Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стари и тук-там нови лица в листите за изборите на 5 октомври

Снимка: РАДИО ВИДИН
В часа за политика в "Посоките на делника" този вторник говорим за реденето на листите за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.

Информацията за кандидат-депутатите във Врачанско събра Жоро Александров.

"По-големите политически субекти във Враца са наясно с кандидатите си за народни представители. Макар че крайният срок за регистрация на листите е след седмица, едва ли нещо кой знае какво ще се случи в дните до 3 септември. На последните парламентарни избори от VI Многомандатен избирателен район в 42-ото Народно събрание влязоха по двама от ГЕРБ и БСП, и по един от ДПС и "Атака". Кой ще получи мандата сега? Това ще определят избирателите в 10-те общини от Врачанско.

В листата на ГЕРБ има дежа вю на миналогодишната, само дето Тотю Младенов и Петя Аврамова са си разменили местата, като бившият социален министър и кмет на Враца е втори, а дамата - първа. Трета позиция засега е за председателя на общинския съвет във Враца Малина Николова, а след нея са д-р Янко Здравков, Мирослав Комитски, Красен Кръстев и Владимир Христов.

Листата на БСП е с познат отдавна водач - Георги Божинов, тръгва за шестия си мандат като народен представител с максимата: "Когато не водя листата, нищо в БСП не се случва по нормалния начин!". На втора позиция е поставена шефката на врачанската структура Цветелина Дамяновска, което цели да привлече гласовете на червените от най-голямата община в региона. Третата позиция, която може и да не е избираема, е оставена за коалициационен партньор и по всяка вероятност ще бъде заета от бившия окръжен прокурор на Оряхово Тома Томов, срещу когото има недоволство. Следващите в листата са досегашният заместник-министър на спорта Мая Тодорова, Цветелина Късльовска и Васил Стоянов, но тяхното присъствие е без значение, според анализаторите.
Снимка: БГНЕС
ДПС залага отново на Камен Костадинов, който направи историческия пробив преди година и спечели първия мандат за движението във Врачанска област. На този етап няма информация за следващите в листата, но и от партията казаха, че ще обявят последни имената на кандидатите си.

Венцислав Лаков води листата на "Атака" и ако националистите преминат 4-процентната бариера, има шансове отново да е депутат. Но партията на Волен Сидеров трябва много да убеждава в предстоящата кампания, за да върне доверието на крайно десните избиратели. Те вече гледат към новата коалиция между ВМРО и НФСБ. Този политически субект засега регистрира може би най-силната листа от кандидати, която се предвожда от областния лидер на "войводите" и заместник-кмет на Враца Красимир Богданов. Следват го бившият шеф на пожарната Георги Ценов и археологът Георги Ганецовски. Не е трудно да се прогнозира поне един мандат от тази листа, стига коалицията да премине бариерата от 4% на национално ниво.

Хората на Николай Бареков смятат да поставят Явор Хайтов за водач на листата на "България без цензура", а за следващите позиции фаворити са банкерът Златка Карамелска и заместник-министърът на финансите от правителството на НДСВ Любомир Дацов.

Изобщо, задава се интересна битка за шестте мандата от Враца. Колкото и трудно е да се прогнозира, мисля, че нито една от политическите сили няма да вземе повече от 2 места в следващия парламент. Напротив, възможно е 4 формации да вкарат по един свой представител /например: БСП, АБВ, ВМРО и НФСБ, и ДПС/, а ГЕРБ да спечели два мандата."
.
Снимка: БТА
Очаква се днес ГЕРБ да обявят листите с кандидатите си за народни представители и техните водачи. По думите на Владимир Тошев, видинската листа е балансирана, предимно млади хора са включени в нея.

"Имаме утвърдени специалисти и не залагаме на аматьори. Ние сме екип и за нас работата в екипно отношение е много важна"
- каза още Владимир Тошев.

Областният съвет на БСП във Видин подреди листата с кандидат-депутати. Очаква се днес на заседание на Националния съвет на партията да се утвърди листата за предстоящите избори.

"Готови сме с листата за предстоящите предсрочни парламентарни избори след проведения Областен съвет на партията. В нашата листа за Видинска област всички са с висше образование и средната възраст е 43 години. Водач на листата е Михаил Миков, аз се очертава да съм на второ място", съобщи Филип Попов.

Припомняме, че Централната избирателна комисия е регистрирала 20 партии и 7 коалиции за предстоящите избори на 5 октомври. Да не забравяме, че всеки, който ще отиде до урната, може да упражни и преференциален вот. Прагът за преференцията на парламентарните избори е 7 %.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00