Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 юли 2014 година

Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" задържаха за 24 часа кмета на Видин Герго Гергов.
Снимка: Радио ВИДИН
Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" задържаха за 24 часа кмета на Видин Герго Гергов. Служители на Специализирана дирекция "Разузнаване" на Държавна агенция "Национална сигурност" извършиха днес проверка в кабинетите на кмета на Община Видин Герго Гергов и на заместник кмета по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова. От пресслужбата на Общината уточниха, че проверките са: "във връзка с документацията на проведени обществени поръчки за доставка на хранителни продукти за учрежденията на бюджетна издръжка на територията на общината през 2011-2014 година. Спрямо кмета на Община Видин Герго Гергов е приложена принудителна административна мярка по чл. 62о, ал.2 от Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", във връзка с чл.124а от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" за срок до 24 часа." Според специалисти, принудителната административна мярка е наложена, за да бъде ограничен достъпът на кмета до служебна документация.

Проливен дъжд наводни улици и подлези във Враца, съобщиха от Дирекцията на МВР в града под Околчица. От там предупреждават при възможност да не се шофира, най-вече в районите на подлезите. Обилен дъжд валя в града повече от час, това е причината за наводнениет улици, съобщи Красимир Василев, говорител на врачанската полиция. "Молим всички жители на град Враца да останат по домовете си и да пътуват само при крайна необходимост"- с тази молба се обръща към гражданите Общинският щаб по бедствията. Целта е по  улиците да се осигури достъп за машините и техниката, която пътува към местата, където има наводнени участъци след падналия пороен дъжд- съобщават от пресслужбата на Общината.

Обявен е червен код за дъжд в Сърбия по границата с България по информация от Европейската система Meteoalarm, съобщават от Министерство на околната среда и водите. По прогноза на НИМХ днес бе обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури за следните области: Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник и Кюстендил. Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м., с локални извалявания до 50-60 л./кв.м, възможни са градушки. От министерството алармират за вероятност от рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения. От там прогнозират, че днес ще има възможност за повишаване на водните нива в Западна и Централна България, като в резултат на прогнозните валежи се очакват значителни повишения на нивата на реките западно от Искър - Огоста, Тимок, Арчар, Лом. "Река Огоста е зарегулирана. Нивото на реката се контролира от работата на ВЕЦ-ове или като се отваря главният изпускател. Всичко, което идва над Монтана, се акумулира в язовира и не позволява река Огоста да има високи стоежи", обясни за Радио ВИДИН Игор Репкин, ръководител на Хидротехнически район Монтана към "Напоителни системи", клон "Мизия". През нощта валежите ще отслабнат, а утре отново ще се развива купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни превалявания, главно в Западна и Централна България. Количествата им ще са по-малки - между 5 и 15 л/кв.м, с локални извалявания до 30-40л/кв.м.

Продължават дейностите по "Зелена и достъпна градска среда" в Монтана. От утре започва ремонт на тротоари и мантинели в зоната, която условно разделя комплексите от централната градска част. "Утре подписваме акт 2 и започва работата по преасфалтиране и изграждане на тротоари и на манители в една важна зона за нас, която разделя хората от комплексите от централната градска част.", каза за Радио ВИДИН кметът на Монтана Златко Живков. Още две улици в Монтана предстои да бъдат преасфалтирани. "И в следващия месец продължаваме с Публичната инвестиционна програма. Имаме изцяло преасфалтиране на още две улици- "Георги Данчов" и "Райна Княгина". Предстои тотална подмяна и основен ремонт на тези улици", допълни Златко Живков. Отпуснатите средства по Публичната инвестиционна програма за ремонта на двете улици са 420 хиляди лева.

Общинската комисия по безопасност на движението ще определи как да бъдат увеличени местата за платено паркиране в Монтана. Предложението е част от тях да бъдат по ул. "Граф Игнатиев". За целта трябва да приключи ремонтът на пл. "Алеко Константинов", който е основна част от синята зона. Новата схема ще стане факт след одобрение от местния парламент през есента. Общината ще издаде специални карти за безплатно паркиране на хората с увреждания. Редът, по който ще ги получават, е определен в Наредбата за безопасност на движението на община Монтана, чието изменение бе гласувано на последното преди лятната ваканция заседание. Това се налага заради нарушения с талоните  за безплатно  паркиране, които досега бяха издавани на инвалиди.

Община Враца търси фирма, която да изврърши строително-монтажни работи в сгради нейна собственост, съобщиха от местната управа. Обявената обществена поръчка е за основен ремонт на първия етаж на Медико-техническата лаборатория по зъбопротезиране и за основен ремонт на тоалетните на първия и втория етаж на Диагностично-консултативен център -1. Прогнозната стойност за ремонт на първия етаж от стоматологичната лаборатория е 25 166 лева без ДДС, а за ремонта на тоалетните в ДКЦ-1 са предвидени 4 166 лева без ДДС. Стойността на цялата обществена поръчка е 29 333 лева, като фирмата изпълнител ще се избере по икономически най-изгодна оферта.

В заседателната зала на община Белоградчик бе проведено второто публично заседание на комисията за разглеждане и оценка на офертите в открита процедура за възлагане на  обществена поръчка с предмет: "Изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на гр. Белоградчик". Целта е постигането на комплексно, интегрирано решаване на проблемите на градската среда, усвояване на нейните сравнителни географски предимства и адекватно и устойчиво използване на наличните териториални ресурси. Оферти за участие в обществената поръчка са подали четирима участника, като до отваряне на ценовите предложения  са допуснати две фирми. След сключването на договор с фирмата-изпълнител на базата на направени задълбочени анализи на досегашния опит, наличните потенциали, ресурси и проблеми на общината, следва да бъдат ясно и точно формулирани отделните приоритети и предприети мерки за реализирането им. Планът следва бъде изготвен в рамките на една година, след което ще бъде внесен в Министерството на регионалното развитие за утвърждаване.

В Монтана се проведе редовно заседание на Областния съвет за развитие, на което бяха представени и обсъдени алтернативите за подобряване на условията за развитие на бизнеса в област Монтана заедно с възможните насоки за изграждане на търговско и икономическо партньорство с Китайската Народна Република, съобщиха от пресслужбата на областна администрация. Представителният форум бе организиран от областния управител на област Монтана инж. Николай Пенчев съвместно с Китайско-Българската Обединена Търговска Камара в лицето на нейния председател г-н Васил Гелев. Бе постигнато принципно споразумение за обединяване на усилията между областния управител, кметовете на общини и бизнеса. Събитието е първата от поредицата стъпки, които ще бъдат предприети в посока засилване на сътрудничеството с държавата от Далечния Изток. В близките няколко месеца предстои провеждането на още два подобни форума.

Грамота за присъждане на званието "почетен гражданин на Враца" и почетен плакет бяха връчени днес на бившия футболист Илия Каменов. Наградите му бяха дадени от зам.-кмета инж. Николай Йорданов и от председателя на Общинския съвет Малина Николова. Призът е за особените му заслуги и личния принос в развитието на спорта във Враца и по повод 75-тата му годишнина. Званието бе присъдено след внасяне на докладна до Общинския съвет от кмета инж. Николай Иванов, който е и председател на комисията за разглеждане на предложенията за удостояване със званието "Почетен гражданин на град Враца" и присъждане на "Наградата на Враца" за 2014 година. На извънредно заседание на комисията кандидатурата на Илия Каменов е била обсъдена и приета единодушно. Предложението получи пълна подкрепа и от Общинския съвет, който на последното си заседание присъди отличието на заслужилия футболист. Илия Каменов благодари на всички за оказаната чест.

Намаление на безработицата в община Мездра през юни отчитат от Бюрото по труда.
В края на предходния месец общият брой на останалите без препитание лица е 1 343-ма, или с 89 души по-малко в сравнение с края на май. През юни в Бюрото по труда са обявени 26 работни места, извън програмите за заетост. От всички свободни позиции, 70 на сто са от частни фирми. За 24 от обявените места не се изисква квалификация, а две са за специалисти. През отчетения период са постъпили на работа 163-ма безработни. От общата численост на започналите 145 или близо 90 на сто са устроени чрез съдействието на местната трудова борса. На първичния пазар постъпилите на работа са 31 човека. 114 души са намерили препитание по програми и мерки за заетост. Към края на месеца общият брой на регистрираните безработни в Бюрото по труда е 2045. В община Роман без препитание са 702-ма души.

Расте броят на туристите, посетили Белоградчик. Най-голям е интересът към крепостта "Калето" и пещерата "Магура". Над 11 хиляди са туристите, посетили крепостта "Калето" само през юни. Очаква се показателите за юли да са по-високи, а през август туристическият поток да бъде най-голям. Меката зима тази година даде възможност туристическият поток да не секва. Още от месец март започнаха посещенията на круизни групи в Белоградчик. За посещение и през почивните дни са отворени Природонаучният музей, Историческият музей и Художествената галерия. Гостите на града вече могат да посещават и джамията "Хаджи Хюсеин".

Националният изпълнителен комитет на ВМРО- Българско национално движение назначи служебно областно ръководство на ВМРО за област Монтана. За срок от шест месеца, Областният комитет ще се председателства от Слави Георгиев от Монтана, а членове са председателите на структурите в Бойчиновци, Вършец, Лом, Чипровци и Берковица. Пред комитета стоят две основни задачи: разширяване на организационната структура в област Монтана и провеждането на извънредните парламентарни избори в рамките на патриотичният съюз ВМРО-НФСБ.

Общо 500 души с 8 автобуса и частен транспорт ще тръгнат в събота от областната структура на БСП във Видин за връх Бузлуджа. Това каза за Радио ВИДИН Пламен Станкулов, областен координатор на партията. Дни преди традиционния събор на социалистите, който ще се проведе на 2-ри август, в редиците им тече трескава подготовка. Всяка година членове, активисти и симпатизанти на партията се събират на историческия връх. На тазгодишната проява е предвидена и среща с новия председател на партията, Михаил Миков, който бе номиниран от видинските структури на БСП.

Община Ново село сама ще извършва събирането и извозването на боклука. Досега за тези дейности се плащаше на фирма, но от началото на август договорът с нея е прекратен. Закупени са нови контейнери и нов автомобил. За целта е създадено и общинско предприятие по чистота. До закупуването на техниката се стигна след като преди година със сръбската община Неготин започнаха преговори за сътрудничество. "Заради забавяне на доставката на контейнерите, общината се е договорила с фирмата още около 10 дни да събира боклука. С решение на Общинския съвет е избран и директор на новото общинско предприятие по чистота. То обаче ще извършва и други дейности", каза за РАДИО ВИДИН кметът на община Ново село Георги Стоенелов.

На 2 август предстои 25-тото, юбилейно изкачване на връх "Миджур".
Организатор на прехода е туристическо дружество "Бонония" Видин. "През последните над 10 години изкачването стана масово и в него участват туристи от различни населени места", каза за Радио ВИДИН председателят на еко комисията към туристическо дружество "Бонония" Богомил Петров. На върха ще бъдат избрани "Мис Миджур 2014" и "Мисис Миджур 2014".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39