Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проливният дъжд нанесе щети във Врачанско

4
Проливният дъжд причини щети и в гр. Димово, обл. Видин
Снимка: Татяна Спасова


До 50 л./кв.м е паднал на места във Врачанско. Проливният дъжд, който не спира от вчера следобед, засегна трафика във Враца. Цяла нощ аварийни екипи отводняват подлезите в града. От насъбралата се там вода са извадени 4 тира. Късно снощи е почистено Медковското дере, което е затлачено с чакъл и пясък и предизвика надовдение по международния път Е 79 на входа на Враца и по булевард "Втори юни" в района на врачанската болница. Аварийни групи към Общинския щаб по бедствия цяла нощ работят по отводняването на различни места в града. В щаба се събират данни за пораженията. От врачанските села най-сериозно е положението в село Бели извор. Там са наводнени над 100 къщи. Придошлите води на река Лева са отнесли траверсите на част от жп. линията Враца-Криводол. Издавени са десетки животни, изровени са дупки по улиците и е отнесена новата ограда на училището. Аварийните екипи са евакуирали 2 деца в беда, извозен е болен на хемодиализа. Има сигнали за поражения в селата Горно пещене, Мраморен, Борован, Тишевица и Хайредин, съобщи Ива Антонова.

Борислав Банчев на място в село Бело изворЗаместник областният управител на област Враца Борислав Банчев направи оглед на засегнатите от проливния дъжд райони. Според него ситуацията е тревожна, но не бива да се създава излишна паника.  Зам. областният управител даде добра оценка на създадената организация от кмета на селото Кирил Илиев и от органите на реда. Той изрази благодарност към всички институции за бързата реакция. Специална благодарност отправи и към началника на РУП - Враца Димитър Газибарски, който бе дошъл с екип на място в селото. Газибарски обясни, че целият състав на полицейското управление е на терен. Осигурени са патрулни автомобили за всички опасни места в града и общината.

До момента в община Враца няма жертви на проливните дъждове
, които продължават вече повече от 12 часа в региона, съобщиха и от общинската пресслужба. Не отговаря на истината носещата се в публичното пространство информация за загинал 80-годишен мъж в с. Мраморен. Изчезналият вчера 25-годишен пастир от врачанското село Тишевица е намерен мъртъв тази сутрин на един от изходите на селото. Предстои да се установи примчината за смъртта на младия мъж, съобщиха от БНР. През цялата нощ продължиха отводнителните операции в залетите от дъждовете места в региона. Общинският щаб по бедствията също не е прекратявал работата си. Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение. Гражданите могат да подават сигнали за възникнали проблеми на тел. 092/62-30-00, припомнят от общинската пресслужба.

В Монтана дъждът не е създал особени проблеми, сигнали са подавани до полунощ. Към 21.00 ч. снощи са измерени 47 л/кв.м дъжд. Получени са 39 сигнала за отводняване и закъсали автомобили. Изтеглени са 5 леки автомобила от две наводнени улици в гр. Монтана. 5 екипа с 12 служители са почиствали шахти на улиците в гр. Монтана и в момента улиците в града са проходими. Екипи на РСПБЗН Берковица са отводнявали 5 мазета на къщи в село Гаганица. В кв. "Младеново" на гр. Лом е отводнявано мазе на къща. Екип от група "Спасителни дейности" са участвали в акция в с. Боровци за спасяване на двама рибари, заградени от оттичащата се вода на образувал се остров на около 150 метра. След падналия обилен дъжд и в с. Габровница, общ. Монтана, по данни от кмета на селото има унищожена инфраструктура и част от улиците са разрушени, информират от Областна дирекция на МВР-Монтана.

Сравнително спокойна е ситуацията и във Видинска област. В областния град са подадени няколко сигнала за наводнени улици, в Белоградчишко- за наводнени мазета, съобщи за Радио ВИДИН дежурният в оперативния център на Регионална дирекция ПБЗН. От Областна дирекция на МВР-Видин информират, че през последните 12 часа са подадени около 60 сигнала за необходимост от отводняване на приземни етажи и мазета в областта. Най-много са сигналите получени от жители на гр.Димово, с.Макреш, с.Гара Орешец, с.Извор. Снощи аварийни групи са отстранявали паднали дървета и клони. Към момента няма данни за бедстващи хора в региона, спасителните екипи продължават да работят на терен.

При проливните дъждове, които паднаха през последното денонощие, обстановката в гр.Брегово и общината е спокойна, съобщи Елиза Борисова. Членовете на общинското доброволно формирование дават денонощни дежурства, за да наблюдават нивото на р.Тимок и защитните съоръжения. От дъждовете и покачените подпочвени води земеделските земи са в лошо състояние, но няма  опасност за населението.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29