Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виден Табаков- световноизвестен учен от НАСА, но непознат в родното си село Стакевци

Проф. Виден Табаков е роден във видинското село Стакевци
Снимка: facebook

Този месец американският учен и конструктор от български произход, Виден Табаков, ще бъде обявен за почетен професор на НАСА, съобщиха от космическата агенция на САЩ. Табаков е един от малкото натурализирани в Страната на неограничените възможности европейци, на които се оказва такава чест. Най-важното в случая е че той е родом от видинското село Стакевци. Още преди 2 години той гостува в "Другата истина" като един от най-известните емигранти на Северозапада. Сега има нов повод да ви припомня делото му- нещо, което ще направя с огромно удоволствие, защото той е един от хората, които наистина ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.

След няколко успешни опита за кацане на космически апарати на повърхността на Луната, осъществени от САЩ и от СССР, на 16 юли 1969 г. от космическата база в Кейп Канаверал в САЩ е изстрелян космическият кораб "АПОЛО-11" с цел изпращане на човек на Луната. Пътят до там продължава четири дни и корабът изминава общо 386 000 км. На борда му са  трима астронавти: Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс. Полетът, както и самото прилуняване се наблюдават чрез телевизионния екран от над 800 млн. души в 54 страни. Нийл Армстронг е и първият човек, стъпил на луната, който си осигурява място в историята с думите си, когато стъпва на лунната повърхност: "Това е една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството."

СнимкаСнимкаРазказвам всичко това подробно, само защото ми се иска да си спомним още веднъж за един от великите хора на 20-ти век. Защото малко се знае, че в наземния екип, който изпраща Армстронг на Луната има и един българин. Той се казва Виден Табаков и е роден във видинското село Стакевци. Това бе и поводът да отидем там и да проверим, знае ли се за успелите българи по Снимкасвета и у нас, и имаме ли повод за гордост в такива случаи. Да не говорим, че повечето населени места в иначе бедния ни край, имат намерение да развиват селски туризъм и в тях се чудят с какво Снимкада привлекат внимание към себе си.
Но да се върнем на нашето проучване и българина, участвал в екипа, изпратил първия човек на Луната- Виден Табаков. Оказа се, че в Стакевци родната му къща, богаташки на времето си дом, днес е в окаяно състояние, а за Виден Табаков знаеха само жителите над 70 години, които вече не са много. Сред местните е по-известен брат му- Иван Табаков.

увал съм за него, но не го познавам. Заминал е като ученик да учи в чужбина и повече не се е върнал. После пък не му разрешаваха да се върне и си остана там... Идва си една година, но не остана за дълго. За него знаем, че има две дъщери и че е бил аероинженер. Тук, в Стакевци, никой не знае за него. По-младите от мен не знаят нищо, а аз карам вече 70-та година. Причината той да е по-известен по света, отколкото тук, в Стакевци е, че старите хора вече си отидоха, а по-младите не се интересуват...", разказват съселяни на именития българин.  
Виден Табаков е женен за германка, живее в Синсинати, и все още, макар и рядко, се връща периодично в Родината. И обича да казва:
"Ние, българите, се раждаме с акъл в главата. Страната ни ще се оправи, когато властта вземат хора, които не са корумпирани, хора, чиято цел е не само да лапат."


СнимкаВ "Другата истина" ви представям и Георги Наков- кмет на най-голямото селище на банатски българи в Румъния, който е и почетен консул на Република България в Тимишоара и Западна Румъния. В края на миналата седмица групи от Стар Бешенов в Румъния, посетиха Чипровци във връзка с празника на града. На 5 септември там бе проведена и Научна конференция на тема "Българското образование през вековете: 390 години от първото светско училище в Чипровци Снимка1624 г.". Тя бе открита от министър председателят Георги Близнашки. Празникът в Чипровци продължи с Фолклорен фестивал "Чипровски корени", в който освен нашите самодейци, участваха и банатски българи от Бело блато (Сърбия) и ансамбъл "Българче" от Винга, Румъния.  Доволни ли са от грижата на България към тях и кои са основните им проблеми, както и актуална информация за гласуването в чужбина на българските граждани по света чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50