всички около тях искат да вземат това наготово! Когато Израел се изтегли от Газа, остави там Райско място. Сега е пустош. Това искат хамасци и всички като тях!

Пустинята Негев в ИзраелИначе животът си тече в нормалните граници. Хората ходят на работа. Вчера бяхме на плаж беше пълно с деца, тъй като сега е сезонът на отпуските. В Израел имат съвършена система за защита и прихващат всички терористични ракети. Хората имат безупречна дисциплина и не разсъждават като нас. Щом е казано да се крият при сирените, просто го изпълняват!

СнимкаА що се отнася до другото- не може в детската градина в Газа играчките за децата да са автомати и танкове!
Промиват им мозъците още от малки. Изстрелват ракетите от болници, училища, джамии, частни домове, за да не могат след това израелците да хвърлят бомби там. От няколко дни малко отслабна атаката, явно са свършили боеприпасите. Иначе, атаките тук са ежедневие. Хората обаче са свикнали... Разбира се, че е опасно. В България също е опасно. Могат да те пречукат за 2 лв
!", разказват други наши сънародници на работа в Израел- тъжна, но вярна констатация.


Какво още разказват българите за ситуацията в Израел, какво работят те там, смятат ли да се завърнат в Родината. Това и още информация за това с колко внесените в България емигрантски пари са повече от чуждите инвестиции у нас, както и изпълнения на едни от най-известните израелски певци като Сарит Хадад, Коби Перец, Ищар и Офра Хаза, ще чуете в звуковия файл.

Снимките, използвани в материала, са личен архив на Валентин Панков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50