Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 август 2014 година

Снимка: Радио ВИДИН

Състав на Софийския апелативен съд отстрани от длъжност кмета на Видин Герго Гергов. "Основните аргументи на съда са, че е налице обосновано предположение за извършено престъпление от страна на обвиняемия Гергов. Съдът е споделил аргументите на прокуратурата, че е налице опасност служебното положение на Гергов да попречи на обективното разследване, тъй като кметът на общината, се намира в йерархична зависимост и разполага с административни правомощия по отношение на редица служители, част от които би следвало да са свидетели по делото, а пък друга част, които би трябвало обективно да съхраняват и да имат достъп до документи, които биха представлявали интерес за нашето разследване. Това е окончателно решение и не подлежи на обжалване", каза за Радио ВИДИН Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Припомняме, че делото за отстраняването на видинския кмет от длъжност е по искане на Софийска градска прокуратурата след съвместна акция на новосформираното звено за борба с корупцията и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Според ДАНС кметът на Видин Герго Гергов умишлено е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки. Той е уличен, че с договора за доставка на храни в бюджетните учреждения е нанесъл на Общината щети за 150 хиляди лева и е разколебал общественото доверие в местната власт. Срещу Гергов са повдигнати и обвинения заради открити в дома му антични монети и патрони, за които няма разрешително.

Кметът на Община Видин Герго Гергов ще подаде искане за отмяна на решението на Софийския апелативен съд за отстраняването му от длъжност, съобщиха от общинската администрация. За периода, докато той отсъства, функциите му ще бъдат изпълнявани от заместник-кмета по "Устройство на територията" Добромир Дилов, се посочва още в прессъобщението. Припомняме, че срещу Добромир Дилов също е повдигнато обвинение за престъпление по служба и беше разследван от Държавна агенция "Национална сигурност".

"В област Враца няма опасност от възникване и разпространение на болестта "син език", заяви на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Валентин Лилов, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция "Безопасност на храните". Тъй като в съседни области, вече е възникнала и се разпространява болестта "син език", трябва са се вземат своевременни превантивни, ограничителни и профилактични мерки за ограничаване на разпространението на болестта "син език" в област Враца. Заради разпространението на заболяването в голяма част от страната, във Видин бе свикано заседание с ветеринарните лекари. "На територията на Северозападна България засега няма регистрирани случаи на "син език". Следващата седмица ще бъдат проведени заседания и на общинските епизоотични комисии, на които ще представим конкретните мерки, които трябва да се вземат в районите, незасегнати от това заболяване към момента. По принцип изпълняваме контрол на заболяването, всяка година ежемесечно от март до ноември, когато има прелет на коликулите, пренасящи заболяването, взимаме проби", каза за Радио ВИДИН д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" към Областната дирекция по безопасност на храните.

Министерството на отбраната ще отдели 150 000 лв. за възстановяване  на военното формирование във Враца. Това стана ясно на среща на министъра на отбраната Велизар Шаламанов с кмета на община Враца Николай  Иванов, представителя на областната администрация Елена Стоилова и Ася Крумова от Гражданско движение ДНЕС. Министър Шаламанов отбеляза, че процесът на окомплектоване на военно формирование 54 990 във Враца не е спирал и ще продължи в рамките на сроковете, определени със заповедта. Той разясни, че е спрял единствено ходът на процедурата за усвояване на 360 000 лв., предвидени само като първа стъпка за проектиране на мащабен ремонт на формированието. Вместо това Министерството на отбраната ще отпусне 150 000 лв., които на този етап ще бъдат достатъчни.

Четири от всички 14 общински проекта, финансирани от правителството по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", са приключени, съобщават от областната администрация във Видин. Седем са с над 80% изпълнение, по два се работи от началото на август, а по проекта за основен ремонт на надлеза на ж.п. линията по бул. "Панония" във Видин тези дни предстои да бъде сключен договор с новоизбран изпълнител. За ключовия обект от инфраструктурата на областния град са осигурени 2,7 млн. лв. от държавния бюджет. Успешно са финализирани проектите по Публичната инвестиционна програма в общините Брегово, Кула и Белоградчик. В града под скалите е монтирано пречиствателното съоръжение за питейни води на стойност 249 800 лв. На територията на община Брегово е завършена реконструкцията на част от водопроводната мрежа на с. Делейна (240 0000 лв.) и рехабилитацията на 2 км общински път Тияновци-Делейна (348 700) лв.). Над 250 000 лв. са изразходвани за основния ремонт и модернизацията на панаира в гр Кула, който от 19 август посреща гости за празника на общината.   

Село Бели извор е едно от 10-те населени места от община Враца, които пострадаха при наводненията от края на месец юли. Според кмета на населеното място Кирил Илиев, нанесените щети са за около 500-600 хиляди лева: "Лека-полека ще се оправим, ние нямаме кой знае каква голяма нужда от помощ... Но все пак, по оценка на щетите, комисия изчисли, че пораженията при нас са за около 500 000 - 600 000 лева. С тези пари ще се ремонтира оградата и покрива на училището и ще се оформи канала, по който тече реката през селото."

Община Плевен набира отново доброволци за преодоляване на последствията от бедственото наводнение в град Мизия. Групата ще замине на 25 август (понеделник) в 06.00 часа от спирката при сградата на местната администрация. Желаещите трябва да се запишат на телефон 064/881 323 до 13.00 часа на 22 август (петък). За тях ще бъде осигурен безплатен транспорт, храна и инструменти.

Започна ремонтът на покрива на СОУ "Христо Ботев" и на физкултурния салон в Белоградчик, които пострадаха от поройните дъждове тази година. Средствата в размер на 132 хиляди лева са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Ремонтно-възстановителните дейности ще завършат до началото на учебната година - 15 септември, съобщават от Общината. В момента се доставят материалите за извършване на възстановителните работи. Течовете са нарушили мазилки и подови настилки. Скоро ще започне възстановяването на покривите на черквите в Салаш и Рабиша, които също пострадаха от дъждовете.

Област Враца се включва като допустим за финансиране район по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, съобщават от Министерството на регионалното развитие (МРР). Общият бюджет, с който Програмата ще финансира двустранни проекти от пограничните райони, ще бъде над 34 млн. евро. Над 28 млн. евро е безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз. Програмата финансира проекти в областта на устойчив туризъм, опазването на околната среда и инвестициите в младежта. Пограничната зона, допустима за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, обхваща общо 13 области от двете страни на границата или територия от близо 44 хил. км2.  От българска това са областите Видин, Монтана, София, Перник и Кюстендил, като в този програмен период ще може да бъде финансиран също най-бедният район в страната- област Враца, посочват от МРР. От сръбска страна в Програмата се включва Топличка област.

Консултации за определяне на секционни избирателни комисии (СИК) в 15-ти многомандатен избирателен район- Плевен ще се проведат утре. Представителите на партиите и коалициите ще се срещнат в 11:30 часа в заседателната зала на Община Плевен.

Избирателните списъци за област Враца бяха предоставени на представители на десетте общини. Предаването се осъществи по изготвен график в рамките на днешния ден. Областна администрация- Враца получи избирателните списъци от Главна дирекция "ГРАО"- София.

НФСБ и ВМРО утвърдиха кандидатската листа за извънредните парламентарни избори на 5-ти октомври на съвместно заседание с ръководствата на структурите от област Враца. Тя е в състав от 12 кандидати, като водач на листата е заместник кметът на Враца Красимир Богданов. Втори е о.з. полковник инж. Георги Ценов - дългогодишен началник на Противопожарна охрана към МВР област Враца, а трети е археологът Георги Ганецовски. Предстои политическият съвет на коалицията да утвърди пълния състав на листата.

Областният управител на Враца Венцислав Василев е на официално посещение в Област Нитра, Словакия. Той ще обсъди с председателя на Областния съвет Милан Белица бъдещи инициативи в рамките на споразумението за сътрудничество, подписано през 2008 г. Венцислав Василев ще посети там "Агрокомплекс 2014"- 41 -то международно изложение на селскостопанска техника и храни, което се провежда всяка година от 21 до 24 август.

"Работим ударно на терена, който се подготвя за видинския панаир"- това каза за Радио ВИДИН Даниела Димитрова, ландшафтен архитект и управител на фирмата, отговорна за озеленяването на града. Успоредно с това продължава косенето на трева в градските паркове и междублоковите пространства. "Както всяка фирма, която работи с Община Видин, така и ние имаме проблеми с плащането, но ние продължаваме да работим. Фирмата в момента на практика спонсорира озеленяването на Видин. Ще обърнем внимание на зелените площи в кварталите на града, защото тревата е много голяма, проблемите са доста, зелените площи са много. Навсякъде трябва да се обърне внимание, всички хора имат право, че покрай техните жилища трябва да е окосено. Стараем се по всякакъв начин, дори и през почивните дни", добави Даниела Димитрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10