Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевици е обявен за няколко области за четвъртък. От МОСВ съобщават за повишаване на водните нива в Западна и Централна България.

Снимката на 30 юли 2014 година

Снимка: Жоро Александров Архив

Жълт код за интензивни валежи е в сила за четвъртък във Видинска област. На моменти силата на вятъра ще достига до 15 метра в секунда. "Очакват се интензивни валежи с гръмотевични бури, възможни са и градушки. Количеството на валежите е възможно да е между 20 и 30 литра на кв./м, с локални извалявания от 50 до 60 литра на кв./м", обясни за Радио ВИДИН началникът на Хидрометеорологичната обсерватория във Видин, Таня Илиева. 

От Министерството на околната среда и водите съобщават, че се очаква се повишаване на водните нива в Западна и Централна България. Остава възможността за локални поройни наводнения. По прогноза на НИМХ-БАН утре /31 юли/ е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури за областите Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник и Кюстендил. Очакваните количества са между 15 и 30 литра на квадратен метър, с локални извалявания до 50-60 литра на квадратен метър. Утре през деня ще се повишават водните нива в Западна и Централна България, като в резултат на прогнозираните валежи се очакват значителни повишения на нивата на реките западно от р. Искър (р. Огоста, р. Тимок, р. Арчар, р. Лом), реките Нишава и Ерма, басейните на реките Искър (р. Бели Искър, р. Блато, р.Искрецка и др.), Струма и Марица в горните им течения. На отделни места, в резултат на локални поройни валежи и влажността на почвата, има вероятност от рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения. Оперативното звено в МОСВ е активирано, се посочва в съобщението.

Седем работодатели от област Видин са ощетили 489 работници и служители за първото полугодие на 2014 година, забавяйки им заплати на обща стойност 704 000 лева, съобщи на пресконференция директорът на Дирекция "Инспекция по труда" във Видин Тодор Вълчев: "В края на периода и след намесата на Инспекцията по труда на хората са изплатени 253 986 лв. За забавените заплани са съставени 4 административни акта и наказателни постановления, като глобите за това варират от 1500 до 15 000 лева. За нарушения на трудовото законодателство и нормите, регламентиращи здравословните и безопасни условия на труд през месец юни са съставени 21 акта." Влезлите в сила наказателни постановления са 11 на обща стойност 8450 лева.

Равнището на безработицата в област Видин през юни 2014 година малко над 23%, за ДБТ Видин е 18%, а за ДБТ Белоградчик - близо 49%. Отчетен е спад на безработицата с близо пункт, каза на пресконференция директорът на Дирекция "Бюро по труда" във Видин Милчо Цоков:"През месец юни общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 8733 души, като за ДБТ-Видин е 5689, а за ДБТ-Белоградчик е 3044. В сравнение с предходния месец броят им е намалял с 356 лица или с 3,92 на сто." Равнището на безработицата в община Видин е около 15%, за общините Брегово-37%, Ново село- 28%, Кула-27%, Макреш-37%, Бойница-27%  и Грамада-43%. За отчетения период на работа са постъпили 382 души, каза още Милчо Цоков.
 
В Северозападния край е нужна специална подкрепа от държавата, по отношение на работата по европейски проекти. Общините трябва да се ползват с преференции, каза в "Евранет плюс" в "Посоките на делника" евродепутатът Томислав Дончев. "Общините в Северозападна България трябва да трябва да имат по-лесен достъп до финансиране, защото нуждите там са по-големи", посочи Дончев.

От началото на следващата година данните, съдържащи се в болничните листове и решенията по обжалването им ще се
извършва по електронен път чрез уеб услуги, предоставяни от Националния осигурителен институт, съобщиха от пресцентъра на кабинета. Това предвижда приета от правителството наредба, която определя реда за представяне на болничните листове в НОИ. Данните, с изключение на съдържащите се в експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, ще се подават от лекуващите лекари лично или чрез лечебните заведения, в които осъществяват дейност, както и от лекарските консултативни комисии - чрез лечебните заведения, към които са създадени. В резултат от електронната услуга, информацията, необходима за изчисляване на паричните обезщетения, ще се получава в скъсени срокове. Ще се скъсят и сроковете за изплащане на обезщетенията на осигурените лица и ще се намали съществено броят на върнатите за корекция болнични листове. За работодателите ще отпадне необходимостта от посещение на място в териториалните поделения на НОИ, за да предоставят болничните листове на осигурените от тях лица. Ще отпаднат и разходите за отпечатване и разпространяване на бланките на болнични листове. Проектът на наредба е съгласуван и одобрен от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и от Надзорния съвет на НОИ, уточняват от правителствената пресслужба.

Общинските съветници в Кула разгледаха отчета за изпълнението на бюджета за първото тримесечие на 2014 година. Общият размер на приходите- 1 884 956 лева, надвишава разходите, които са 853 139 лева. Реализираното превишение е в размер на 1 031 870 лева. От всички приходи собствените приходи са в размер на 128 965 лева, което представлява 31.5% спрямо годишния план и 7% като относителен дял в общия размер на приходите. От заплануваните имуществени данъци, в размер на 144 600 лева, изпълнението е 63 035 лева, или 43.6%. Постъпленията от неданъчни приходи са в размер на 65 930 лева, което представлява 25% изпълнение на годишния план. С най-голяма относителна тежест са постъпленията от общински такси- 35 863 лева, или 20% от годишния план. Постъпилите средства от такса битови отпадъци са 24 414 лева, или 20 процента от годишния план. На 32 процента са събрани и приходите от собственост. Поради постъпили допълнителни приходи в общинския бюджет, бе приета и актуализация на бюджета и на прогнозата за неговото изпълнение за 2015-2017 година, в размер на 93 222 лева в приходната част и 84 852 лева в разходната. Бе приета и предложената актуализация на капиталовите разходи с включването на два нови обекта- Основен ремонт и модернизация на панаира в Кула с финансиране от Публичната инвестиционна програма - 250 000 лева и 44 026 лв. собствени средства и ремонт на парковата зона около исторически паметник "Катюша",  с финансиране от ПУДООС - 10 000 лева.

Кметът на община Мездра получи договор за изпълнение на проект по Програма "Деца и младежи в риск" на министерството на образованието. Общо 9 са общините, които получиха своите договори от министър Анелия Клисарова - Мездра, Плевен, Смядово, Средец, Павликени, Садово, Каварна, Исперих и Сливен. Средствата се осигуряват чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. и са в размер на 2 244 037 евро. Проектите са насочени към подпомагане на деца от семейства в неравностойно положение, както и към подготовка и квалификация на образователни медиатори, педагогически персонал в детските градини, организационен персонал на подпомогнатите общински администрации, социално слаби родители. Основна цел е по-добра подготовка за училище за деца в уязвимо положение, създаване на по-добри социални умения на децата на възраст 3 - 6 години, както и на по-добри езикови умения при деца, говорещи различен от българския език. Дейностите са насочени и към децата в риск от социално изключване поради бедност и недостатъчна подготовка за училищните занятия чрез мерки в областта на обучението и възпитанието от ранна детска възраст.

388 892,48 е общата сума, която Община Берковица ще получи от Държавен фонд "Земеделие" за реализацията на три идеи. 149 980,00 лв. без ДДС се отпускат за "Подобряване качеството на предоставяните социални услуги в Дом за стари хора с отделение за лежащо болни - гр. Берковица, община Берковица". Предвижда се закупуване на медицинско оборудване, оборудване за перално отделение, за рехабилитация и спорт и закупуване на специализирано транспортно средство. 102 398,61 лв. без ДДС са по проект "Въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност в Дом за възрастни хора с деменция в с. Бистрилица, община Берковица". Ще бъде извършена топлоизолация на външните стени и на таван, както и доставка и монтаж на соларни инсталации за топла вода в баните и кухнята на социалния дом. За обособяване на зони за спорт и отдих и детски площадки в парк "Св. Георги Победоносец" в Берковица са предвидени  136 513, 87 лв. без ДДС. Със средствата ще бъде направена нови настилки, ще бъдат подменени осветлението и съществуващата ВиК мрежа.

Нови осветителни тела осигури Община Видин за още две улици в града. Седем електрически стълба със седем енергоспестяващи осветителни тела са монтирани на ул. "Георги Радомир" (пред Ученическото общежитие във Видин). Осветена е и ул. "Кръсто Маринов", която се намира между ГПЧЕ "Йордан Радичков" и ж.к. "Бонония". Там са поставени шест стълба със също толкова лампи. Инвестицията е на стойност  около 14 000 лв. Осветителните тела са поставени след сигнали на граждани и ученици, че в тези участъци няма улично осветление.

Пожарникари от 26 служби за пожарна безопасност и защита на населението от страната се учат как се работи с 30-метрова автомеханична стълба в учебния център на МВР в Монтана, съобщиха от областната дирекция на полицията. Обучението водят трима немски специалисти от фирмата-производител на стълбата. Те ги запознават с експлоатационните качества, техническите параметри и характеристиките на 30-метровата стълба. Тя се използва за гасене на пожари и спасяване на хора на голяма височина и за нея се изискват определени умения. В края на юни българските пожарни служби са получили 26 стълби "Магирус" по проект на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той е финансиран чрез оперативната програма "Регионално развитие", допълниха от областната дирекция на МВР.

Три момичета от видинското село Новоселци, на възраст 12, 7 и 6 години пострадаха при катастрофа. Децата са блъснати от автомобил, шофиран от 64-годишен сръбски гражданин. Инцидентът е станал вчера след обяд. "Стана преди центъра на Новоселци. Идвайки един сърбин, който се е движил с 40-50 километра, не повече, пред него излизат други две деца с две колелета. И той се качва на тротоара и блъска трите дечица.", обясни причината за катастрофата кметът на село Новоселци Панталей Панчев. Екип на Спешния център е пристигнал на място и е откарал децата във видинската болница. Само две от момичетата са останали за лечение, каза д-р Любомир Виденов, завеждащ филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в град Видин: "Били са три момичета. Едното момиче е настанено в ортопедията, със счупена ръка. Другото е с комоцио и рана на главата, а третото е освободено. Без опасност за живота са момичетата." Сръбският гражданин не е пострадал при инцидента. Според кмета на Новоселци е напуснал страната. Водачът на лекия автомобил е тестван с дрегер, не е отчетено наличие на алкохол. По случая в ОДМВР Видин е образувано досъдебно производство.

313 товарни автомобили и 90 автобуси са проверени в област Видин по време на операция на "Тиспол". Засилените проверки на товарните автомобили и автобусите са извършени от 21 до 27 юли в цялата страна. Акцията е част от инициатива на европейската организация на службите на пътна полиция - TISPOL и се проведe едновременно на територията на всички държави-членки. 313 товарни автомобили и 90 автобуси са проверени по метода на "широкообхватен контрол" в област Видин, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР Видин. 23-ма водачи на товарни автомобили са санкционирани за нередовни документи. 20 са установените нарушения, свързани с нередовни документи на превозните средства. 9 са нарушенията, свързани с нередовни документи на водачи на автобуси, установен е и един автобус с нередовни документи. В хода на операцията пътните полицаи не са констатирали случаи на превишаване на скоростта от водачи на товарни автомобили и автобуси.

Дъждовете спряха жътвата в област Монтана. Заради високата влажност от комбайните не могат да влязат в нивите. Досега са ожънати 70 процента от засетите с пшеница площи, които са 491 543 дка. Само 150 дка са унищожени от градушката, паднала в района на 8 юли т.г. Средният добив от прибраните площи е 470 кг от дка. В цялата област е приключила жътвата на ечемика. Прибрано е зърното от 47 395 дка при среден добив от 420 кг. Приключила е жътвата и на рапицата - от 27 334 са добити по 247 кг средно от дка.

Към приключване е жътвената кампания в Община Мездра, информираха от общинската служба по земеделие. При благоприятно време се очаква да завърши до края на месеца. До момента обаче прибирането на реколтата става бавно заради дъждовете в последните седмици. Според арендаторите тази година реколтата във Врачанско е по-лоша в сравнение с миналата, пада и качеството на зърното. От засетите 22 хиляди и 500 декара с пшеница в Мездренско, са ожънати 15 хиляди и 300 декара. Средният добив варира около 500 килограма на декар. Прибрани са над 7 хиляди и 500 тона жито, като зърното се съхранява надеждно в мелници и складове.

Видинската Света Митрополия и ръководството на митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" Видин канят гражданите и гостите на областния град да почетат храмовия празник на старинния храм "Св. Пантелеймон", разположен в двора на Видинската митрополия в квартал Калето. "Тържественото отбелязване на празника започва на 30 юли, сряда, в 18:00 часа, с Тържествена вечерна служба с Петохлебие в старинния храм "Св. Пантелеймон". След това, от 19:30 часа, ще има Литийно шествие с Чудотворната икона на Св. Пантелеймон- около митрополитския комплекс и поставянето й в митрополитския храм на поклонение, а от 20:00 часа е предвиден Благотворителен базар за събиране на средства за ремонта на старинния храм. Приканваме жителите и гостите на Видин да вземат участие в светата Литургия", каза за Радио ВИДИН Негово Преосвещенство Поликарп, епископ Белоградчишки. На следващия ден- 31 юли, четвъртък, празникът продължава с Утринна служба от 08:00 часа, следвана от Света Литургия в чест и прослава на Св. Пантелеймон в митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" и Благотворителен базар за събиране на средства за ремонта на старинния храм "Св. Пантелеймон". Празничен курбан за здраве и благословение на вярващите християни ще има в 10:30 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39