Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 август 2014 година

Паметна плоча на Йордан Йончев беше открита в Кула по време на празника на Общината
Снимка: Христела Александрова
Кула отбеляза днес Деня на общината. Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе от 10 часа. На тазгодишното заседание бяха наградени с грамоти и отличителни знаци граждани със значителни заслуги за развитието на общината и за принос в духовния живот. Грамоти получиха две преподавателки в СОУ "Васил Левски" за високи постижения на техните възпитаници. Това са Илонка Тодорова, класен ръководител на завършилите тази година 12-ти клас и Светлана Гергова, учител по история. Четирима отличници от учебното заведение получиха грамоти и парична награда от 60 лева. Това са Станислава Цветанова, Виолина Йончева, Николай Вергилов и Цанимир Лалов. С почетната значка на Община Кула беше наградена д-р Владка Вълчева, съпруга на известния писател в град Кула и почетен гражданин на града Йордан Вълчев, за нейната мащабна дарителска дейност. Доктор Вълчева е дарила всички издания на книгите на писателя както и голяма част от личната му библиотека на читалището в Кула. С грамота и парична награда беше отличена и младата певица Полина Мирчева, ученичка във видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий", която представя града на празници и фестивали. Паметна плоча на педагога от Кула, писател, поет и общественик Йордан Йончев беше открита след тържественото заседание. Паметната плоча е поставена на стената на читалището в Кула. Йордан Йончев е създател и патрон на националния поетичен конкурс Кулски поетичен панаир, чието поредно издание ще бъде в петък тази седмица. Новият туристически дом в Кула също беше открит официално днес. Празник на площада е предвиден за тази вечер, от 19 часа. Народният певец Илия Луков ще изнесе концерт за жителите и гостите на града.
 
До няколко дни всички пострадали от наводненията във Врачанска област ще получат по 325 лева еднократна помощ от Министерството на труда и социалната политика. В това увери служебният министър Йордан Христосков. Той информира, че са приети близо 1400 молби. Извършени са плащания на повече от хиляда души. Останалите молби са в процес на проверка, посочи Христосков.

"Коритото на река Скът в района на пострадалото от наводненията село Крушовица е било почистено от растителност, но е нужно дъното да се издълбае още." Това каза пред кореспондента на БНР Ива Антонова кметът на селото Илия Илиевски. "Категорично има нужда, обаче от преизчисляване, като се има предвид последното наводнение. Една община не е в състояние, даже и с целия си ресурс на бюджета, да го направи това нещо. Държавата трябва да ангажира специалисти в тази насока от различни институции, които да го направят и може би със средства на Междуведомствената комисия да се решават тези проблеми", заяви и заместник-кметът на Бяла Слатина Тихомир Трифонов. Експертиза за състоянието на поречието ще бъде направена в рамките на прокурорското разследване на причините за бедствието.

Постановление за одобряване на допълнителни разходи и трансфери в размер на 16 204 360 лв. ще бъде разгледано на утрешното правителствено заседание. Средствата ще отидат основно в общините за изпълнение на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от природни бедствия. Към община Мизия, която все още се възстановява от пороя в началото на месеца, ще бъдат насочени 1 млн. лв. за овладяване на бедственото положение. Решението за отпускане на средствата беше взето на първото заседание на Комисията за възстановяване и подпомагане в новия й състав, проведено миналата седмица с участието на премиера Георги Близнашки.

Дарителска акция за пострадалите от наводнението в град Мизия се проведе днес в община Грамада. Инициативата за акцията е на БЧК, Общината и пенсионерския клуб в Грамада. "Събрахме хранителни продукти, перилни и почистващи материали, завивки. Собственици на търговски обекти предоставиха бои за възстановяване на пострадалите от наводнението сгради. Жители на Грамада дариха чаршафи, одеяла, юргани и дрехи", разказа повече за пътуването до наводнения град Пенка Данкова, председател на местната организация на БЧК. Жителите на Грамада ще направят поне още едно дарение на Мизия, категорична е Пенка Данкова.

Районната избирателна комисия (РИК) във Враца ще изпраща работна група по секционните избирателни комисии (СИК) в областта, където това лято имаше проблеми с наводнения и природни стихии. Става дума за секциите в общините Мизия, Бяла Слатина, Враца и Борован- това решение беше взето на първото заседание на РИК, което се проведе в понеделник вечерта. Предложението дойде от секретаря на комисията Владимир Христов. В някое от следващите заседания ще бъде гласуван състава на работната група.

РИК- Враца уведомява всички заинтересовани лица, че ще приема заявления за регистрация, включително на инициативни комитети, както и жалби и други документи, както следва: 1. От понеделник до петък  от 09.00 часа до 12.00 часа и от 14.00 часа до 17.00 часа; 2. В събота и неделя от 10.00 часа до 12.00 часа и от 15.00 часа до 17.00 часа, когато предстои изтичане на срок; 3. В дните, в които изтичат определените от закона срокове, РИК - Враца ще приема документи с удължено работно време до 18.00 часа. Комисията ще приема и разглежда всички писмени жалби, както и постъпилите по електронната поща, които са от нейната компетентност.  

Почистени незаконни сметища в община Димово, новосъздадени маршрути за планинско колоездене и предоставяне на колела "под наем"- за жителите на област Видин и окръг Зайчар, новоизградена и ремонтирана социална, културна, спортна и туристическа инфраструктура в общините Лом, Монтана, Пирот, Ниш. Това са част от проектите, финансирани по програмата за трансгранично сътрудничество 2007-2013 г между България и Сърбия, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова днес при откриването на заключителната среща по подготовката на новата програма за периода 2014-2020 г.  

Във Враца тази вечер за 18 часа е организиран протест срещу намерението на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов да спре проекта за възстановяване на военното поделение в града. Една от задачите на бившето поделение бе да подпомага населението при бедствия и тежки промишлени аварии.

Холандският ансамбъл "Младост" гостува на с. Замфирово, за да представи своя спектакъл "Никой не е по-велик от хляба". Над 50 човека, участници и технически екип, пристигнаха в берковското село. Представлението беше изпълнено в салона на Народно читалище "Развитие-1928" пред ентусиазирана публика и при огромен интерес. Ансамбълът е създаден през октомври 2012 от Естер Вилемс, която в продължение на повече от 20 години обучава холандски деца и възрастни на български танци. Формацията включва в състава си 25 танцьори- 12 мъже и 13 жени на възраст от 15 до 30 години и 6 музиканти. Спектакълът "Никой не е по-велик от хляба" е една фолклорна разходка, която минава през различните области и сезонни празници. Тя започва от Добруджа и засяването на житото, продължава с песните на коледарите за плодородие и щастие, пролетните люлки в Северняшко, ритуала за дъжд "Пеперуда" в Тракия и завършва в Шоплука (областта, която населяват шопите- бел. ред.) с ритуал, увенчаващ края на жътвата и една успешна, трудова година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08