Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 юли 2014 година

Пороен дъжд с интензитет от 41 до 49 литра на кв.м. връхлетя нощес видинското село Ново село. Хората останаха без ток за повече от три часа и загубиха голяма част от зеленчуковата си продукция.
Снимка: Светла Бондова
Всички дежурни екипи от структурните звена на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  Видин са в готовност за реакция при евентуални интензивни дъждове и локални наводнения. Според синоптичната прогноза за утре, 29 юли, над Западна и Централна България отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, в следобедните часове на места интензивни и придружени с гръмотевична дейност. Припомняме ви, че през изминалото денонощие над селищата от Видинско паднаха по близо 50 литра дъжд на кв.м. Проливният дъжд нанесе щети на стотици декари земеделски земи, дворове, градини, зелени площи, паркове. Утре ни чакат нови 30-40 литра дъжд на кв.м.

С интензивни светкавици и гръмотевици започна силната лятна буря, която снощи връхлетя видинското село Ново село. Поройният дъжд повали конструкции с домати, пипер и други култури в градините на хората. Бурята прекъсна електро захранването за три часа и причини повреда в уличното осветление, което остана да свети до късно тази сутрин. В различнте краища на селото са измерени стойности на валежите от 41 до 49 л/кв.м., по сведения на земеделски производители и институции. Почвата едва е успяла да поеме големите количества дъждовна вода. По-силни пориви на вятъра и по-интензивен е бил валежът в долния край на селото и по бреговете на река Дунав. "Разминахме се поне без градушка", коментират земеделските производители, които днес започнаха да оглеждат и описват щетите.

80% от домакинствата в България живеят с доход под необходимия минимум. Близо 600 лева са били необходими за издръжка на един член от домакинство в края на второто тримесечие- показва редовно изследване на КНСБ. Вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков подчерта, че са необходими нови политики по доходите. Синдикатът предлага минималната заплата през следващата година да бъде 400 лева, което ще е половината от средната заплата за страната, както и да бъде приет праг за необлагаем минимум от 500 лева.

Михаил Миков е новият председател на БСП. Той бе избран след балотаж с Драгомир Стойнев от 377 делегати на 48-я конгрес на социалистите. На закрито заседание социалистите изслушваха повече от четири часа кандидатите за нов председател на партията. "Миков победи с 41 гласа след оспорвана битка. Най-хубавото при избора бе, че двамата кандидати се прегърнаха и потвърдиха, че това е една честна битка и ще се работи заедно за успеха на БСП. Що се отнася до избора на Михаил Миков, ние отдавна в нашите общински организации на област Видин издигнахме неговата кандидатура, но самият той реши, че не е редно това състезание за председател на Националния съвет да се пренася в медиите. Това си е вътрешнопартиен въпрос, който трябваше да се реши на Конгреса. Именно затова и той не се появи в медиите. Просто спази правилата и най-вече нормите на Устава на нашата партия", каза за Радио ВИДИН Пламен Станкулов, областен координатор на БСП в област Видин. 20 делегати от област Видин присъстваха на 48 конгрес на БСП. Освен тях в зала №1 на НДК присъстваха и други членове и симпатизанти на партията от региона. На Конгреса, освен избора на нов председател на БСП, Сергей Станишев поиска подкрепа при кандидатирането му за председател на Партията на европейските социалисти, както и мандат да бъде ръководител на Коалиция за България, за да вложи целия си опит в предизборната кампания.

Районната здравноосигурителна каса преведе дължимите суми за здравноосигурителни плащания на двете болници в област Видин, съобщиха от институцията. От там уточниха, че регулярно се изплащат и надлимитните средства на болничните заведения. Общият размер на средствата за дейността на болниците през месец юни е 546 952 лв. На областната МБАЛ "Св. Петка" са преведени още 8 хил. лв. за интензивно лечение, както и средства за медицински изделия. За диализа при терминална бъбречна недостатъчност на двата диализни центъра в област Видин касата е превела 114 705 лв.

Община Монтана отделя 22 000 лв. от бюджета си за изграждане на видеонаблюдение в три села, съобщи кметът Златко
Живков. С камери ще бъде следено движението по площадите и по най-оживените улици в селата Николово, Долно Белотинци и
Габровница, каза още кметът.  Видеонаблюдение ще бъде изградено на още едно място в Монтана - пред храма "Свети свети Кирил и Методий". По думите на Живков, чрез камерите вандалските прояви ще намалеят, а полицията ще разкрива и залавя по-бързо крадците.

Архимандрит Поликарп, досегашен председател на катедралния храм на Видин "Св. вмчк Димитър Солунски" и духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии, бе ръкоположен в епископски сан, с титлата "Белоградчишки". Новият архиерей на Българската православна църква ще служи като викарий на Видинския митрополит Дометиан. Хиротонията беше извършена в Лопушанския манастир.

В деня, когато православната църква чества Свети Великомъченик Пантелеймон, в махала Стране, край с. Салаш, бе осветен оброчен кръст на Светеца. На 27 юли по традиция на това място се раздавал курбан. За 70 години традицията е прекъсната и мястото почти е забравена. Сега тя се възобновява по идея на Красимир Иванов, родом от с. Салаш: "От родителите ми разбрах, че тук има оброчен кръст. Някога в селото е имало свещеник- Симеон Попов, който е описал оброчните кръстове около селището, те са осем. Отец Рафаил благослови идеята да направим курбан." Празникът започна с отслужване на водосвет от отец Рафаил и отец Серго. След това присъстващите се поклониха пред иконата на Свети Пантелеймон. По стара традиция бе подредена богата трапеза и осветен курбан. Идеята е на мястото да бъде изграден и малък параклис.

Туристи от Враца ще изкачват връх Миджур откъм сръбска страна, съобщи ръководителят на групата от града под Околчица Георги Петков. Връх Миджур се намира в северозападната част на Стара планина. Групата ще тръгне на 1 август. "Заедно с колеги-туристи от Видин, Белоградчик и Монтана организираме изкачване на връха откъм сръбска страна. В петък /1 август/ отиваме на Бабин зъб, където ще спим... А в събота е изкачването. Планираме го да стане до към 12 часа. Групата от Белоградчик ще пристигне на място. Ще подредим и изложба от снимки, които са правени по време на всички изкачвания от последните години"- каза още Георги Петков, като уточни, че врачански туристи за пореден път се включват в изкачванията на връх Миджур.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28