Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 август 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов

Започна дългоочакваният ремонт на надлеза при бул. "Панония" във Видин. Срокът за изпълнение е 112 дни. "В момента се извършват геодезически замервания на терена и къртене на бетоновата настилка- подготовка за започване на ремонтните работи по конструкцията и последващи хидроизолация, бетонови настилки и асфалтови настилки", каза инж. Георги Кардашимов от Община Видин. Докато текат строително-ремонтните работи, надлезът няма да бъде затварян за моторни превозни средства, а движението ще се осъществява по едно от платната, съобщиха от пресцентъра на Община Видин.

В област Видин не са регистрирани случаи на болестта "син език"- това стана ясно на заседанието на епизоотичната комисия. Заседанието бе водено от заместник областния управител Николина Ванчева: "Искам да успокоим животновъдите, които имат преживни животни и всички заинтересовани граждани на област Видин, че в област Видин не са регистрирани случаи на болестта "син език"." Видин е сред шестте области, в които не е констатирано заболяването. Въпреки това се предприемат мерки, коментира д-р Валери Велков. На заседанието на епизоотичната комисия днес беше приета заповед на областния управител, в която са включени превантивни мерки за контрол срещу болестта "син език". Заповедта ще бъде изпратена до всички общински кметове.

Неонатологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин получи дарение за новородени. То се състои от 10 легла, които вече са разпределени в родилното отделение на болницата. Дарението е от фирма Грей България. "Легълцата са много по-удобни от старите, които са в отделението"- коментира икономическият директор на лечебното заведение, Диана Стефанова.

Проверки на храната, предлагана на Видинския панаир, ще започнат през почивните дни. Инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните днес извършват регистрация на обектите. Те издават временни удостоверения за периода на панаира, поясни за Радио ВИДИН д-р Цветелина Найденова от дирекцията.

Областният координатор на ГЕРБ-Видин Владимир Тошев внесе в Районната избирателна комисия документите за регистрация на кандидатската листа за народни представители от видинския избирателен район. Той очаква във Видин да бъдат избрани двама народни представители от листата на ГЕРБ, която се води от бившия министър на транспорта Ивайло Московски. "Мисля, че твърдо ще постигнем два мандата от общо четири. Това ще бъде ясен знак и към всички граждани на Видинска област, но и към бъдещето управление на ПП ГЕРБ, че Видин вярва на ГЕРБ и очаква подкрепа от ГЕРБ, защото без подкрепата на правителството трудно ще излезем от тежкото положение, в което сме в момента", добави Владимир Тошев.

Община Берковица организира акция за подпомагане на Мизия. Това каза пред Петя Генова заместник кметът Радослав Найденов. Освен дрехи и одеяла, се набират и доброволци. Акцията ще продължи до вторник- 2 септември 2014 г. Информация и записване на телефон: 0953/89152.

Кметът на Община Мизия Виолин Крушовенски в писмо до министъра на отбраната Велизар Шаламанов изказва благодарност за оказаната помощ на населението от военнослужещи от различни формирования на Българската армия след опустошителното наводнение в града. "От името на гражданите на Община Мизия и от свое име изказвам огромна благодарност за бързата, своевременна и професионална помощ при овладяване на бедствената ситуация и отстраняване на нанесените поражения от природното бедствие от 02.08.2014 г. в Община Мизия", се казва в писмото.

На всеки пет безработни хора в общините Враца и Криводол се пада по един млад човек на възраст под 29 години- това показва статистиката на Бюрото по труда, което отчита тревожни данни за двете общини. При общ брой на регистрираните 4 945 души без постоянни доходи, 866 са млади мъже и жени. По-голямата част от тях- 659 живеят във Врачанско, а 207 са жители на община Криводол. В сравнение с предходния месец, е регистрирано увеличение от 10 човека, отчитат още от Бюрото по труда.

Увеличение на новородените отчитат в община Мездра. 223 са бебетата, родени в мездренската болница от началото на годината до сега. 182 са новородените през 2013 г. за същия период от време. Момчетата са повече от момичетата-  132 срещу 90 дами, докато миналата година са били  91 на 90. Гражданските бракове също бележат увеличение- 26 за т.г., с два повече от 2013 г.

Приключи ремонтът на улици в Белоградчик, които водят към крепостта, съобщават от местната управа. Проектът включваше реконструкция и технически ремонт на 1 494,30 метра улична настилка, която обхваща  улиците "Княз Борис І", "Цоло Тодоров" и "Цветко Маринов". Стойността на тази дейност от проекта е 804 036, 34 лв. Ремонтът е по проект "Съхраняване на културно-историческото наследство и разнообразяване на туристическото предлагане в района на "Белоградчишката крепост", който се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие "2007-2013г.


13 акта са съставени по време на жътвената кампания във Видинско за нарушаване на правилата за пожарна безопасност.  48 пожара в сухи треви, стърнища и отпадъци и 3 пожара в площи със зърнени култури са възникнали от 1 юни до сега в региона. Причината е човешка небрежност. Около 40 дка посеви са унищожени. Опасността от пожари рязко нараства с приключването на жътвената кампания. Редица земеделски стопани почистват ожънатите площи, чрез изгаряне на стърнищата, въпреки изричната забрана за това, съобщават Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин. Глобата при нарушаване на забраната за паленето на стърнищата е в размер от 200 до 2000 лева. 


Днес започва празникът на берковското село Бързия. Той се организира от местното кметство  и от читалището. Тридневните тържества са започнали с фолклорен празник. Утре гост на празника ще е сръбската звезда Бобан Здравкович. Концертът ще започне от 20:00 часа. Духова музика ще забавлява празнуващите в неделя с начален час 19:00 ч. Изграден е и лунапарк за децата. Кметът  Иванка Митова  и читалищното настоятелство канят всички берковчани и жители на Северозапада да споделят празника им.

Днес се отбелязва денят на Община Криводол. Празникът започна с Изпълнение на духов оркестър "Зелени дел" и ще продължи с Водосвет, Тържествено издигане знамето на Община Криводол, Тържествено заседание на Общинския съвет - Криводол и връчване на почетни награди. В 20 часа на стадион "Христо Ботев" ще бъде представен концерт-спектакъл "През поколенията", посветен на 45 години от обявяването на Криводол за град.

"Бащино огнище с корени вековни" - така са нарекли своя фестивал за народни песни, танци и обичаи организаторите от Народно читалище "Зора" с. Винарово, община Ново село. Той  ще се проведе на 30 август (събота), на етнографски комплекс "Средна чешма" в селото.Фестивалът ще се открие от 9.00 ч., за да има възможност да се изявят всички колективи. Освен песни и танци от равнината и Балкана, ще бъде показан и обичаят "Газене и направа на чирепни", подготвен от домакините. Гостите на Винарово ще се насладят на професионалното изпълнение на народните певци Любен Захариев (Фуро) и Николета Валентинова. Ще се покаже и техниката за изпълнение на мелодия на листо.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39