Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 юли 2014 година

Снимка: Община Видин

Експертна комисия ще огледа на място щетите в катедралния храм "Св. Димитър Солунски" във Видин, нанесени от силния вятър и постоянните валежи през последните дни, съобщиха от пресслужбата на Общината.
Комисията е сформирана със заповед на кмета Герго Гергов, след сигнал от председателя на катедралния храм архимандрит Поликарп, за възникналите проблеми. В катедралата има пукнатини и течове. Трябва да бъде подменена и външната покривна конструкция, която на места е изцяло разрушена. В 14-дневен срок комисията трябва да се произнесе с протокол за щетите от настъпилото бедствие и ще информира Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за евентуалното  отпускане на средства, с които да се направи ремонт на проблемните места.

Кабинетът "Орешарски" подаде оставка минути преди 18 часа днес.
Тя е била депозирана в деловодството на Народното събрание, е съобщил председателят на парламента Михаил Миков, цитиран от БНТ.

Държавни звена в Монтана все още дължат пари за местни данъци и такси. 400 000 лева дължи Областната дирекция на МВР и пожарната, 150 000 лева пък са задълженията на болницата, съобщи кметът Златко Живков. "Неприятното е, че най-големите длъжници, бих казал вече в топ 5 на юридическите лица, е Министерството на вътрешните работи. Искам да подчертая, че това не е по вина на Областната дирекция на полицията. Хората не са виновни, че са второстепенни, а някои третостепенни разпоредители."

Община Видин ще осигури чрез заем от фонд "ФЛАГ" средствата, необходими за собственото финансиране по проекта за водния цикъл на града. 2 686 000 лева е собственото съфинансиране. Заради дългосрочния заем, за който Община Видин ще кандидатства към Фонд за местно самоуправление в България, в злата на Общинския съвет се проведе обществено обсъждане. Общата стойност на проекта "Рехабилитиране и разширяване на водоснабдителната и канализационна система във Видин" е 75 милиона лева. По-голямата част от средствата са по Оперативна програма "Околна среда". Близо 14,5 млн. лв. е националното финансиране, каза секретарят на Община Видин Орлин Василев. Схемата на финансиране и проекта са променени, а собственото участие на Общината е намалено от 15% на 3,58%. Увеличена е и сумата за рехабилитация на водопроводната мрежа, която първоначално е трябвало да бъде 60 млн. лева, каза още Орлин Василев.   

На днешното си заседание Министерският съвет обяви имот - частна държавна собственост за имот - публична държавна собственост. Имотът е със застроена площ от 300,74 кв.м. и се намира на бул. "Хр. Ботев" № 74 в гр. Плевен. Предоставен е за управление на Медицински университет - Плевен за провеждане на учебна и научно-изследователска дейност.

С друго решение Министерският съвет прие Национална стратегия за българските граждани и историческите български общности по света. Стратегията цели създаването на политическа рамка за изграждане на комплексна, дългосрочна и интегрирана държавна политика за българските граждани и историческите български общности в чужбина. Тя се основава на категоричната позиция, че българските граждани - постоянно или временно пребиваващи зад граница, както и българите от историческите български общности в чужбина, са неделима част от българския народ. Стратегически цели са ориентирани към: приобщаване и включване на българските граждани- временно или постоянно пребиваващи зад граница към държавния и обществено-политическия живот в България; съхраняване на българското етнокултурно пространство зад граница; подобряване на миграционния баланс на страната; разпространение на положителния образ на България по света; изграждане и поддържане на българско лоби в чужбина.

Нов асансьор ще заработи скоро в кметството на димовското село Гара Орешец. Макар че сградата е едва триетажна, Община Димово е разработила и спечелила проект за реконструкция на последния етаж. Кметският екип ще се помещава там. Проектът включва изграждане на асансьор- информира кметът на Гара Орешец Костадин Филипов. "Сега в момента сме на 90 процента пред завършване на проекта. Проектът включва изграждане на асансьорната шахта. Реконструкцията включва и саниране на сградата, смяна на дограми и врати, смяна на ел. инсталация, ВиК-то." Проект за подмяна на близо 3,5 км водопровод в селото също предстои да бъде завършен, каза още кметът на Гара Орешец. Настилката и плочите в парка на селото и пред символа на Орешец- самолета, ще бъдат обновени.  

Около 14 000 молби за отпускане на целева помощ за отопление през зимата очакват в дирекциите "Социално подпомагане" от област Враца, заяви началникът на службата Сашка Началнишка. Преди година броят на заявленията беше малко над 10 хиляди. Приемът на документи започна на 1 юли и продължава до 31 октомври, а право на помощ за отопление имат хора, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца е по-нисък или равен на диференцирания минимален праг, допълват социалните. До края на месец септември пък ще се приемат молбите за отпускане на помощи за родители на първокласници. Правителството одобри по 250 лева за децата- първокласници. Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани в първи клас в общинско или държавно училище, а доходът на член от семейството за последните 12 месеца е под 350 лева. Молбите за помощи се подават по местоживеене.

Регионалната здравна инспекция в Монтана глоби собственици на басейни във Вършец, заради отклонения на водата. Санкцията е по 200 лева. На контрол в област Монтана подлежат 24 открити и 6 закрити плувни басейни. Заради непостоянното време част от басейните в област Монтана все още не работят. "До момента са извършени 29 проверки, като са взети за изследване 33 проби от водата за лабораторен анализ", уточни директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Даниела Караилиева. Басейните в региона се намират в Монтана, Берковица, Вършец, Лом и селата Бързия, Спанчевци, Слатина, Цветкова бара, Ерден и Добри Дол. Две от пробите са с отклонения от показателите. Водата е от басейни във Вършец. "При едното отклонение е установено несъответствие по микробиологични показатели на качествата на водата от басейна, което се дължи на некачествено обеззаразяване на водата. При второто нарушение е установено, че е извършено прехлориране на водата във басейна... За установените нарушения са съставени актове на отговорните лица и ще бъдат наложени глоби на стойност 200 лева."  

Почти 40 процента от площите, засети с хлебно зърно във Врачанска област, са ожънати, показват данните на областната дирекция по земеделие във Враца. 109 813 тона пшеница е прибрана в хамбарите от засетите масиви, които са на обща площ от 607 592 декара. Най-добре върви жътвата в община Мизия, където са прибрани 80.77% от посевите. В Мездренско са ожънати 77.78% от площите с жито. За областта средният процент на ожънати масиви е 38.62 на сто. Почти на финалната си права е прибирането на ечемика, допълват от областната дирекция "Земеделие". До вчера е прибрана 93.35% от реколтата при среден добив от декар 427 кг. До началото на тази седмица са били прибрани две трети от засадената маслодайна рапица. Средният добив от декар 273 кг. С най-високи добиви е община Мездра - 380 кг/дка, а най-ниски са добивите в общините Борован и Мизия- по 250 кг /дка.

Спешен ремонт на храм "Св. Георги Победоносец" започна в берковското село Песочница. Началото беше дадено с молитва от свещеник Димитър. Църквата е построена през далечната 1861 година и ремонтирана основно през 1928 г. Сградата сега е в плачевно състояние. Целият покрив е на дупки, счупени са витражите, а из помещението се гонят белки и лястовици. Иконите и олтара не се различават от напластената върху тях мръсотия. Проливните дъждове от последните месеци застрашиха сериозно храма.

Членове на Управителния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ) посетиха гр. Струмица, Македония по покана на Български културен клуб- Скопие (БКСС), неправителствена организация на българите в югозападната ни съседка. Това съобщи Мирослав Гетов от Община Мездра. Представителите на Асоциацията, водени от нейния председател Красимира Германова и от изпълнителния й директор Делян Дамяновски, направиха дарение от книги за библиотеката към новооткрития офис на БККС в гр. Струмица. Освен НАПОС-РБ, сред дарителите са общините Мездра, Созопол, Стара Загора, Бургас и Димитровград. Ценни книги подариха също председателят на Общобългарска фондация ТАНГРА ТанНакРа Петко Колев и градската организация на ВМРО-БНД - гр. Мездра. От името на домакините дарението прие председателят на БКСС Лазар Младенов. По време на тридневната си визита във Вардарска Македония делегацията поднесе цветя пред паметника на загиналите 71 наши воини в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, издигнат в Българското военно гробище в Ново село. Почетена бе и паметта на български офицери, погребани в струмишките гробища. На път за Дойранското езеро гостите се поклониха на лобното място на полк. Константин Каварналиев, произведен посмъртно в чин генерал-майор. За съжаление, през 1966 г. паметникът на полк. Каварналиев е взривен от югославските власти и досега не е възстановен. УС на НАПОС-РБ пое инициативата да предложи на правителствата на Република България и Република Македония паметникът да се възстанови във връзка с предстоящото честване на 100-годишнината от Първата световна война.

Катастрофа край ломското село Добри дол отне живота на двама младежи- на 22 и на 23 години
. Трети е откаран в ломската болница "Св. Николай Чудотворец". "Автомобилът, с който са пътували младежите, се е ударил челно в спрял бус и са починали на място. Със средна телесна повреда към 14:30-15:00 часа е постъпил третият пътник в колата", обясни за Радио ВИДИН директорът на лечебното заведение, д-р Георги Савков. Загиналите младежи са откарани за аутопсия в болницата в Монтана.

Народно читалище "Земеделец" в Ново село се включи в инициативата на дунавските читалища за почистване крайбрежната ивица на голямата река. Стартирала през 2013 г. в с. Долни Вадин, Врачанско  кампанията бързо се подема от водещите читалища по брега на Дунав. Днешният ден обедини 53 човека от всички възрасти, които въоръжени с ръкавици и чували тръгнаха на поход срещу боклуците от площада по ул. "Пристанищна", до пристанището. Оттам към централния плаж на селото и след това по централната фуния  до изходния пункт. Идеята привлече хората, защото се извършва в навечерието на селския събор, който ще се проведе на 26 и 27 юли и е част от общото хигиенизиране на Ново село. В резултат на доброволния труд бе почистен район от близо 6 000 кв. м, който е любимо място за отдих, както и подстъпите към него.

Синя стая беше открита в Монтана с подкрепата на УНИЦЕФ. Помещението е специализирано- ще се използва за изслушване и разпит на деца, каза за Радио ВИДИН Елена Атанасова, програмен директор в УНИЦЕФ. Специалистите, които ще работят в синята стая са преминали специално обучение. Във Видин такава стая функционира повече от година. В нея се разглеждат по няколко случая месечно, каза Надя Стойкова, изпълнителен директор на Института по социални дейности и практики, организацията, която управлява комплекса за социални услуги във Видин.

Във видинската детска градина "Незабравка" посветиха днешния празник на вкусната си био-градинка "Здравка - Незабравка"
. Така родители, учители и деца отбелязаха "Празника на реколтата". Идеята е чрез игра децата да научат много за растенията, за природата, за био-земеделието и за здравословното хранене, каза директорът Лилия Ангелова.

Благотворителен концерт "Видин е солидарен със Североизточна България" ще се проведе на 24 юли, четвъртък, в града. Инициативата е в подкрепа на  засегнатите от наводненията в Добрич. Организатори са Дамският Лайънс клуб "Вида" и Областният съвет на БЧК. Гост- изпълнител на концерта е Ивайло Гюров. Участие ще вземе и самодеен фолклорен състав "Фиданките". Събраните средства от концерта ще бъдат преведени и разпределени от БЧК- Добрич. Минималният размер на дарение е 10 лева. Концертът ще се състои в залата на Симфониетата. Началото е от 18 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39