Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спокойни ли са в старините си възрастните хора в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН


Процентът на възрастните хора и в България и по света нараства. В България процентът им нараства, защото не се раждат млади, а българските младежи емигрират. Крайният резултат е неизбежен- по-малко млади хора трябва да се грижат за по-голяма бройка баби и дядовци.

Грижим ли се подобава за възрастните хора, които си нямат никого, или близките им са далеч, проверихме в една от социалните институции в областта - Дома за възрастни в село Гара Орешец, община Димово. Възрастните хора често са по-чувствителни към отношението към тях от страна на околните, отколкото младите хора, но най-много им тежи самотата, която определят като "страшна болест". Това каза 73-годишната баба Мария, за която се грижат в Социалния дом в Гара Орешец.

Социалния дом в Гара Орешец"У дома няма никой с когото да си говориш, самотата е страшна болест....Тук, в дома ми е много добре, да е жив този, който го направи това за стари хора. Имаме си спокойствие, храна, компания, имаме удобства. Така и децата са спокойни, постоянно се обаждат да питат какво ядохме, почиваме ли си. Синът ми е в София, как да дойде обратно на село да ме гледа, и аз не искам. Първо идвах тук в дома дневна, защото ме беше срам да дойда за постоянно. Но сега като ме натисна неволята дойдох."- разказа пред екипа на Радио ВИДИН баба Мария.

Обикновено у нас след като изгледат и внуците, възрастните хора биват забравени и от деца, и от внуци. Често се превръщат в затворници на собствените си домове с напредването на възрастта, а стане ли трудно обслужването на ежедневните им нужди - тогава е наистина много сложно. Затова много възрастни предпочитат да отидат в Дом, където за тях да се грижи квалифициран персонал.
Освен че се грижат целодневно за 30 възрастни, към Социалния дом в Орешец функционира и дневен център, където хората се срещат, хранят се, и общуват с други на тяхната възраст.

Снимка"Потребители на услугата са хора в пенсионна и предпенсионна възраст. Целим те да не се чувстват изолирани от социалния живот. Дейностите, които се предлагат в Дома са рехабилитационни и медицински грижи, организираме и свободното им време. Имаме трудотерапевт, санитари, фелдшер и две медицински сестри. В сградата на Дома се помещава и Дневен център за стари хора с капацитет 20 лица- идват, хранят се, организираме им мероприятия."
- обясни Валентина Петкова, директор на Социалния дом в Гара Орешец.



Населението на община Белоградчик е в по-големия си процент застаряващо. Голяма част от възрастните хора живеят сами. Клубът на пенсионера и клубът на инвалида са обхванали по-голямата част от тях и се стараят да ги подпомагат в ежедневните им нужди, както и да осигуряват по-голямо разнообразие в социалните им контакт. Наред с това функционира и Дневен център за стари хора, чийто капацитет е 20 души. Посетителите са доволни от грижите за тях, от вниманието и добрите условия. Със своите ниски пенсии те и не мечтаят за нещо повече.

Снимка"Сама съм, с ниска пенсия. Обградени сме с внимание тук, всичко ни харесва, хранят ни, водят ни на екскурзия, чисто е. Има фелдшер, ако се наложи за нещо. Ние пенсионерите не сме за нищо вече, за това сме тук."- разказаха пред Иванка Петрова потребителите на социалните услуги за възрастни в Белоградчик.





Една от стаите за възрастни в Социалния дом в ОрешецДомашният социален патронаж храни и обгрижва 164 човека, като доставя храната по домовете на всички нуждаещи се не само от града, но и от селата на общината. По програма към общината работят и 7 асистенти, които обгрижват 14 стари, самотно живеещи хора в Белоградчишко. В село Салаш функционира и Дом за възрастни хора с деменция. Там са настанени 35 нуждаещи се. В момента се работи по изграждането на два Центъра за настаняване от семеен тип в Салаш и Дъбравка, в които тези хора да бъдат настанени. 


Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21